Naše a naši

Škodolibě jsem chtěl v titulku použít slovo „aneb“ 😀  , něco jako „Naši hráči a neb jak se daří našim“ , ale nakonec jsem usoudil, že nebudu dráždit „hada bosou nohou“ 🙂 , protože takový hloupý nadpis by Honza Jílek nemusel rozdýchat a navíc i já bych měl problém a asi by mi při psaní upadla ruka…

Nebudu napínat, několik stručných informací o našich turnajích a našich hráčích.

 

Skončil zápas o titul mistryně světa, na velmistrovském triatlonu byl včera volný den.
Ideální příležitost referovat i o jiných událostech.

Asi nejdůležitější akcí je festival Czech Open v Pardubicích. Hlavní turnaj začal teprve v sobotu, ale mezitím už skončilo několik doprovodných turnajů.

Z obsažných tiskových zpráv Petra Piska a Tadeáše Baláčka vyjímám to nejpodstatnější. Zbytek již byl zveřejněn na jiných webech a jen člověk s Alzheimerem, nebo internetový „nováček“ by četl stejnou zprávu několikrát  :usmev: .
Pokud by však někdo tyto tiskové zprávy nečetl, má možnost stáhnout si je ve formátu pdf zde a zde.


 

Z tiskové zprávy Czech Open:

Moravská Slavia Brno ovládla Chládek & Tintěra Open

Po dlouholeté nadvládě Turnova se letošním vítězem MČR čtyřčlenných družstev stal poprvé tým Moravské Slavie Brno. Hráči brněnského extraligového klubu v čele se dvěma velmistry (GM Jan Krejčí, GM Tomáš Polák) zvítězili ve všech utkáních a zaslouženě získali zlaté medaile. V posledním kole překvapivě o titul nebojovalo áčko Turnova, ale jejich juniorští kolegové. Mladíčci sice po prohře s pozdějším vítězem získali „pouze“ bramborové medaile, ale přesto se jedná o jejich velký úspěch. V posledním kole došlo ke kuriozitě, kdy se na předních stolech utkaly týmy ZIKUDA Turnov A vs. ZIKUDA Turnov B, resp. BŠŠ Frýdek-Místek A vs. BŠŠ Frýdek-Místek B. Vzájemné duely nakonec určily, že na druhém místě v rámci MČR skončilo družstvo ZIKUDA Turnov A a bronz si odváží BŠŠ Frýdek-Místek A.
V absolutním pořadí skončil na třetím místě tým Puzzle rush, který se skládal z českých, německých a polských hráčů. Celkově šlo o velmi vydařenou akci, které se zúčastnilo rekordních 132 týmů a 664 účastníků!

 

Stupně vítězů. Zdroj: tisková zpráva Czech open

 

Celkové výsledky včetně nejlepších individuálních výkonů, přípisů do ela a podobně naleznete zde. Nezapomeňte také sledovat náš facebook, kde naleznete nejaktuálnější zajímavosti z pardubického šachového světa. Za zmínku stojí rozhodně také fotogalerie.

 


 

Z tiskové zprávy Czech Open:

Czech Open v plném proudu!

Ihned poté, co skončilo rekordní MČR čtyřčlenných družstev Chládek & Tintěra Open, následovala na festivalu celá řada dalších turnajů.

Bleskového maratónu BULINSKÝ & VÁVRA OPEN, který se hrál plných 24 hodin (pondělí 11.00 –úterý 11.00), se zúčastnilo 74 účastníků. Základní část zcela ovládl IM Jakub Půlpán, který ze 73 partií získal hned plných 72 bodů! Do finálové části postoupila nejlepší šedesátka hráčů, kde své postavení lídr základní části potvrdil a stal se tak suverénním vítězem a mistrem ČR. Stříbro patří GM Petru Neumanovi a bronz vybojoval IM Martin Červený.

Pondělní ráno patřilo v Ideonu taktéž rapid turnaji dvojic KONTAX OPEN. Na startu se sešlo 22 vyrovnaných dvojic – zvítězila polská dvojice FM Luberanski-FM Raczek před první nasazenou dvojičkou mladíčků z BŠŠ Frýdek-Místek FM Miča-FM Nytra, třetí místo si odváží FM Souček-Krátký.

Úterý v Ideonu patřilo obzvláště MČR ve Fischerových šachách, Memoriálu Vladimíra Nováka. Na startu se objevil i největší favorit hlavního turnaje Czech Openu, velmistr Sergej Movsesjan, který prokázal svůj um a v turnaji s přehledem zvítězil. Druhé místo obsadil zkušený chorvatský velmistr Bogdan Lalic. Bronz a zároveň titul mistra ČR patří pro letošek české velmistryni Julii Movsesian.

