„Ekstraliga“ a jiné věci

V Polsku se včera hrálo první kolo polské Ekstraligy 2023.
Pokračuje turnaj v Bratislavě a dva z našich hráčů mají po čtvrtém kole plný počet bodů.
Cestou na polskou Ekstraligu si Vojta Plát a Štěpán Žilka zahráli „dětský turnaj“ 🙂 .
Pan Kalendovský doplnil své povídání o turnaji v Bystrci ještě o partii vítěze turnaje.
Nahlédl jsem vedle „k sousedům“ … 🙂 .

V prvním kole polské Ekstraligy zasáhla do bojů o ligové body čtveřice českých hráčů. Ač ani jeden z nich neprohrál, ne všichni mohou být spokojení  :usmev: .

Svému týmu WIEŻA POMOT PĘGÓW výrazně pomohli Štěpán Žilka a Vojta Plát.
Štěpán celkem v pohodě remizoval s Kollarsem, Vojta s přehledem porazil Bartka Heberlu a Pęgów porazil „Hvězdu“ Bydgoszcz i s hvězdným Abasovem v sestavě 4-2.

Spokojený může být i Thai Dai Van Nguyen, který remízou na první šachovnici se Sargissianem pomohl Plocku k vítězství 3.5-2.5 nad Gliwicemi.

WASKO HETMAN GKS Katowice je už „skoromateřským“ klubem Davida Navary a také je to už nějakou dobu jeden z favoritů soutěže (tým Wasko Hetman  :usmev: ). David v prvním kole remizoval s Bluebaumem a se svou hrou může být spokojený. Méně spokojen bude  asi s výsledkem zápasu, protože Katowice prohrály s nováčkem soutěže týmem KSz Silesia Racibórz 2.5-3.5. O porážku oslabených Katowic se zasloužila ženská šachovnice. Při pěti remízách vyhrála „raciborzská“ Dinara Wagner s Monikou Soćko.

Katowicím chyběla řada cizinců (ukrajinských hráčů) a ani David Navara a Aryan Tari to „nevytrhli“ . Mimochodem, Raciborz (česky Ratiboř) je sice nováčkem, ale s takovou sestavou se o záchranu bát nemusí. Bluebaum, Donchenko, Huschenbeth, Fedorčuk a Dinara Wagner jsou jména, která není třeba představovat. Kromě toho má Raciborz v sestavě i solidní polské hráče.
Jen pro zajímavost uvedu, že Raciborzi pomohli v loňské sezóně k postupu čeští hráči. Zbyněk Hráček, Vlastimil Babula sn. a Joanna Worek se výrazným způsobem zasloužili o postup Raciborze z druhého místa v I. lize. Vlasta Babula byl dokonce s 6.5 body z devíti partií společně s Cyborowskim nejlepším hráčem na druhé desce.

Hodiny jsou nedílnou součástí hry a není vám nic platné, že stojíte na výhru, když máte čas sotva na to, abyste provedli tah  :usmev: .
Piotr Bobras (Legnica) měl času sice o trochu víc než jen na provedení tahu, ale přece jen se na jeho prohře s Kosakowskim (Dąbrowa Górnicza) časovka podepsala. A to se zdálo, že to černý s „pochybným“ králem uprostřed šachovnice už nerozchodí  :usmev:

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com


 

V Bratislavě pokračoval čtvrtým kolem turnaj „exe: Slovakia Open Bratislava 2023″ .

V čele jsou tři hráči se stoprocentním bodovým ziskem, Valery Kazakouski a dva Češi, Jiří Štoček a Vlastimil Babula.
Ovšem pozor  :usmev: , Vlastimil Babula mladší.
Oba Vlastíci Babulové se potkali ve čtvrtém kole. Mladší měl bílé figury, starší černé. Po zahájení se bílý dostal k útoku, nebo spíše tlaku, na královském křídle. Pro černého trochu nepříjemné, ale nic strašného.
Černý po několikaminutovém přemýšlení chyboval (21. … Sd8) a bílý svou šanci beze zbytku využil.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Cestou do Lublinu se Štěpán Žilka a Vojta Plát zastavili v Belchatowě., kde se hrál devítikolový rapid turnaj tempem 10+5.

Z 68 účastníků byla převážná většina hráčů a hráček mladších 18 let  :usmev: . Napočítal jsem 25 dospělých (bez záruky, počítáno „od oka“ ) . Kromě našich hráčů se do turnaje „přimotal“ ještě Vadim Razin.

Asi nikoho nepřekvapí, že tito tři hráči obsadili první tři místa.

