Západ a Východ

Nebude řeč ani o českých prvoligových soutěžích a ani nehodlám vyvolávat nějaké politické vášně 🙂 .
Nadpis lehce naznačuje, že se nehraje jen v „centru světa“ Evropě, ale soutěží se i jinde.

 

Na východ od nás v Moskvě se hraje Superfinále mistrovství Ruska. Na západ od našich končin v americkém Saint Louis se zase hraje šampionát USA.

 

Turnaje v Moskvě, a množné číslo je v tomto případě správně, se hraje 76. Superfinále mistrovství Ruska mužů a 73. Superfinále mistrovství Ruska žen.

Popravdě, tyto turnaje moc nesleduji, ale někoho mohou zaujmout  :usmev: .

Dvanáct účastníků hraje turnaj mužů. Poslední slovo je zvýrazněno, protože na rozdíl od jiných turnajů, kde se turnaje nazývají „open“ a stejně tam hrají jen muži, v Moskvě je to turnaj mužů a hrají i dvě ženy  :smich: .
Kataryna Lagno a Alexandra Gorjačkina jistě(?) nepodstoupily žádnou operaci, jen se probojovaly (nebo byly pozvány) do turnaje mužů.

V turnaji je odehráno sedm kol a po nich je suverénně v čele Vladislav Artěmijev, což je správná transkripce jeho jména, kterou bych si už konečně mohl zapamatovat. Vladislav má na svém kontě 6.5 bodů a dvoubodový náskok před druhým Pavlem Ponkratovem.

Do konce zbývají sice ještě čtyři kola, ale zdá se, že o vítězi je rozhodnuto. A to nejen kvůli vysokému náskoku Artěmijeva, ale když se dívám na statistiku odehraných partií, vidím, že ze 42 partií skončilo 23 remízou, 13x vyhráli bílí a 6x černí. Šest výher z celkového počtu 19 má na svém kontě Artěmijev,  zbytek (13 výher) se dělí mezi ostatních jedenáct účastníků.
Mohu se plést, šachy jsou sport, ale pokud se nic mimořádného nestane, Artěmijev zvítězí.

Celkem dobře si v turnaji vede Alexandra Gorjačkina, která má čtyři body (dvě výhry, jedna porážka, zbytek remízy) a může dokonce bojovat o medaili. Kataryna Lagno je na tom podstatně hůře. Má 2.5 bodu a je průběžně na devátém místě.

Turnaj žen je mnohem vyrovnanější.
Po sedmém kole má vedoucí Olga Badelka 5.5 bodu („problém“ se jménem hráčky  :usmev: Původem Běloruska se bělorusky jmenuje Volga Badelka, po přestupu pod Ruskou federaci se píše jako Olga Badelko. V mezinárodním šachu je známa jako Olga Badelka, ale zřejmě by se měla přepisovat buď bělorusky jako Volga Badelka nebo rusky jako Olga Badelko) druhá, poměrně neznámá WGM Baira Kovanova má pět bodů. Nepříliš známá hráčka není žádným mladým talentem, čímž nechci říct, že je stará  :usmev: , jen ji prostě neznám.
Jiná jména v turnaji jsou známa i u nás, například Šuvalova, Pogonina, Gunina, Bivol nebo Garifullina, ale z nich jen Šuvalova a Garifullina mají ještě reálné šance na vysoké umístění.

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

V Saint Louis se hraje Mistrovství USA a Mistrovství USA žen.

Na tomto místě si dovolím malou odbočku  :usmev: . Pro nás je Saint Louis blíže západním směrem (vím, kvůli zakřivení Země to není přesné), ale pro obyvatele Čukotky, Kamčatky a podobných končin leží Saint Louis na východě a naopak Moskva je západním směrem.
Co si tak asi myslí Čukotčané a Kamčatčané, když třeba z ruského rádia slyší řeči o “ zlém dekadentním Západu“  :smich: ?

Zpátky k šachu a konkrétně k Mistrovství USA.

Mistrovství USA mužů i žen se hrají jako uzavřené turnaje „klasickým“ tempem, které známe i z našich soutěž. To znamená 90 minut/40 tahů + 30 minut na dohrání s přídavkem 30 sekund od prvního tahu.

V soutěži mužů hraje prakticky celá americká špička. Chybí jen Hikaru Nakamura (že by kvůli Niemannovi?) a Oparin, který dal přednost Evropskému klubovému poháru.

Caruana, So, Aronjan, Dominguez a Shankland, to jsou hlavní „hvězdy“ turnaje. Doplňují je pak převážně mladí hráči: Robson, Sevian, Xiong, Niemann a Mishra. Zbývající dva účastníci, Andrew Tang a Dariusz Swiercz, také nejsou žádní „dědci“ nad třicet  :usmev: , ale přece jen jsou o nějaký ten rok starší než třeba Mishra.

V turnaji se právě teď hraje čtvrté kolo.
Po třech kolech byl v čele nejmladší účastník turnaje, Abhimanyu Mishra, který dvakrát zvítězil a jednou remizoval. Špatně odstartoval vítěz letošního Pražského mezinárodního šachového festivalu Ray Robson. V prvním kole prohrál se Sevianem, pak remizoval se Shanklandem a prohrál s Mishrou. V následujících osmi kolech tak má co dohánět.

Záhadou je pro mě hra Aronjana. Ten má zatím na kontě jen tři remízy. S Caruanou je to jistě dobrý výsledek, s Xiongem už to taková sláva není, protože v obou partiích měl Levon bílé figury, ale ničeho konkrétního nedosáhl.
Ve třetím kole s ním buď „vydrbal“ Tang, nebo měl Aronjan pro osmitahovou remízu jiné důvody.  Pokud Levon nebyl nemocný nebo něco podobného, pak stojí za povšimnutí, jakým způsobem dosáhli hráči remízy  :usmev: .

 

 

Tabulka po třetím kole:

 

 

Také v turnaji žen hrají v podstatě ty nejlepší doplněny o mladé a nadějné hráčky. Kromě již delší dobu neaktivních starších hráček chybí ze špičky jen Kateřina Němcová.
Kdybych měl napsat, která z účastnic je favoritkou turnaje, asi bych měl problém  :usmev: .
Podle ratingu je to jistě Irina Krush, ale kromě Anny Zatonskih a jiných zkušených hráček (Paikidze, Abrahamyan, Pourkashiyan, Tokhirjonova) jí budou „šlapat“ na paty mladé hráčky. Carissu Yip nebo Alici Lee asi není třeba zvlášť představovat.

Po třetím kole byly v čele Carissa Yip a Tokhirjonova, obě uhrály 2.5 bodu. V těsném závěsu se se dvěma body drží Irina Krush, Anna Zatonskih a Nazi Paikidze.

Do konce turnaje je však ještě hodně daleko a pořadí se jistě bude měnit častěji než „vyhrávací“ ponožky pověrčivého šachisty  :usmev: .

 

Tabulka po třetím kole:

 

Odkazy:

Web Mistrovství USA + výsledky, tabulky a losování
Live na chess24.com – muži
Live na chess24.com – ženy


 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Max

Na otázku proč Naka nehraje US Championship reagoval, že si chtěl zahrát Qatar Masters a pořadatele domácího šampionátu na to nebrali datumově ohled.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x