Třicítka hráčů se objevila na startu středečního superbleskového turnaje HAINZ OPEN. Zajímavostí bylo, že dominantní byla účast polských šachistů a šachistek (14). Ti taktéž plně obsadili stupně vítězů, když v turnaji zvítězil FM Raczek, před FM Luberanskim a bronz si odváží Ugorek.

Mezi hlavní taháky festivalu jistě patří MČR v rapid šachu G1, PARDUBICKÝ KRAJ OPEN, kterého se letos zúčastnilo 83 hráčů ze 17 zemí. Tentokráte se nedařilo největšímu favoritovi na vítězství, GM Movsesjanovi, který obsadil po porážkách s GM Lalitem a GM Yankelevichem až osmé místo. Turnaj naprosto ovládl indický velmistr Babu Lalit, který zvítězil v prvních sedmi kolech a již kolo před koncem jej nikdo nemohl předehnat. Německý GM Yankelevich přidal ve finiši k výhře nad GM Movsesjanem i výhru nad domácím GM Neumanem a zaslouženě obsadil stříbrnou pozici. Strhující finiš (pět bodů z posledních pěti kol) včetně výhry v posledním kole nad domácím GM Michalíkem, katapultoval na bronzový stupínek dalšího indického velmistra, P. Iniyana. Mistrem ČR v rapid šachu se stal IM Jan Vykouk, před IM Jakubem Půlpánem a GM Peterem Michalíkem.

Otevřený turnaj v rapid šachu G2, AQUACENTRUM PARDUBICE OPEN, je určen pro hráče do ratingu 2000. Turnaje se zúčastnilo 143 hráčů z 11 zemí a vítězem se stal Josef Novotný z Region Panda, z.s. Druhé místo vybojoval Luděk Mészáros ze Sokola Tábor, bronz si odváží korejský Inchan Park.


 

Hlavní velmistrovský open turnaj Czech Open „A“ začal v sobotu 22. 7. 2023. Na startu se sešlo 292 hráčů ze 41 federací, z toho 14 nositelů titulu GM, 2 WGM, 35 IM a 12 WIM.

Solidně obsazený turnaj má za sebou tři kola, po nichž je v čele skupina tříbodových hráčů, v níž je jen jeden GM, Lalit Babu z Indie, ale také FM Ondřej Švanda hrající za Slavii Kroměříž.

Dovolím si zmínit, že slavný festival má nejen dlouhou historii, ale také skvěle zpracovaný turnajový web, kde najdete i historickou statistiku.
Bohužel z ní vyplývá, že turnaj má asi nejlepší léta už za sebou  :smutek: . Nejslavnější období bylo v letech 2006-2008, ale i pak měl turnaj hodně vysokou úroveň.
Od roku 2018 však jde ratingově dolů a to celkem dost podstatně. V letošním ročníku hlavního turnaje hraje „jen“ 14 GM, což už se blíží mnoha českým openům. Je to škoda, protože organizátoři odvádějí velmi dobrou práci a turnaj má své jméno nejen v Evropě, ale i ve světě.
V turnaji hraje stále nadprůměrný počet hráčů, ale stálo by za to zamyslet se nad tím, jak dostat zpět více špičkových šachistů.
V letošním ročníku je turnajovou jedničkou Sergej Movsesian s ratingem 2617 a pak už jen dalších sedm hráčů má rating přes 2500.
To je na český turnaj stále slušný ratingový průměr první desítky, ale přece jen… Z TOP turnajů „Pardubice“ vypadly. Snad se brzy vrátí na výsluní.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a losování na chess-results


 

Možná vás teď napadlo, proč nehrají v Pardubicích jiní čeští hráči?
Nejsem žádný „stalker“, ale o několika z nich něco vím  :usmev: .

To, že David Navara hraje triatlon v Bielu, ví každý čtenář našeho webu (aspoň doufám že tu není nikdo, kdo by nerozuměl psanému slovu  :smich: ).

Velmistr Vlastimil Babula starší (nebudu používat slovo „senior“, které má u nás trochu jiný význam než v angličtině) dal přednost Maďarsku. Zúčastnil se otevřeného, a silně obsazeného, mistrovství Maďarska v rapid šachu.

Pro zajímavost uvedu celý název turnaje v maďarštině převzatý z chess-results  :smich: :
VIII. Csaba Árpád Emlékverseny, 2023. évi Magyar Nyílt Rapid Sakkbajnoksága Bányász Sportkör centenáriumi ünnepe (1923-2023)

Připojím i strojový překlad (maďarsky moc neumím  :usmev: ):
VIII. turnaj Memoriálu Csaby Árpáda 2023. Otevřené mistrovství Maďarska v rapid šachu, Oslavy stého výročí založení Hornického sportovního klubu (1923-2023)

Ve třináctikolovém turnaji hrálo 38 velmistrů, ale nebyla to žádná „béčka“. Peter Svidler (2732), Parham Maghsoodloo (2672), Jorden Van Foreest (2669) a řada dalších.
Vlasta Babula byl s ratingem 2546 nasazen až jako číslo osmnáct. Ze třinácti partií uhrál 8.5 bodu a skončil na 26. místě. Výsledek mohl být lepší, ale nevyšel mu závěr turnaje  :smutek: .