Vojta Plát ztratil (nebo získal?  :smich: ) půlbod jen se Štěpánem a turnaj vyhrál. Štěpán Žilka kromě toho prohrál s Razinem, což mu stačilo na třetí místo. Druhé místo obsadil Vadim Razin, který prohrál jen s Vojtou.

Konečné výsledky na chessarbiter


 

Minulý pátek tu vyšel článek pana Kalendovského o turnaji v Bystrci. Pan Kalendovský získal ještě partii vítěze turnaje Vojty Zwardoně s jeho poznámkami.

Doplňujeme  :usmev: .

 

 


 

S chutí jsem si přečetl názor Petera Michalíka na sestavu mužské reprezentace pro Mistrovství Evropy. Peter popsal své pocity a vyjádřil své názory solidní češtinou, což na onom serveru nebývá zvykem  :usmev: . Přečetl jsem si článek, komentáře pod ním jsem raději vynechal.

Nějak jsem však asi nepochopil smysl článku.
Peter kritizuje, že nebyl osloven při výběru hráčů, ale sám píše, že pod současným vedením svazu nechtěl dále reprezentovat, což prohlásil i veřejně.
Proč by jej tedy měl kapitán Petr Boleslav oslovovat? Něco mi uniká?
Že by se „Bolkovi“ rozbila věštecká koule, která mu mohla sdělit, že hráč změnil názor?

V některých věcech má Peter pravdu.
„Bolek“ (=Petr Boleslav) je především šachový manažer. Zřejmě dobrý manažer, protože Nový Bor hraje prim nejen v české Extralize, ale i v evropských klubových soutěžích.
Reprezentace je však něco jiného, nelze předem říct, jak se mu povede na Mistrovství Evropy. Peter kritizuje výběr hráčů na čtvrtou šachovnici. Neberu mu jeho názor, jistě by se našli i silnější hráči než ti, kteří byli nominovaní.

Na druhou stranu často slýchávám, že prý jsou šachy u nás v krizi. Možná ano, možná ne (já tvrdím, že ne, což neznamená, že ono „ne“ platí pro všechny oblasti šachového života, nevidím do všeho  :usmev: ).
Krize je nepříjemná věc, ale má jedno plus. Krize je obvykle příležitostí pro další růst. Pozor, neplatí to jen v šachu, ale i v životě (například v ekonomice).
Pokud se kapitán rozhodl dát na čtvrté šachovnici (nebo i třetí, bude-li si někdo z předních desek chtít odpočinout  :usmev: )  hráčům, u nichž věří v jejich výkonnost a růst, pak nelze nic namítat.
Nemusí se mi líbit jeho výběr, ale je to kapitán (manažer) a on bude zodpovědný za výsledek.
(Nelíbí se mi ani česká fotbalová, hokejová či tenisová reprezentace  :smich: , ale neburcuji kvůli tomu lidi do ulic.)

Mimochodem, uvědomme si, že v zápasech budou nastupovat čtyři hráči a za český tým hrají tři nejlepší čeští šachisté (nepočítáme-li Viktora Lázničku), takže ani prohra na čtvrté šachovnici nemusí automaticky znamenat prohru zápasu  :usmev: .
Chápu potenciální reprezentanty, že se mohou cítit dotčeni sestavou pro ME. Nechápu však, proč je kolem toho takový povyk.
Chci-li v práci dostat přidáno, čímž chci říct, že se cítím nedoceněn, pak to zaměstnavatel může akceptovat, nebo také nemusí  :usmev: . Já se pak mohu urazit a opustit podnik, nebo se zamyslím, zda mě zaměstnavatel třeba nevidí jinak, než se vidím sám.

 

 

Jen tak na okraj ještě podotknu, že v soutěžích družstev, i když se to u šachu možná nezdá, hodně záleží na týmu. Ani družstvo složené ze samých hvězd nemá zaručen úspěch.
Kolik mistrovství či olympiád vyhrálo třeba Norsko s Carlsenem a Tarim v sestavě?

(Peníze a rating nejsou všechno.
V sezóně 2021-2022 například v Krajském přeboru Moravskoslezského kraje bylo jednoznačným favoritem družstvo Ostrava – Jih s jedním velmistrem (Cvek) a třemi mezinárodními mistry (Klíma, Vesselovsky, Michenka) v sestavě. Všichni titulovaní hráči hráli velmi dobře, ale tým, který měl ambice postoupit, nakonec z KP vypadl a ani v následující sezóně se mu nepodařilo vybojovat postup. Přitom stačilo relativně málo… Uhrát ke třem bodům silných hráčů bod a půl z pěti  partií  :usmev: .)

