Turnaje minulé a budoucí

  • Čeští hráči hráli v Polsku.
  • Skončil tradiční festival Jeseník Open.
  • Dohrálo se ve Skalici.
  • V Karviné se bude v neděli hrát podle přesýpacích hodin.

 

Tradiční Memoriál Akiby Rubinsteina se letos ve dnech 19. – 27. 8. v polském městě Polanica-Zdrój konal opět i s českou účastí.

Ve velmistrovském uzavřeném turnaji deseti hráčů hrál GM Vojtěch Plát. V turnaji zahrál zhruba na svůj aktuální rating, dvakrát prohrál, jednou zvítězil a se čtyřmi body z devíti partií obsadil v turnaji osmé místo.

 

Konečná tabulka GM turnaje (screenshot z webu chessmanager.com):

 

 

Výsledky GM turnaje na chessmanager.com.

 

V otevřeném turnaji, který byl rovněž součástí tohoto festivalu, reprezentoval naši zemi IM Jakub Půlpán.
Nehrál špatně, po celý turnaj si udržoval kontakt se špicí turnaje, ale v openech o umístění rozhodují hlavně výsledky posledního kola. V posledním kole hrál Jakub s polským FM Marszalkem a přes Anglickou hru se nakonec partie dostala do pozic připomínajících Královskou indickou.
Černý hrál vynalézavě a vyrovnal hru, pak však přepjal strunu a zapomněl dovyvinout královské křídlo, což se mu stalo osudným.

 

 

Porážka odsunula českého hráče z devátého až na šestnácté místo. Škoda, při remíze by se vlezl do první desítky  :smutek: .

Výsledky open turnaje na chessmanager.com.


 

V lázeňském městě Jeseník se každoročně koná ve druhé polovině srpna šachový festival Jeseník Open.

Ani letošní rok nebyl výjimkou.
V open „A“ turnaji hrálo 72 hráčů, z nichž naprostá většina byla z ČR (sedm hráčů z Polska), na startovní listině „B“ turnaje bylo 115 hráčů (pět Poláků).

Nejvýše nasazeným hráčem v „A“ turnaji byl Dominik Večeřa z Postoupek. Mladý hráč s ratingem 2218 však roli favorita neustál a s konečnými 4.5 body skončil skoro na konci první poloviny tabulky.

V turnaji zvítězil Pavel Flajšman z ŠK Dvorec, který uhrál 7.5 bodů z devíti partií a soupeřům povolil jen tři remízy. O dalším pořadí rozhodovalo pomocné hodnocení, protože 6.5 bodu uhrála pětičlenná skupina hráčů. Vedlejší hodnocení vyznělo nejlépe pro Krzysztofa Banasika z Polska, který tak obsadil druhé místo, třetí skončil Josef Mudrák z Vlčnova.

V turnaji „B“ zvítězil suverénně Martin Pardy ze Slezanu Opava, který ztratil půlbod jen ve druhém kole a pak měl na kontě už jen samé jedničky.
O „parník“ s jedenapůlbodovou ztrátou na vítěze skončili dva hráči ze Sokolu Dobrá. Z obou sedmibodových hráčů měl lepší vedlejší hodnocení Jan Chlebek, smutnějším byl Tomáš Filip.

Součástí festivalu byly i dva doprovodné turnaje v rapid šachu a bleskovém šachu.

V devítikolovém rapid turnaji kraloval GM Štěpán Žilka (8 bodů), druhý skončil Kilián Slovák a třetí byl Krzysztof Banasik.

Ve dvanáctikolovém bleskovém turnaji dominovali hráči, kteří si „odskočili“ zahrát z Memoriálu Akiby Rubinsteina.
Vítězem blicáku se s 10.5 body stal IM Jakub Půlpán, druhý skončil GM Vojtěch Plát (10 b.). Třetí místo si vybojoval polský IM Dominik Orzech (9.5 b.).

 

Výsledky festivalu Jeseník Open.


 

Dohrálo se ve slovenské Skalici.
Na festivalu CHESS SLOVAK OPEN se celkem dařilo českým hráčům.

Štěpán Hrbek sice neuhrál velmistrovskou normu, na níž mu scházel pouhý půlbod, ale alespoň norma IM z jeho vynikajícího výkonu byla.
Gratulujeme nejen k normě, ale i k třetímu místu v celkovém pořadí.

Do první desítky se vlezli i další čeští hráči. IM Tomáš Kraus skončil na pátém místě, GM Tomáš Polák byl osmý a deváté místo obsadil IM Jan Vykouk.

