Ani dobře, ani špatně

V pondělí ve 14:00 zasedla osmička velmistrů ve švýcarském Bielu k pátému kolu turnaje v klasickém šachu, který je součástí „Velmistrovského triatlonu“ na Biel International Chess Festivalu.
David Navara byl před tímto kolem společně s Vincentem Keymerem ve vedení.

 

David a Vincent sice byli ve vedení, ale jejich náskok před třetím Leem nebyl nijak velký. Dělil je jen půlbod, což, vzhledem k tomu, že v tomto turnaji se za výhru udělují čtyři body a za remízu se dává jeden a půl bodu, není zrovna moc  :usmev: .

Dva páry, jimž už v turnaji o moc nejde (=myšleno, že už nemohou pomýšlet na první místo), sehrály celkem vyrovnané partie, které bez nějakých větších zápletek skončily spravedlivými remízami.

V partii Amina s Deacem se už v zahájení vyměnily dámy a partie nevyhnutelně směřovala k remíze. Bílý sice měl dvojici střelců proti střelci a jezdci, což může být v některých pozicích výhodné, ale to nebyl ten případ. Když se vyměnil černý jezdec za bílého střelce a na šachovnici zůstali nestejní střelci, už se nebylo o čem bavit. Remíza a Bassem Amin stihnul ještě od druhého kola i online turnaj ze série CCT Julius Baer Generation Cup  :usmev: .

Arjun Erigaisi mi tak trochu připomíná ruského velmistra Alexandra Morozeviče, který ve své době zářil na šachovém nebi jako meteor a pak, když si všichni zvykli na jeho neotřelý a originální styl hry,  zapadl (a dal se na go).
Také Erigaisi hraje často dost originálně, ale i on, i když je ještě velmi mladý, už byl „prokouknut“  :usmev: . V Bielu se mu v klasickém tempu moc nedaří. Vyhrál sice bleskový turnaj, ale v celkovém pořadí je stále až ve druhé polovině tabulky. V partii s Moussardem měl bílé figury a po zahájení se dostal do trochu horší pozice, kterou však udržel a partie skončila remízou.
Zajímavé je, že oba hráči v partii mohutně „spěchali“ .
Turnaj se hraje tempem 120 minut na čtyřicet tahů, pak 60 na dvacet tahů a poté patnáct minut na dohrání. Bonusových třicet sekund přiskakuje hráčům až od 61. tahu.
Erigaisi spotřeboval na 43 tahů 45 minut, Moussard o pět minut víc.

 

Yangyi Yu měl před pátým kolem jen minimální šance na první místo, ale do první trojky se vlézt ještě mohl. Jeho soupeř, Quang Liem Le, byl v těsném závěsu za Navarou a Keymerem, takže měl o co bojovat.
Yu měl v partii „smůlu“ na tahy dámou  :usmev: . Co tah dámou, to zhoršení bílé pozice. Samozřejmě je toto tvrzení trochu přehnané, ale daleko od pravdy to není.
Le se vítězstvím vyšvihl do čela turnaje a pokud dnes vyhraje bílými s Moussardem, bude mít dobře našlápnuto k vítězství v turnaji.

 

 

Cestičku k prvnímu místu umetli v pátém kole Leovi Navara a Keymer, jejichž vzájemné utkání skončilo smírně. Byla to však zajímavá remíza.

Když jsem viděl, že Le postupně přehrává Yua, nervózně jsem sledoval partii Navara-Keymer. David dostal v zavřené variantě Španělské hry dobrou pozici.
Keymer se rozhodl zajímavým způsobem vyřešit „problém špatného střelce“. Když zahrál 18. … Da5, chvilku mi trvalo, než jsem pochopil, že je to cesta, jak rozehrát nebo vyměnit černopolného střelce.

David začal realizovat správný plán s postupem f-pěšce, ale poněkud nepřesně.
Vždy se o maličko „opožďoval“ za doporučením Stockfishe  :usmev: .
Ve 22. tahu mohl zahrát okamžitě 22. Jh4, místo toho přišla výměna střelců, což černého asi potěšilo. Tah Jh4 přišel ve 23. tahu. Osobně v tom příliš velký rozdíl nevidím, ale pravda je, že v partii černý stihl zahrát tah a6-a5 a zabezpečit pěšce na b4.
To ve 25. tahu už tomu rozumím trochu víc  :usmev: . Bílý zahrál přípravný tah 25. Dg5 a nejen Stockfish by volil okamžité 25. f4, i já bych tomu dal přednost.
David však tahem 25. Dg5 sledoval něco jiného. Tah 26. f4 byl úvodem k útoku na černého krále, který David zahájil tahem 27. e5. Když k tomu bílý přidal 28. d6 a 29. Je7+ domníval jsem se, že bílý nutí černého k vyjádření:
Chceš remízu opakováním tahů nebo půjdeš do nejasné koncovky s nerovným materiálem?
Nic z toho.
Přišlo 30. Vxe5.