Pokud se kapitán, ať už je to kdokoliv, rozhodl pro nějaký tým, je to jeho volba a jeho zodpovědnost.
Nechme si případnou kritiku až po soutěži.

 

 

 

Loading

4 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
23 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Myslím, ze tady uniká to nejpodstatnější. A to je to, že dřív bylo výběrový řízení na funkci kapitána s takovýma podmínkama, který by pan Boleslav neměl jak splnit. No a najednou je všechno jinak. Myslím, že tady se není o čem bavit, ryba smrdí od hlavy.
 
 

Vojta Plát

Podívejte na Zachu, jak vždy odmítal reprezentovat a stejně ho furt zkoušeli zvát. I když věděli své. Prostě chtěli mít top tým. To v českém šachu nehrozí.

Max

Klasika, v hlavním bodech z toho udělat (svazově) smířlivější verzi a v těch nepodstatných souhlasit s oponentem…. ale k článku.
Za prvé je naprosto milná myšlenka, že za úspěch či neúspěch může pouze kapitán. Přeci nebudeme s výmluvou pokaždé měnit reprezentačního trenéra s tím, že to může pouze on. Zodpovědnost má především svaz jako nejvyšší orgán. Dále pak je potřeba brát na zřetel náladu, názory a požadavky nejlepších hráčů. Kapitán je manager, nebude dělat prostředníka mezi svazem a hráči. A správný manager umí především co? komunikovat. Že komunikace selhala není jen ojedinělí názor pana Michalika, ale více reprezentačních hráčů. Co si pak mají myslet? Což je také podstatné zdělení v článku.
Pardon, ale ten článek jste prostě nechtěl pochopit, je to tam totiž zřetelně vidět.
 

Jan Jílek

Dobře, a jak často by se měl kapitán hráče zeptat, zda si to náhodou nerozmyslel a chce hrát? Třeba každý týden?
 
Úplně vidím tu konverzaci:
Kapitán: Tak co, nebudeš za nás hrát?
Hráč: Ne.
Kapitán: Hele, pojď hrát, nedělej fóry!
Hráč: Ne.
Kapitán: Snažně Tě prosím, pojedeš s náma hrát?
Hráč: Ne.
 
Trvám na tom, že když si někdo dá tu práci a vyhlásí, že za reprezentaci hrát nechce, tak by se tak nějak očekávalo, že když názor změní, tak o tom dá také vědět.
 
Píšu v obecné rovině, rozhodně nic proti P. Michalíkovi. Ale tedy v tomto případě to podle mého názoru nebylo komunikačně zvládnuté i z strany P. Michalíka.
 
Ale jako pozitivum se určitě dá brát, že takto v podstatě veřejně vyhlásil, že zase hrát chce  :smich:
 
A co se týče té první poznámky o „(svazově) smířlivější verzi“, může být. Ale myslím, že je to tím, že jsme si nedali jako hlavní životní náplň okopávat svazu kotníky za každou cenu, tedy i tam, kde to třeba není úplně na místě.
 
EDIT: upravil jsem souvětí o komunikaci, aby lépe vyjádřilo, co jsem myslel.
 

Remcik z Banika

Chlapi, ale Peťo přece psal, že ani nebyl osloven. Stejně tak další hráči, kteří by prostě se svou výkonností hrát měli. Vkládaní nějakých imaginárních rozhovorů, jak by asi probíhali, je podle mě dětinské a neuctivé. Opravdu si může reprezentace dovolit ani neoslovit pětku našeho žebříčku, ikdyž třeba napsal, že má problém se svazem? Od toho tam byl přece nominován nový kapitán, aby i tyto problémy svou autoritou úspěšného kapitána Nového Boru potlačil.
 

lubomir1959

Pane Remciku, máte zdravé názory a postoje, nejen GM Michalík osloven určitě být měl. Nezadatelným právem kapitána je si vybrat lidi do týmu, protože on nese zodpovědnost za výsledky. Ale zodpovědnost nesou i ti, kdo ho do jeho funkce schválili. Sice nejsem úplně přesvědčený, že by někdo z trojice neoslovených GM zákonitě musel uhrát víc než ti dva mladí, možná ano, možná ne, to poznáme na ME, nicméně je to rozhodnutí kapitána. Já budu našemu týmu fandit vždycky, ať už tam bude hrát kdokoliv.