Vítězem turnaje se stal GM Jerguš Pecháč (7.5 b.), druhé místo obsadil GM Anton Korobov (6.5 b.), který měl lepší vedlejší hodnocení než již zmiňovaný FM Štěpán Hrbek a skupina dalších hráčů, v níž byl i Tomáš Kraus.

Umístění dalších český hráčů a hráček, kterých jsem napočítal v turnaji kolem třiceti, si zájemci jistě dohledají ve výsledkové listině na chess-results.


 

Končí prázdniny a začne další školní rok. Další školní rok a také další šachová sezóna  :usmev: .
Na severovýchodě republiky zahájíme sezónu turnajem Open Karviná.

Letos v netradičním termínu (3. 9. 2023), ale na tradičním místě (restaurace Tesarčík v Karviné) a „trochu“ netradičním systémem hry.

Inspirovali jsme se systémem „Mokate“, který „vymyslel“ (?) a užívá ve svých turnajích známý polský organizátor populárních turnajů MOKATE Karol Linert z Goleszowa.

Mírně jsme však tento systém pozměnili.
První tři kola turnaje se budou hrát tempem 13+2, další tři kola bleskovým tempem 5+3 a poslední tři kola budou „v rytmu přesýpacích hodin :smich: , kdy hráč bude mít na provedení tahu 30 sekund plus další vteřiny navíc „darovaných“ soupeřem.
Pokud jste nikdy takovým tempem nehráli, pak podotknu, že to připomíná hraní na diktát, kde také mají hráči jen omezený čas na provedení tahu (mimochodem, na digitálních hodinách nastavíte i „diktátové tempo“).
Princip přesýpacích hodin asi ani není třeba nijak vysvětlovat, ale přece jen to raději objasním.

Na začátku partie mají oba hráči na hodinách 30 sekund a pak už se jim při každém tahu oběma čas mění. Co spotřebuje jeden hráč, připisuje se druhému. Opravdu jako byste hráli s přesýpacími hodinami. „Písek“ , který máte k dispozici, se přesype při vašem přemýšlení vašemu soupeři  :usmev: (a naopak).

Z uvedeného je patrné, že turnaj se nebude započítávat na žádný rating (proměnné tempo hry, přesýpací hodiny), ale může být docela zábavný.
Už jen proto, že kromě hlavních cen (první cena 4 000,- Kč) máme připraveny i ceny podle ratingu. Pravda, jsou to spíše ceny útěchy  :usmev: , ale pokud investujete 200 korun do vkladu (a mládež do 18 let a senioři 65+ jen 100 korun), pak vám v případě výhry ve vaší kategorii zbyde ještě dost peněz na útratu v restauraci Tesarčík (pivo 39,- Kč).
Nevyděláte, ale můžete se dobře pobavit  :mrknuti: .

Na závěr ještě dodám, že byly dočasně pozastaveny webové stránky ŠK Karviná, takže web turnaje hledejte na mé doméně  :usmev: .
Web turnaje s dalšími informacemi a s odkazem na seznam přihlášených na chess-results najdete zde.

Pozor, hrací místnost není nafukovací a do sálu se vejde maximálně 100-120 hráčů!
Zatím překročení kapacity nehrozí. ale nespoléhejte na informace ze seznamu přihlášených na chess-results, přihlášky zpracováváme a přihlášené přidáváme postupně, takže ne vždy je vše aktuální.
Momentálně je přihlášeno 31 hráčů.

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Jen doplním, že Štěpán Hrbek měl letos velmi produktivní a podařené prázdniny a po Skalici by udělení IM mělo být formalitou.
 
Mimochodem, bylo by zajímavé se podívat na srovnání, jaké rozestupy mezi 3 normami měli jiní IM. Štěpán totiž všechny 3 normy uhrál během 2 prázdninových měsíců!
 
Dál ze statistik:
(norma z Budějovic – perfo 2506, norma z Piešťan – perfo 2481 a nyní Skalice – perfo 2573),
z celkových 27 partií pouze 1 prohra, 1. kolo v Piešťanech

Remcik z Banika

To hrací tempo pro Open Karviná vypadá velmi zábavně   :usmev: , věřím, že se bude líbit!   :palec-nahoru:  Systémem „Mokate“ se myslím hraje (hrával) i turnaj v Českém Těšíně. Pamatuji i Grado openy v Karviné, kde byl čas odstupňovaný dle výkonnosti, taky super.   :usmev: 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x