Vítězem turnaje se stal Peter Svidler hrající pod vlajkou FIDE (11 bodů), druhý skončil Parham Maghsoodloo (Írán)  a třetí byl Sanan Sjugirov hrající pod vlajkou Ruské šachové federace.

Výsledky na chess-results


 

Vojtěch Plát dal přednost 52. mistrovství Portugalska družstev.
Tedy předpokládám, že strojový překlad je správný, protože stejně jako v maďarštině i v portugalštině tak trochu „plavu“  :smich: .

Vojta nastoupil ve dnech 17. až 23. 7. v devíti kolech za tým EPGAIA – CLUBE DE XADREZ A.
Jeho tým skončil na šestém místě z deseti družstev a Vojtovi se moc nedařilo. Tři body z devíti partií hraných tempem hodina a třicet minut plus třicet, přičemž nevím, zda „plus třicet“ znamená třicet minut na dohrání partie, nebo to má být bonus 30 vteřin za provedený tah, není žádný excelentní výsledek.
Možná by se dalo mluvit spíš o špatném výsledku, protože tři body z devíti partií s průměrným ratingem soupeřů 2433 jsou málo.
Vojta paradoxně ztrácel hlavně se „saláty“ s ratingem pod 2300, s lepšími hráči neprohrával.

Výsledky na chess-results


 

Štěpán Žilka dal přednost domácímu turnaji.
Silný velmistr má mít i silné nohy  :smich: a Štěpán se toho drží. Do Kroměříže, kde se hrál rapid turnaj Kroměříž Rynek Open Air  (ve volném překladu „Rapid turnaj na kroměřížském náměstí na čerstvém vzduchu“) dojel Štěpán na kole.

Zajímá-li vás, kde Štěpán bydlí, najděte si na mapě Kroměříž a „odměřte“ si cca 110 km severně. Štěpán uvádí doslova: 105 km tam, 115 km zpátky.
Podotknu, že Štěpán nejel na „Ukrajině“ (kolo)  :usmev: , ale má vlastní stroj.

 

 

A jak to vypadalo v místě turnaje?
Přidám několik fotografií ze Štěpánova alba.

 

Rynek Open Air

 

 

 

Cesta zpět asi nebyla žádný med, protože „cyklovandrák“ Žilka k tomu píše:

„Hlásili déšť a bouřky, tak jsem si na bookingu pro chudý našel bejvák s pořádnou střechou.“

 

 

 

 

 

Hezké ubytování  :smich: a je vidět, že Štěpán studuje šachy i na kole (jen by mě zajímalo, kde má tu knihu za jízdy připevněnou…).

V turnaji, který sice neměl na startovní listině hromadu velmistrů, ale našlo se tam dost rapid-specialistů, zvítězil „fotografický cyklovandrák“ Štěpán Žilka se ziskem osmi bodů.
Druhý skončil IM Jakub Půlpán, třetí IM Piotr Piesik.

V předposledním kole sehrál se Štěpánem vyrovnanou (na počet chyb  :usmev: ) partii Tomáš Cagašík. Když už si velmistr nevěděl s pozicí rady, přizval si na pomoc bohyni Caissu a začal „šejdit“ .

 

 

Přidám krátký Štěpánův komentář:
Po miliónu hrubek z obou stran jsem už rezignoval na poziční pokusy a zkusil jsem trik Va6.
Přišlo dle očekávání Jc2. Po Jxc2 už vidle do záznamu nešly  :smich: “ .

 

Web turnaje
Propozice turnaje
Výsledky na chess-results

Autorem všech fotografií v článku je Štěpán Žilka.

 

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel

Je to elektrokolo, ptal jsem se, „Rapid turnaj na kroměřížském náměstí na čerstvém vzduchu“ – úplně nevystihuje realitu – Jde o hospodu Na rynku – součást areálu výstaviště Kroměříž. Moc povedený turnaj. PS

kraken8

Není to elektrokolo?

kraken8

Ne že bych chtěl nějak snižovat jeho cyklistický výkon, já bych to možná nedal ani na tom elektrokole, protože záda (u mě bohužel platí, že sportem k trvalé invaliditě), ale ono je asi fakt rozdíl, jestli kolo nebo elektrokolo ?

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x