Hledá se „zabiják“

V polském Lublině pokračuje jedna z nejsilnějších soutěží na evropském kontinentu, polská Ekstraliga. Můžete se mnou nesouhlasit, ale i když se o naší Extralize jednu dobu tvrdilo, že patří k nejlepším v Evropě, dávno už to není pravda. Naše Extraliga je o poznání slabší než polská Ekstraliga.

 

Ve včerejším čtvrtém kole (čtvrtek) došlo k jednomu „překvapení“ .
V jiných ročnících by se remíza Katowic možná také brala jako překvapení, ale v jiném smyslu. Tým, který celkem pravidelně bojuje o medaile, bojuje v letošní sezóně o záchranu.

Ve čtvrtečním čtvrtém kole Katowice konečně prolomily prokletí. Na ženské šachovnici sice prohrála Monika Soćko s Karinou Cyfkou, ale poprvé jeden hráč Katowic zvítězil  :usmev: .  Igor Janik porazil Piotra Bobrase a když ostatní partie skončily remízami (jak jinak  :usmev: ) skončil remízou i zápas Legnica – Katowice (3-3).
David Navara na první desce remizoval černými figurami s Jonasem Buhlem Bjerrem.

Zbývající čeští hráči se „mydlili“ mezi sebou.
Konkrétně bojovali na jedné straně Štěpán Žilka a Vojta Plát za Pęgów, na straně druhé jim čelil tým Plocku s Thai Dai Van Nguyenem na první desce.
Van Nguyen remizoval černými figurami s Volokitinem,
Vojta Plát nelenil a na konto Pęgówa také připsal půlbod za remízu s Pultineviciusem. Remízou skončily i další partie a jazýčkem na vahách se tak stala partie Žilka – Berkes.
Štěpánovi se povedl husarský kousek.
Obětoval pěšce za souhru figur (a nepříjemného bílého vetřelce na h6). Kompenzace za pěšce tam jistě byla, ale při správné hře černého to na vítězství Štěpána asi nemělo stačit.
Berkes začínal pociťovat nedostatek času a v takových chvílích není o chyby nouze. V dámské koncovce s rovným materiálem měl bílý poziční výhodu, pěšcovou převahu na dámském křídle. Černý měl naopak převahu pěšců na křídle královském, ale bílí pěšci na f4 a h6 drželi černé piony na uzdě. Hlavně díky tomu, že černý měl na f-sloupci dvojpěšce.
Osvobozující pokus černého 38. … g5 dva tahy před časovou kontrolou se ukázal být sebevražedným.
Výborný výkon Štěpána odsunul v tabulce jednoho z kandidátů na medaile (Plock) o kousek níž.
Pęgów – Plock 3.5-2.5

 

 


 

Páteční páté kolo znamenalo návrat k „normálu“  :usmev: .

Vlastně se o „normál“ jednalo jen u některých týmů, protože například zápas Polonia Wroclaw – Dąbrowa Górnicza skončil vítězstvím Wroclawi poměrem 4-2 a ze šesti partií neskončila ani jedna remízou, což je v této soutěži celkem rarita.

Thai Dai Van Nguyen remizoval s Jonasem Buhlem Bjerrem, a protože remizovali i jeho ostatní spoluhráči a jen Pultenevicius vyhrál, znamenalo to těsnou výhru Plocku nad Legnicí.
Plock – Legnica 3.5-2.5

Štěpán Žilka a Vojtěch Plát pomohli svými remízami k dělbě zápasových bodů proti Krakowu. Krakow má zajímavý tým. První desku spolehlivě drží Jerguš Pecháč, na poslední šachovnici (ženské) řádí Divya Desmukh. Mladá Indka je trumfem Krakowa. Po pěti kolech je stále bez porážky a na svém kontě má čtyři body. Krakow má na ženy „čuch“. Loni mu k výbornému umístění výrazně pomohla Nino Batsiashvili, letos mají Divyi Desmukh.

Ještě jedna věc je na Krakowu pozoruhodná. Domácí (myšleno polští) hráči nespoléhají jen na legionáře, ale sami se snaží bojovat. Někdy více, někdy méně úspěšně, ale i díky bojovnosti polských hráčů má Krakow po pátém kole čtyři body a je ve středu tabulky. Vyhráno však ještě nemá, protože do konce soutěže zbývají ještě čtyři kola.
Kraków – Pęgów 3-3

Katowice se po remíze ve čtvrtém kole vrátily k „normálu“. Pět remíz, jedna porážka.
David Navara remizoval se svým novoborským spoluhráčem Radkem Wojtaszkem. Aryan Tari podlehl Nijatu Abasovovi a zbytek týmu své partie remizoval.
Katowice – Bydgoszcz 2.5-3.5

Když se podívám na sestavy Krakowa a Katowic a porovnám je, je jasné, že Katowice mají silnější tým. Zvlášť markantní je srovnání polských hráčů. Krakow má v sestavě jen jednoho polského GM (Leniart), zbytek týmu tvoří mezinárodní mistři.
Za Katowice nastupují kromě cizinců samí GM s ratingem přes 2500. Jenže zatímco krakowští IM prohrávají, remizují nebo vyhrávají, katowičtí GM jen remizují, občas někdo prohraje.

Už jsem tu jednou psal, že v zápasech se často jednomu hráči něco nepovede a prohraje, ale to se dá nahradit výhrou jiného týmového spoluhráče. Ale když všichni remizují, jeden prohraje a stává se to prakticky v každém zápase Katowic, tak je něco špatně.
Katowicím zoufale chybí „zabiják“ na spodních šachovnicích.

 

 

Je to jen můj pocit, ale výkon polských hráčů Katowic mi přijde až moc „profesorsky chladný“ a pokud se hráči neodhodlají riskovat a hrát pro tým, pak se Katowice s Ekstraligou asi rozloučí.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Kacper Piorun („blesk“) má takové zabijácké jméno.

Aleš Krajina

No, nevím proč, ale Katovice dosud nepostavili Kamila Mitoně. A, jak jej znám, mohl by to být ten zabiják!

David Navara

Největšího zabijáka máme v Rumunsku. Není to Drákula ani Dr. Akula, ale Kirill Ševčenko. Kvůli kolizi s rumunskou ligou nemohl přijet.

David Navara

Dnes budu hrát buď s Vanem, anebo se Svanem.

Vojta Plát

Davide, zrovna dneska byste mohli vyhrát 🙂

Aleš Krajina

Působivější by bylo: „Budu hrát s Vanem nebo Svanem.“   :smich: 

David Navara

Já vím, také mne to napadlo.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x