Hvězdy v Číně i v Bielu

Minule tu byly zmiňovány remízové zápasy o titul mistra, nebo mistryně, světa. Jako by to hráčky Wenjun Ju a Tingjie Lei vyslyšely 🙂 , tentokrát na tiebreak nedošlo a zápas skončil v „normálním“ hracím čase.
Známe tedy mistryni světa.

Ve švýcarském Bielu byl včera na turnaji  Biel International Chess Festival na programu bleskový turnaj, což je třetí disciplína velmistrovského triatlonu. Jak se dařilo Davidu Navarovi?

 

Dvanáctá partie zápasu o titul mistryně světa měla být poslední partií hranou klasickým hracím tempem, pokud by skončila remízou, hrál by se tiebreak.

Partie měla být poslední a byla poslední, tiebreak nebyl nutný.

Bílé figury měla obhájkyně titulu Wenjun Ju a zahájila tahem 1. d4 a Tingije Lei odpověděla 1. … d5. Nehrál se však dámský gambit, protože Ju „vynechala“ tah c4. Na šachovnici stál brzy Colleho systém, ale pozorný divák by to klidně mohl nazvat i dámským gambitem s obrácenými barvami, protože Lei zahrála ve třetím tahu 3. … c5 a hrálo se v duchu přijatého dámského gambitu.

Je celkem jedno, jak toto zahájení nazveme  :usmev: , důležitější je, jak probíhal souboj.

Po nenáročně sehraném zahájení ze strany bílé vyrovnala černá bez problémů hru. Chtělo to jen maličkost: začít hrát aktivně, protože dva volní bílí pěšci na dámském křídle nevypadali na to, že by chtěli jen tak nečinně čekat  :usmev: . Lei se místo toho spokojila s klidnou hrou a to byla první chyba v partii.

V „nešťastném“ třináctém tahu udělala černá po skoro dvacetiminutovém přemýšlení rošádu, což se jistě nedá označit za chybu, ale měla k dispozici mnohem aktivnější 13. … g5!? , jak se několikrát hrálo i na dost vysoké úrovni. Nezahrála g5, ale stále ještě měla možnost aktivní hry v centru, Lei však nezahrála ani tah e5. Naopak, natáhla pěšce na c4 (15. … c4) a po odpovědi bílé 16. Sc3 se před černou objevil problém: jak zadržet volné pěšce?
Plán bílé byl jednoduchý, postavit věže zezadu za své pěšce a za podpory ostatních figur je tlačit k poli proměny. Proto je trochu nepochopitelné, že se bílá v osmnáctém tahu rozhodla odevzdat věž za dvě lehké figury (18. Sxf6?) a k tomu ztratila i a-pěšce. Lei asi spadl kámen ze srdce.

Lei však neměla svůj den. Ve 22. tahu roztrhala svůj pěšcový řetěz (22. … e5). Dostala za to sice výměnou za pěšce e5 piona na b5, ale byl to špatný obchod, protože černí pěšci d5 a c4 byli blokováni po černých polích a jezdec na poli d4 byl nezničitelnou figurou. Bylo jasné, že Ju má našlápnuto k výhře a obhajobě titulu.
Možná si to uvědomovala i Ju, která v těchto chvílích hrála naprosto soustředěně a strojově přesně.

 

Maximální soustředění Wenjun Ju. Screenshot z online vysílání na chess24.com.

 

 

Pokud hrajete šachy, tak to sami znáte. Někdy (často?) jsou hráči při partii na „jedné vlně“, objektivně může být pozice vyrovnaná, ale hráč A se domnívá, že stojí lépe a hráč B to vidí na svoji jasně horší pozici  :usmev: .
Do hlavy Tingjie Lei nevidím, ale její rychle zahraný tah 26. … Vb2 o lecčems svědčí. Po 26. … Vb6 s myšlenkou zahrát f6 a přitom krýt pole e6 by sice černá stále stála podstatně hůř, ale držela by se. Po 26. … Vb2 je skoro konec.
Pravda, i tady se ještě mohla černá urputně bránit (27. … Va1), ale po výměně střelců (27. … Sg7) už není otázkou, zda bílá vyhraje, ale kdy vyhraje.

 

 

Výraz Tingjie Lei hovoří jasně: „Je to zdechlé….“
Screenshot z online vysílání na chess24.com.

 

Ju předvedla vynikající techniku a i při celkem dost omezeném materiálu uplatnila výhodu dvou lehkých figur proti věži, čímž zvítězila v zápase poměrem 6.5-5.5 a obhájila titul.

