Sedmikolák

V Drači se včera hrála už třetí kola. Třetí kolo open turnaje a také třetí kolo ženského turnaje. To vše na Evropském klubovém poháru, kde Českou republiku reprezentuje jen tým Nového Boru.

 

Spoiler: Nový Bor je se stoprocentním bodovým ziskem i po třetím kole mezi vedoucími týmy.
Tolik na úvod.

Mohlo by se zdát, že když je někdo v turnaji hraném švýcarským systémem po třech kolech na čele tabulky, má dobře rozjetý turnaj. Může být, ale také může být vše docela jinak.
Problém je v tom, že hodně záleží na kolik kol se takový „švýcar“ hraje. Pravda, čím méně kol do konce, tím vyšší šance na dobré umístění. Mělo by to tak být?
Možná.
Všichni však víme, jak důležitý je ve „švýcaru“ finiš. A tady je kámen úrazu. v sedmikolovém turnaji, tzv. „sedmikoláku“  :usmev: , začíná finiš vlastně už těsně po polovině turnaje  :usmev: .

Takže Nový Bor má zatím dobře rozehraný turnaj. Nic víc, nic míň.
Do konce zbývají ještě (už jen?) čtyři kola a každé zaváhání se může krutě vymstít. Nerad bych zbytečně někoho strašil, jen upozorňuji, že mít po třech kolech sto procent zápasových bodů je sice hezké, ale není to ještě žádné terno.
Ty nejtěžší zkoušky teprve Novoboráky čekají.

Jedno je však jistě: „Bolek“ vsadil na správného koně.

 

 

 

Vincent Keymer má na první šachovnici tři body ze tří partií a to není úplně běžná věc. Dodám, že dobře hrají i ostatní hráči. Také Thai Dai Van Nguyen má tři ze tří a David Antón dva ze dvou. Ostatní něco málo ztratili, ale nezapomínejme, že je to týmová soutěž a zdá se, že „Bolkovi“ se opět povedlo poskládat tým, v němž jde všem o co nejlepší výsledek družstva, nikoli svůj vlastní  :usmev: .

Ve třetím kole se Nový Bor potkal s izraelským týmem Beer Sheva Chess Club.
Jedenácté nasazené družstvo není vůbec špatné, i když v jeho sestavě „nezáří“ žádné velké hvězdy. Vyrovnaný tým, v němž, až na jednoho (Alon Greenfeld) hráče, mají všichni rating přes 2500. Doposud dovolili Izraelci svým soupeřům jen dvě remízy a první dva zápasy vyhráli poměrem 5.5-0.5.
I když měli v prvních dvou kolech slabší soupeře, přece jen se musel mít Nový Bor na pozoru.

Dalo by se říct: Postavme na první desku Keymera a vedeme 1-0.  :usmev:
Vincent své soupeře v téhle soutěži suverénně a celkem lehce přehrává. Přitom je jedno, zda hraje bílými, nebo černými barvami.
V partii s Victorem Mikhalevskim získal (dostal…) v zahájení pěšce, nějaké pomyslné hrozby nivelizoval a jednoduše vyhrál. Stačilo transformovat jednu výhodu za jinou, prostě takový úspěšný „investor“  :usmev: .

 

 

Ori Kobo byl soupeřem Nilse Grandeliuse. Oba hráči zřejmě milují rychlejší tempo hry  :usmev: , protože už ve 25. tahu měli na hodinách něco kolem pěti minut. S ubývajícím časem přibývalo chyb a i když Nils možná trochu spoluhráčům zabrnkal na nervy, nakonec udělal méně chyb a zvítězil.

 

 

David Navara měl černé s Nitzanem Steinbergem, který sehrál partii velmi dobře. Davida k ničemu většímu nepustil a partie skončila remízou. David měl sice ve střelcové koncovce objektivně o něco lepší hru, protože soupeřovi pěšci stáli na polích barvy jeho střelce, ale Steinberg koncovku zahrál na vysoké úrovni.

 

 

Thai Dai Van Nguyen stál po celou partii o něco lépe a jen čekal, zda a kdy se Alon Greenfeld dopustí nějaké významnější chyby. Nakonec se dočkal  :usmev: , soupeř jej nechal nalézt do pozice a Van přidal bod na konto Nového Boru.

 

 

Důležitý bod přidal i David Antón. Jeho soupeř Evgeny Postny ani nemusel udělat moc chyb. Stačily drobné nepřesnosti a černý získal výhodu.
Možná nikoli prohrávající, ale zcela jistě nedobrý byl tah tah 21. Sxc6. Dvojice střelců černého pak ovládla šachovnici.

 

 

Půl bodu přidal i Mateusz Bartel, která stál (ne)jednu dobu s Alexandrem Huzmanem podstatně lépe, ale když hra přešla do koncovky nestejných střelců, bylo jasné, že to bílý nevyhraje. Ale snažil se  :usmev: a ruku do ohně bych za to nedal, ale možná i ta „střelcovka“ byla někde(?) vyhraná.

 

 

Dnes čeká Nový Bor „lehký“ soupeř podle jména  :usmev: . Turkish Airlines Sport Club vypadá na první pohled hratelně, ale když se podíváme na jejich sestavu, už to nevypadá tak snadno.
Donchenko, Vallejo Pons, Bluebaum, Čeparinov, Santos Latasa a Gurel. Mladíka na poslední desce (Gurel) si mnozí dobře pamatují z Pražského mezinárodního šachového festivalu, kde hrál v turnaji Futures.
Nyní dokazuje, že je opravdu velmi talentovaným hráčem. Po třech kolech má na svém kontě tři výhry.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x