Držme palce!

Už jen dnešní poslední kolo a skončí Evropský klubový pohár. Bez zajímavosti není informace, že turnaj open „slaví“ už své 38. narozeniny, turnaj žen se hraje po sedmadvacáté.

 

Asi je zbytečné sypat sůl do otevřených ran  :usmev: , ale zopakuji, že v pátém kole prohrál Nový Bor s norským (Carlsenovým) týmem Offerspill Sjakklubb, čímž si Novoborští zkomplikovali cestu za medailí.

V šestém, předposledním, kole si však Novoboráci zchladili žáhu na ázerbájdžánském klubu Vugar Gashimov a v dnešní poslední rundě ještě budou bojovat o medailové umístění. Po šestém kole je Nový Bor spolu s dalšími pěti týmy na třetí až osmé příčce. Vedlejší hodnocení (skóre) nemá Bor tak špatné, takže mu aktuálně náleží čtvrté místo.

Skóre si Nový Bor vylepšil právě ve včerejším zápase. Tým Vugar Gashimov není nijak slabý a i když nepatřil přímo k favoritům na zlato, určitě se dá považovat za celkem silné družstvo.

Na první šachovnici nastoupil za Nový Bor opět Vincent Keymer, proti němu usedl Rauf Mamedov, kterého snad není třeba představovat. Na Vincentovo 1. d4 si Mamedov zvolil výstavbu s Jf6 a g6. Když k tomu přidal tah g6 objevila se na šachovnici Královská indická  :usmev: .
Toto zahájení je mnohými hráči považováno za méněcenné nebo riskantní. Nebudu se o to s nikým přít, ale myslím si, že ve správných rukou je Královská indická celkem zajímavou „zbraní“ . Hráči družstva Vugar Gashimov by se mnou zřejmě souhlasili, protože soupeři z Nového Boru hráli ve dvou partiích  bílými figurami 1. d4 a v obou se hrála Královská indická, Možná by se hrála třikrát, ale novoborský David Antón zahájil tahem 1. e4.

Rauf Mamedov rozehrál toto zahájení velmi dobře a brzy vyrovnal hru. Stálo ho to však dost času a už po dvacátém pátém tahu měl na hodinách jen něco málo přes tři minuty. V takových situacích  nebývá nouze o chyby, ale Mamedov je i dobrý blicař, který navíc pozicím v Královské indické  velmi dobře rozumí.
První výraznější Mamedovovo „pochybení“ prý přišlo ve 30. tahu (30. … e6). Prý, protože tak to „vidí“ šachové programy. Mně se tah 30. … e6 nezdá nijak špatný a v dané pozici bych jej rozhodně neodsuzoval.

Vyměnily se lehké figury a vznikla koncovka těžkých figur. Bílý ovládal jediný otevřený sloupec, ale jak víme, taková výhoda (jeden sloupec) obvykle k výhře nestačí. Možná (téměř jistě) to věděl i Mamedov, ale když máte málo času, není lehké se rychle zorientovat v poměrně složité pozici.

Mamedov v časové tísni asi nepostřehl, že hrozí vniknutí bílé dámy do tábora černého (38. … Vgg7; 39. … Vg6), po čemž si černý mohl vybrat, zda si nechá vzít dámu nebo dát mat.
Mamedov zvolil třetí možnost a partii vzdal.

 

 

Nils Grandelius měl černé figury.
Aydin Suleymanli má sice o zhruba sto bodů nižší rating než Nils, ale dal se očekávat vyrovnaný souboj.
Jenže se hrála klasická varianta Španělské hry a měl jsem dojem, že pro bílého je to „španělská vesnice“.
Obětoval (doufám, že neztratil  :usmev: ) pěšce a kompenzaci měl hledat v tlaku po centrálních sloupcích a ve využití pěšcových slabin černého. Místo toho zahrál „profylakticky“ 27. Kh1, přišel o dalšího pěšce i o celý bod.

 

 

Při pohledu na partii Davida Navary s Vugarem Asadlim nabydete dojmu, že Královská indická je opravdu špatné zahájení  :usmev: . Bílý stál lépe od začátku až do konce.

Asadli to (Královskou indickou), na rozdíl od Mamedova, sehrál špatně. Partii jsem nesledoval online, ale když jsem se na ni díval zpětně, myslel jsem, že černý zahrál šablonovitě 15. … Jc5 a pak se mu „nechtělo“ ustupovat jezdcem dozadu. Zřejmě jsem se mýlil,  protože o tahu 15. … Jc5 černý nějakou dobu přemýšlel. Předpokládám tedy, že spíše někde něco přehlédl ve svém propočtu, protože jinak by „sklopil uši“ a jezdcem by ustoupil někam dozadu, třeba na d7. Místo toho přišlo 16. … Jd3 a i když se ještě relativně dlouho hrálo, byl to vlastně konec.
Bílý získal dvě figury za věž a pozici, v níž se nemusel ničeho obávat. Pravdou je, že černý mohl klást větší odpor, kdyby místo 34. … Vd3 zahrál třeba 34. … g4, ale i tak by měl bílý velkou převahu.