 

 

Wenjun Ju obhájila titul, ale ani Tingjie Lei nezklamala. Obě hráčky předváděly šachy na vysoké úrovni a chybovaly jen minimálně. Trochu paradoxní je, že obě vyhrály na „cizí“ půdě. V Šanghaji, rodišti Wenjun Ju, vyhrála první polovinu Lei 2.5-3.5, v Chongqingu, kde se narodila Tingjie Lei, zvítězila Ju 4-2.

 

 

Postupová tabulka (screenshot z webu https://womenworldchampionship.fide.com):

 

Odkazy:

Web MS


 

Dvoukolový bleskový turnaj hraný tempem 3 minuty + 2 vteřiny na partii. To je jedna z disciplín „Velmistrovského triatlonu“ v Bielu.

Po turnaji v rapid šachu a čtyřech odehraných kolech v klasickém šachu byl David Navara na druhém místě. Na prvního Vincenta Keymera ztrácel 2.5 bodu, před třetím Quangem Leem měl naopak 1.5 bodu náskok.

V bleskovém turnaji se dalo dost věcí pokazit, nebo také vylepšit.
Sám David Navara už tady psal, že to nebude procházka růžovým sadem, protože všichni účastníci jsou dobří blicaři a že tedy bude rozhodovat momentální forma. Psychická i fyzická  :usmev: .

Viděl jsem partii prvního kola Navara-Yu a zdálo se, že turnaj by mohl David odehrát velmi dobře  :usmev: . S Yuem to sice vypadalo na remízu, ale bohyně Caissa se nakonec přiklonila k Davidovi. Proklikával jsem se na jiné partie a turnaje a když se se po nějaké době vrátil, spadla mi čelist.
Po výhře v prvním kole směřoval David „Audinou“ (čtyři nuly v řadě) na olympiádu (pět nul).  Naštěstí se včas zastavil (výhra s Aminem), ale po prvním kole dvoukolového turnaje to vypadalo skoro na debakl.

Partie jsem si zpětně v rychlosti proklikal a nebylo to nic veselého  :usmev: .
Šachy a pozice nebyly tak špatné, ale šachová slepota nevěštila nic dobrého. David je však psychicky dost odolný a nenechal se vývojem turnaje rozhodit.
Jeho pozice v turnaji nebyla dobrá, ale ztrácel i jeho konkurent Vincent Keymer. Naopak pronásledovatel Quang Liem Le se na Davida dotahoval a v jedné chvíli jej dokonce předstihl. V první polovině bleskového turnaje David uhrál jen 2.5 bodu ze sedmi partií.
Nic moc.

Druhá polovina vypadala z Davidova pohledu úplně jinak. Možná se „nadopoval“ zeleným čajem a hrstmi hroznového cukru, jak se minule zmiňoval v komentáři, to je celkem jedno. Podstatné je, že ve druhé půli mohutně zabral.

 

 

Ve druhé půlce začal náš hráč prohrou s Yuem, ale to byla také jeho poslední prohra v turnaji. Pak přidal ještě tři výhry černými figurami a bílými další dva body. Občas mu pomáhala Caissa, s Leem třeba vyhrál na čas v rovné pozici a pokud byl online přenos v pořádku tak i v partii Deac-Navara vyhrál černý na čas, v této partii však stál černý už skoro na výhru. To vše k blicáku patří  :usmev: .

 

 

V konečném součtu to znamenalo 7.5 bodu a třetí místo!
Trochu nepříjemné bylo, že Le uhrál o bod víc než David Navara, takže po bleskovém turnaji ztrácí Le na druhé místo už jen půl bodu. Na druhé straně však vedoucí hráč Vincent Keymer sehrál blicák dost špatně a David jej v celkovém pořadí dostihl. Díky lepšímu vedlejšímu hodnocení (výsledek ve Fischerově šachu) je zatím na prvním místě.

 

Výsledky bleskového turnaje:

 

 

Průběžné pořadí „Velmistrovského triatlonu“ po turnajích v rapidu, bleskovém šachu a čtyřech kolech klasického šachu (staženo z webu pořadatele):

 

Dnes je na pořadu volný den, turnaj pokračuje zítra (tj, v pondělí) pátým kolem. Davida Navaru čeká nepříjemný soupeř-Vincent Keymer. Náš hráč však má bílé figury, tak uvidíme, co z toho nakonec bude  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)


 

David Navara si před bleskovým turnajem v komentáři povzdechl, že spal jen pět hodin, což prý není ideální. Možná není, ale horší je, když si „pospíte“ u partie  :smich: .