Remcik z Banika

To máš Luboši pravdu, že je potřeba znát vyjádření obou stran. Ano, vycházel jsem z článku (otevřeného dopisu) Péťi Michalíka, kde píše, že osloven nebyl a já nemám důvod mu nevěřit. Jestli byl osloven, z rozhovoru Bolka jasné není, aspoň mně ne. Ale to by si měli chlapi vyříkat hlavně mezi sebou. Pokud se komunikace řeší přes maily nebo otevřenými dopisy, tak to napovídá, že asi úplně nefunguje. Je to samozřejmě jen můj názor, za oponu člověk nevidí.   :usmev: 

lubomir1959

Pane Zimnioku, v řadě věcí vám zase musím dát zapravdu. Je to týmová soutěž a vyhrává nebo prohrává skutečně celý tým. Kapitán nese plnou zodpovědnost za hráče, které nominoval, ale plnou zodpovědnost nesou i ti, kteří ho do funkce kapitána schválili. Nevidím problém v tom, že se mohl dotázat např. právě Michalíka, zda nezměnil názor na reprezentování. A zrovna tak Hráčka, Babuly, atd. Ne jednu stranu, po bitvě je každý generál, na druhou stranu, nikdo vám nezaručí, že kdyby hráli ti mnou jmenovaní, že by výsledek byl lepší. Dopředu to nikdo neví. Mě by spíš zajímal názor na to, jak silným hráčem by měl být kapitán, jestli ELO kapitána by mohlo ovlivnit nějak úspěšnost týmu. Podle některých GM určitě ano.

Jan Jílek

Podle toho, jak se týmu Nového Boru daří na Klubovém poháru Petr Boleslav asi kapitánovat umí, bez ohledu (nebo navzdory?  :smich: ) na svou hráčskou sílu.
 
Sice statistika a matematika (kterou občas dehonestujete jako nedostatečně vypovídající) říkají, že kdybychom měli Elově silnější tým, tak je šance na úspěch vyšší, ale zajíci se počítají až po honu  :usmev:
 
Domnívám se, že nasazení P. Michalíka by mohlo být přínosem, ale souhlasím s Lubošem v tom, že pokud veřejně prohlásil, že nechce pod současným vedením svazu reprezentovat, tak nedává smysl aby ho Petr Boleslav kontaktoval. V případě, že tento postoj Peter Michalík přehodnotil, tak asi bylo záhodno o tom dát vědět.
 
Pokud je pravda, že Petr Boleslav oslovil přesně těch pět nominovaných hráčů, tak mě spíš překvapuje, že nebyl osloven nikdo z trojice Hráček, Babula, Štoček.
 
 

Vojta Plát

Tak se ale mají mladí na tu úroveň vypracovat, ne? Jinak je to fakt jedno…tady rozhodně nejde o nějaké mládí vpřed…

Remcik z Banika

Tak ME družstev je po olympiádě druhá největší kolektivní akce. Samozřejmě když nepočítáme MS, ale to hraje jen 10 týmů a tam se asi dlouho nepodíváme. Snad tedy ještě pořád platí, že by ho měli hrát ti nejlepší hráči u nás. První 3 desky jsou určitě to momentálně nejlepší u nás, ale další 2 prostě nejsou. A důvody, proč to tak není, ať se řeší. Nic proti mladým, ale tu výkonnost si musí vybojovat, stejně jako si ji vybojovali ti „staří“ před nimi, možností je přece spoustu. Ale nechci, aby to vyznělo nějak osobně proti klukům na 4 a 5 fošně, to vůbec. Nominace je daná a moc jim budu fandit, stejně jako celému družstvu.

Vojta Plát

Vojta Zwardoń a šachy? To je nějaký vtip, ne? ?

Remcik z Banika

Když už jste tady v komentářích zmínili Vojtu Z., zdravím Vojto. Tak mě napadlo, že by mu mohly vlastně mohli hodně sedět Fischerky  :usmev: Myšlenku mám takovou, kdyby se někdo začal učit hned od začátku na Fišerkách, samozřejmě po zvládnutí základů, tak by si mohl vypěstovat úplně jiné vidění a vnímaní pozic. Co jsem si všiml, tak ony ty pozice nakonec sice přecházejí do pozic podobných klasickému šachu, ale pokud by byl někdo vychován na fišerkách, dokazal by vidět ty pozice předtím úplně jinak  :usmev:  
 

Remcik z Banika

Může to tak Luboši někdy být a kolikrát to tak i bývá. Mužstvo si sedne, dobrá atmosféra se projeví na psychice a hře a zrodí se skvělý výsledek, lepší, než kdyby hrály samé hvězdy. Žvrtat se v tom už nebudu, mám stejně raději humor a pohodu   :usmev:  a i proto tady rád chodím.

23
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x