Překvapení?

Druhým kolem pokračovala polská Ekstraliga. Našim hráčům se celkem dařilo. Celkem znamená, že buď sami neprohráli, nebo když prohráli, bodoval alespoň jejich tým.

 

WASKO HETMAN GKS Katowice, a s klubem i David Navara, se několik let drží na předních příčkách polské Ekstraligy.

Tento ročník je však „trochu“ jiný. Zatím za Katowice nastupují jen dva cizinci, David a Aryan Tari. Ani jeden z nich dosud neprohrál a vlastně málokdo z tohoto týmu prohrává, problém je v tom, že v prvních dvou kolech nikdo z týmu nevyhrál.
Dvakrát pět remíz a jedna porážka. Je komické, že obě porážky mají stejného jmenovatele, dokonce stejné jméno: Soćko. V prvním kole prohrála Monika, ve druhém Bartosz Soćko. Napadlo-li teď někoho, že jsou to „viníci“ proher Katowic, je na omylu.
V zápase nastupuje šest osob a stává se, že někdo prohraje. Tady je problém opravdu spíše v tom, že nikdo nevyhrává.
Zdá se, že Katowice citelně postrádají ukrajinské legionáře. Po dvou kolech mají Katowice na svém kontě nula bodů a spolu s dalšími dvěma týmy se dělí o poslední příčky tabulky, což se dá považovat za poměrně velké překvapení.
A to prosím prohrály Katowice se dvěma nováčky.
Katowice – Dąbrowa Górnicza 2.5-3.5

David Navara remizoval černými s Ivančukem, ale tentokrát asi nebude moc spokojený ani se svou hrou.
I když… David vlastně nehrál až tak špatně, to jen Ivančuk hrál skvěle  :usmev: . Nebýt oboustranné časové tísně, Ivančuk by asi našel průlom 36. d5 (nebo i jednoduché 36. Sa4), po němž by byla pozice černého „hoooodně“ nepohodlná a asi i prohraná.
David tak „utekl hrobníkovi z lopaty“  :usmev: .

 

David prchá hrobníkovi…

 

 

 

Thai Dai Van Nguyen odremizoval na první šachovnici Matthiase Bluebauma. Nebylo to bez problémů, ale Van je velmi dobrý „pes obranář“. Remízou přispěl náš hráč k vysokému vítězství Plocku nad Ratiboří.
Není bez zajímavosti, že v tomto zápase nastoupil jen jeden polský hráč (Jakubowski za Raciborz).
 Raciborz – Plock 1.5-4.5

 

 

Štěpán Žilka měl podruhé bílé figury. Partie s Grzegorzem Nasutou byla hodně ostrá. Černý ponechal krále v centru a zaměřil se na útok. Jedinou šancí bílého byl kontratak, tedy rozbití pěšcového řetězu v centru před černým králem.
Je možné, že Štěpán tuto možnost zvažoval, ale nedopočítal se. Nedivil bych se, doma s pomocí počítače to vypadá jednoduše, ale za šachovnicí to tak jednoduché není. V pozici je tolik možností, že ani prostý odhad není nic triviálního.
Škoda, zajímavá partie s nešťastným koncem pro bílého.

 

 

Výborně zatím hraje Vojta Plát. Dvě partie, dva body. Tentokrát si to odskákal Piotr Bobras. Vojta získal v zahájení malou výhodu. Černé figury se zatoulaly na dámské křídlo a když černý bezelstně vyměnil svou jedinou obranyschopnou figuru (23. … Sf6?) bylo jasné, že na výhru to může hrát jen bílý.
Černý sice bílému trochu pomohl a sám si nalezl do matové sítě, ale asi nikoho nepřekvapí, že koncovky, které by se na šachovnici objevily po výměně dam, jej příliš nelákaly.
Štěpán sice prohrál, ale Vojta a další hráči Pęgowa jeho chybku napravili. Po dvou kolech je Pęgów spolu s Plockem (T.V.Nguyen) a Wroclawí v čele tabulky.
Pęgów – Legnica 3.5-2.5

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x