V roce 2002 jsem hrál v předposledním kole turnaje Open Karviná s mým tehdejším klubovým kolegou Sergejem Vesselovskym. V zajímavé partii jsem snad měl po zahájení i určitou výhodu, ale pak jsem, jak je mým zvykem  :usmev: , hrál neobjektivně „na výhru“, místo abych se spokojil s remízou (partie k přehrání ZDE, po 24. Dh6 je bílý prohraný).
Jenže tehdy se ještě nepřidával žádný čas a hodně času jsme oba spotřebovali už v zahájení. Tedy já víc, protože si pamatuji, že na posledních cca deset tahů do kontroly jsem měl na hodinách zhruba dvě minuty, soupeř asi deset minut.
Nevím, o čem tehdy Sergej přemýšlel, ale partii prohrál ve 33. tahu na čas.
Když jsem jej na překročení času upozornil, jen nevěřícně zíral na hodiny.

Jak eto možne? Já měl o deset minut víc,“ rozhořčoval se Sergej.
Máš pravdu, ale to bylo přesně před deseti minutami,“ zněla odpověď.

Sergej si prostě při propočtu v už vyhrané pozici „zdříml“.

O pár let později se mi stalo něco podobného na nočním turnaji v polském Strumieni.
Rapid turnaj, kdy mají hráči každý 30 minut na partii, začínal v devět večer a končil ráno (dopoledne). Celkem únavné.
Hrajete-li celou noc blicky, tělo i mozek jsou většinou stále ve střehu. Ale při takovém tempu (30 minut na partii) je hlavně nad ránem dost těžké udržet se při smyslech.

Někdy mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní jsem hrál s mladým polským hráčem. Brzy jsem získal figuru a pozice byla více než dobrá. Soupeř také ztrácel dost času, na hodinách měl nějakých sedm minut (hrálo se bez přídavku) a já ještě přes dvacet.
Začal jsem počítat, kolik času mi zabere odskočení na toaletu  :smich: .
Minutu ze sálu, dvě až tři minuty na vykonání potřeby a umytí rukou, návrat do sálu opět minuta… Hm, času dost, to stihnu. Zvedám se od stolu a soupeř se na mě udiveně dívá.

Zarazil jsem se.
Aha, on mezitím udělal tah!
Znovu usedám a dívám se na hodiny. Polévá mě studený pot, protože svým „záchodovým propočtem“ jsem spotřeboval skoro všechen svůj čas. Na hodinách jsem měl minutu a za tu dobu jsem stačil nejen vrátit figuru, ale ještě i ztratit pár dalších. Partii jsem prohrál.

Žádné zavřené oči, žádné klimbání nad šachovnicí. Seděl jsem, oči dokořán otevřené, ale před nimi jen „foto“ šachovnice, některá mozková centra byla vypnutá  :smich: .
Pokud jste někdo absolvovali nějakou namáhavou činnost po delší časový úsek, například dálkový pochod při vojenském cvičení,  tak to znáte. Tělo a mozek fungují v úsporném režimu a vlastně jste v polospánku.
Pak už záleží jen na tom, co všechno máte „vypnuté“  :smich: .

Tím vším jsem chtěl říct jen jedno.
Není až tak důležité, kolik času naspíte před partií  :mrknuti: .

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pokud vím, Bogdan Deac se vzdal hned po 27…Vxe3, takže nestihl překročit čas. (Asi jsme včas nezastavili hodiny.) Jinak ale je pravda, že jeho hospodaření s časem bylo ještě daleko horší než moje, jen se v extrémních časových tísních většinou orientoval o trochu lépe.) Jinak jsem si před turnajem ještě trošku odpočinul, když jsem v polospánku poslouchal rozhlas.
Dnešní volný den mi přijde vhod, bleskový turnaj byl hodně náročný.

David Navara

Le Quang Liem je mistr světa v bleskovém šachu z roku 2013. World Blitz Chess Championship – Wikipedia
Opravdu mne před soutěží ani nenapadlo, že po více než třech čtvrtinách turnaje budu ve vedení. Především jsem rád, že jsem ten bleskový turnaj ustál, všichni tu jsou mladší a hrají dobře bleskovky. Budu se snažit i nadále, ale bodové rozdíly mezi první trojkou jsou minimální a Yu Yangyi také ještě může promluvit do celkového pořadí.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x