 

 

Partie na čtvrté a páté šachovnici skončily spravedlivými remízami.
Thai Dai Van Nguyen v partii s Ahmadem Ahmadzadou rozehrál černými v Sicilské obraně hned tři varianty  :smich: .
Do pozice po 4. … cxd4 se totiž můžete dostat jak z Alapinovy obrany (2. c3), tak i z Nimcovičovy obrany (2. … Jf6) nebo také z Morra gambitu (1. e4 c5 2. d4 cxd4 3. c3).
Tato pozice má svá specifika, černý musí být velmi obezřetný při vývinu svých figur. Obvykle je nejdůležitější co nejrychleji vyvinout střelce z f8, ale v některých variantách je lepší vyvinout nejdříve Sc8. Tím chci říct jen tolik, že černý by měl podobné pozice dobře znát, protože sebemenší chybička se mu může krutě vymstít.
Van to znal a podle toho také vypadala partie. Po živé figurové hře se partie přehoupla do věžovky, která byla rovnější než moravská Haná…

 

 

Do koncovky těžkých figur přešla i partie David Antón – Read Samadov. Ani tady se nedalo čekat nic jiného než remíza.

 

 

Učí se to už děti a začátečníci.
Když vám soupeř napadne figuru, máte několik možností, jak danou situaci řešit. Můžete ustoupit (s napadenou figurou), něco předkrýt, figuru pokrýt (pokud je útočící figura stejně hodnoty) nebo také napadnout soupeřovu figuru.
Pak jsou ještě dvě, často opomíjené možnosti, při nichž můžete řešení vzniklé situace „odložit“ tím, že si dáte mezišach nebo rovnou „mezimat“  :smich: (mezimat je vlastně mezišach, po kterém se soupeř nemůže zbavit ohrožení svého krále).

Na šesté desce nastoupil za Nový Bor po malé pauze opět Mateusz Bartel.
S Ulvi Sadikhovem (Sadichovem) měl černé figury. Mateusz brzy vyrovnal hru a po zahájení přejal iniciativu. Bílému se však nic strašného nedělo, ale když černý napadl soupeřova střelce na d2 (20. … Dd7), musel si bílý vybrat jednu z výše uvedených možností.
Vybral si „kontratak“ podle hesla “ Když ty mě, já tobě taky!“ …a napadl soupeři figuru (21. Vc7).
Malý zádrhel spočívá v tom, že si bílý možná neuvědomil, jak slabý je jeho král. Po hrubce 21. Vc7 stačí najít „úvodník“ 21. … Dg4 a pak už se pozice hraje sama  :usmev: .
Výborný výkon Mateusze Bartela.

 

 

 

 

V dnešním posledním kole čeká Nový Bor další těžký soupeř. Ratingově nejsilnější tým turnaje rumunský Superchess bojuje „na dálku“ s norským Offerspillem o zlatou medaili (a finanční první cenu), takže se jistě nebude chtít vzdát naděje na vítězství v turnaji.
Rapport? Anand? Deac? Kdo nastoupí za Superchess? V posledních kolech nastupovala vždy první „šestka“, bude tomu tak i dnes?
A v jaké sestavě nastoupí Nový Bor? To uvidíme.

Poslední kolo začíná o hodinu dříve, tedy už ve 14:00, online přenos je o patnáct minut opožděn.

Držme palce!!!

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Komentovaný on-line přenos (anglicky) na YouTube ECU

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Mám radost a gratuluji týmu Nového Boru (rumunsky Nou Pădure de pini dle Lubošovy metodiky  :smich: ), k vynikajícímu výsledku  :druhy: . Všichni členové týmu hráli velmi dobře, mě obzvlášť těší výkon Čechů – David Navara 4½ / 6, Thai Dai Van Nguyen 4½ / 7, Štěpán Žilka 1½ / 2. 
Výborné perfo měli David Anton Guijarro (2842), Vincent Keymer (2776) a David Navara (2765).
  :oslava: 

jaroslav hadrava

Tak jsme všichni drželi dobře – cinklo stříbro!   :ok:   :potlesk:   :druhy: 

Homunkulus

Jo, to se sledovalo dobře. A jiný zápasy taky dopadly, jak měly.

jaroslav hadrava

Jedeééém! Jakže to psali S+Š v Soutěži jedlíků – „my Ukrajinci remízy něznajem…“ 🙂

jaroslav hadrava

Omlouvám se pánům Šimkovi a Grossmannovi, mělo být samozřejmě Š+G   :udiveny: 
 

Remcik z Banika

Tož já fandit budu určitě   :oslava:    :cze:    :pohoda:  A Čeští hráči, jako jeden muž, podávají skvělé výkony !   :palec-nahoru: 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x