 

 

Než jsem se stačil rozkoukat a spočítat, zda bílý po 30. … Jxe5 dá mat, dostane zpět kvalitu nebo udrží pěšce na d6, „teploměr“ (hodnocení pozice šachovým motorem) na chess24 zčernal.
Sjedu zrakem níž na analýzu motoru a tam je jen lakonické -4.21 Black is winning a ještě o kousek níže znovu -4.21 a k tomu stručná „vysvětlivka“ 30. … f6.

 

 

Než si tah 30. … f6 zahraji na variantové šachovnici (tj. jako variantu na webu chess24.com), počítám z hlavy. Po 31. Jf5+ má černý jediný tah 31. … Kh8, pak po 32. Dh6 hrozí mat na g7, takže černý musí vzít na f5.
Musí?
Vlastně ne, může ještě 32. … Vg8, ale po 33. Ve7 je konec.

Dobře, černý tedy vezme 32. … gxf5 a zahraji 33. Ve7 a jak pokryje maty na g7 a h7? Aha, 33. … Vf7 a po 34. Vxf7 hraje černý 34. … Dg8. Pokryl maty a sám teď hrozí matem na g2. To se dá ale pokrýt tahem 35. Vc2 a když mi vezme 35. … Vxc4? V pohodě! Mám 36. Vxd7 a černý nemá čím pokrýt pěšce na f6.

To není těžké spočítat, ani najít. I když… Tah 36. Vxd7 jsem hledal sedm minut  :smich: , ten není tak samozřejmý.

Ale proč ten „plecháč“ tvrdí, že po 30. … f6 je „black winning“ ???

Rozehrávám variantu na šachovnici a vše jde podle „plánu“ až do tahu 34. Vxf7.

Pak přišel ŠOK: 34. … Db6+!! , žádné Dg8. Pořád mi nedochází, která bije. No tak jeden šach, ustoupím někam králem, třeba 35. Kh1 (po 35. Kf1 přijde také 35. .. Sxg2+ a když 36. Ke2, tak černý vyhraje matovým útokem 36. … Dd3+ atd.).
A Stockfish mi dává další „pecku do hlavy“ : 35. … Sxg2+!!
Až teď jsem doma, teď už vidím zbytek varianty až k matu nebo ztrátě dámy.

Tok mých a Stockfishových „myšlenek“ stojí za samostatnou šachovnici  :usmev: .

 

 

Troufám si tvrdit, že oba hráči viděli jak 30. … f6, tak i zbytek varianty minimálně až po 33. Ve7 a usoudili (nebo spočítali), že bílý vyhraje. A proč neviděli tahy 34. … Db6+ a 35. … Sxg2+?

Nevím, ale mohu se pokusit nabídnout vysvětlení na základě toho, proč jsem to neviděl já (a dokonce v klidu domova a bez stresu)  :usmev: .
1/ Tah 34. … Db6+ je „mimo zorné pole“ hráčů. Dáma se přesouvá na opačné křídlo, než na jakém se hraje.
2/ Bílý útočil na černého krále. Bílý král se zdál být v naprostém bezpečí, asi jen málokdo by hledal svou šanci v protiútoku. navíc měl černý k dispozici bezpečný tah 30. … Jxe5.

 

 

 

 

Jak píši výše, černý měl k dispozici tah 30. … Jxe5, takže jej zahrál i v partii a i když měl o kvalitu víc, bílý pěšec na d6 byl ve spojení s jezdcem dostatečným ekvivalentem k udržení remízy, což David demonstroval svou přesnou hrou.

 

 

Dvě kola před koncem je v čele turnaje Quang Le a má celkem dobrý los (Le-Moussard a Navara-Le).
David Navara má těžký los. Dnes hraje černými s Yuem a v posledním kole s Leem. David potřebuje alespoň jednu partii remizovat, aby měl jisté nejhůře čtvrté místo.
Připomenu, že jako vedlejší hodnocení se bere umístění v úvodním turnaji ve Fischerově šachu. Ten vyhrál Yangyi Yu, David Navara byl třetí, Keymer čtvrtý a Le pátý.
Vincent Keymer má dnes bílými Amina a myslím, že se pokusí hrát na výhru, protože v posledním kole jej čeká Erigaisi, proti kterému bude mít černé figury. Erigaisimu se sice nedaří, ale zatím ještě nevyhrál ani jednu klasickou partii. Být na místě Keymera, bál bych se, že se to jednou zlomí  :usmev: .

 

Výsledky a los posledních kol:

 

Křížová tabulka „triatlonu“ z webu chess24.com:

 

Odkazy:

Web turnaje
Program „triatlonu“
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 14:00)

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x