V Kataru jako „doma“

Katar sice leží na Blízkém východě a je to dost daleko od hranic Moravskoslezského kraje, ale hráči, kteří si tam přijeli zahrát turnaj Qatar Masters 2023 aspoň poznají pocity, které u nás zažíváme na různých turnajích my.

 

Přijedete na turnaj, podle ratingu jste favoritem a rozhodně to nehodláte odfláknout, ani když zjistíte, že ostatní hráči na startovní listině mají o hodně nižší ratingy. Prostě chcete vyhrát  :usmev: .

Hrajete s ratingovým „salátem“, ale najednou je „něco špatně“ . Váš soupeř má rating o stovku bodů nižší než vy, ale po vaší malé chybičce to vypadá, že „učněm“ jste vy“ . Tyto pocity zná v Moravskoslezském kraji, a nejen v něm, hodně hráčů, kteří narazí na soupeře ze země, z níž se jen málo turnajů počítá na FIDE rating.
Hrajete si „svoje“ šachy a najednou zjišťujete, že stojíte na prohru. Zatímco vám se honí hlavou různé melodie z Mozartova Requiem, vašemu soupeři zní v uších sladká a slavná „odrhovačka“ skotské skupiny The Fratellis, která se hrává na různých stadiónech při vstřelení gólu.

Pro jistotu (kdyby ji někdo neznal) a pro dobré vstávání všech pověrčivých, kteří věří, že pátek třináctého je nešťastný den, ji uvádím.
The Fratellis.

 

Možná takto nějak to vypadalo v hlavách některých účastníků turnaje Qatar Masters 2023.

Sledujete-li šachové dění, zřejmě už víte, že na turnaji Qatar Masters 2023 došlo k velkému překvapení. Nasazená jednička Magnus Carlsen ve druhém kole prohrál s mladým (ročník 2000) Kazachem Alisherem Suleymenovem.
Což o to, prohrát může každý, ale tohle nebyla obyčejná porážka nejlepšího hráče světového šachového žebříčku, to byla skoro miniaturka a hlavně to byl masakr.

Alisher Suleymenov zahájil tahem 1. d4 a Carlsen rozehrál Dámskou indickou obranu. Až do patnáctého tahu bylo vše celkem v pohodě. Pak však Magnus vymyslel plán, který je v v mnoha případech podobný plánum „slovutých šachanistů“ .
Magnus se rozhodl dostat jezdce na pole g6. Plán to nebyl špatný, ale nějak jsem nepochopil, proč si černý komplikoval život převody střelce na „základní čáru“ a o „poskocích“ černých jezdců raději pomlčím.
Carlsen neprohrál na nějaké hloupé přehlédnutí, Carlsen prohrál na špatné strategické rozhodnutí. Tahy jako 15. … Sf8, 16. … Je7 a 17. … Je8 jsou možná v některých pozicích hratelné, ale když je v podobné pozici pospojujete do jednoho zdlouhavého plánu, můžete to „zabalit“ .

Nějak jsem nepochopil, proč nešlo jezdce na g6 převést rovnou přes pole e5, proč „musel“ jít na g6 zdlouhavě přes e7 (s přeskupením černých figur)? Carlsen to „zabalil“ v 31. tahu.
A dobře udělal.

 

 

Magnus Carlsen však nebyl jediným nešťastníkem druhého kola Qatar Masters.
Pomineme-li některé remízy silnějších proti slabším, pak za zmínku jistě stojí porážka Parhama Maghsoodlooa s takřka neznámým Uzbekem Mikhidinem Madaminovem.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jacek

tato prohraná byla kvůli hodinkám ?

Remcik z Banika

Ještě že ty hodinky byly v analogu   :smich: 
 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x