„Nespravedlivé“ soutěže

Dnes začíná další část „nespravedlivých“ soutěží 🙂 . Hrají se první kola českých prvních lig a také mnohé nižší soutěže. Včera se však za české účasti hrálo i u našich sousedů, začala německá Bundesliga.

 

Označil-li jsem soutěže jako „nespravedlivé“, neměl jsem na mysli jen české soutěže družstev, ale dlouhodobé soutěže družstev obecně, tedy i zmiňovanou Bundesligu.

Je to jen můj názor, který nikomu nevnucuji, ale stejně se o něj podělím, i když vím, že se mnou mnoho lidí nebude souhlasit  :smich: .
Chápu, že mnohé sportovní soutěže družstev se hrají dlouhodobě, čímž myslím, že se týmy potkávají po delší dobu v pravidelných intervalech. Fotbal, hokej, házená a jiné sporty, tam mi to přijde logické, protože kluby „žijí“ ze vstupného.
U šachových soutěží mi to logické nepřipadá (nevybírá se vstupné  :usmev: )  a navíc je to „nespravedlivé“ , protože zatímco u kolektivních sportů, jako je fotbal, hokej a podobných, neúčast jednoho špičkového hráče v jednom zápase nic neznamená, u „kolektivního“ šachu je to trochu jinak, protože výsledek zápasu je založen na součtu výsledků jednotlivých hráčů.

Je sakra rozdíl, jestli v šachových soutěžích nastoupí tým s nejsilnějšími hráči, nebo bez nich. V podstatě se tak soutěž v mých očích stává svým způsobem neregulérní.
Viděli jsme to nedávno v Extralize.
Například ŠK INGEM Líně hrál první dvoukolo bez silných individualit a tým oba zápasy prohrál. Přitom pokud Líně nastoupí v nejsilnější sestavě, mohou porazit téměř kohokoli  :usmev: . Pokud Líně v dalších kolech budou nastupovat kompletní (nebo skoro kompletní), pak dva týmy už byly oproti ostatním zvýhodněny.
V dlouhodobých soutěžích často záleží na štěstí. Nehrají proti sobě vždy stejná družstva, což může být unfair.
Tento systém se mi prosté nezamlouvá a myslím, že polská Ekstraliga, která se hrála jako týdenní turnaj, byla spravedlivější přinejmenším v tom,  že týmy hrály prakticky ve stále stejných sestavách (nebo alespoň z velké části).
Jistě, hrát takovým „turnajovým“ způsobem nižší soutěže by byla asi hloupost (kdo by si bral dovolenou na účast v okresním přeboru  :smich: ?), ale u soutěží profesionálních nebo poloprofesionálních (ligy) už by se o tom uvažovat dalo.

Podobně „nespravedlivá je i Bundesliga  :usmev: .
Na soupiskách různých týmů najdeme známá a zvučná jména, například Caruana, Nakamura, Aronjan, Anand, Sarin, Grandelius, Navara, Nguyen, Ivančuk, Abasov a mnoho dalších. A je určitě rozdíl, jestli tým nastoupí do zápasu se všemi hvězdami, nebo bez nich.

Z deseti českých hráčů, kteří jsou na soupiskách v Bundeslize, jich šest zasáhlo do bojů prvního kola.

Peter Michalík nastoupil za klub USV TU Dresden na třetí šachovnici v zápase proti týmu SK Kirchweyhe. Peterova remíza s Predojevićem nic nezměnila na konečné porážce 4.5-3.5 „jeho“ Drážďan. Na sedmi šachovnicích se remizovalo, rozhodla výhra domácích (SK Kirchweyhe) na poslední šachovnici.

SK Kirchweyhe – USV TU Dresden 4.5-3.5

 

 

 

Remizoval také Štěpán Žilka hrající za „Šachové přátele Diezisau“ (Schachfreunde Deizisau). Jeho remíza černými barvami s IM Buckelsem měla pro tým větší cenu než ta Peterova.
Deizisau i díky této remíze porazil klub SV Mülheim Nord, za nějž hrají David Navara a Thai Dai Van Nguyen. Ani David, ani Van v zápase nenastoupili a sestava Mülheimu začínala „sedmičkou“ , čímž chci říct, že chybělo prvních šest hráčů  :usmev: , což je přesně to, o čem jsem psal výše.
V plné sestavě by byl Mülheim úplně jiný tým.

Schachfreunde Deizisau – SV Mülheim Nord 5-3

 

 

Za SC Remagen Sinzig nastoupil proti mnichovskému „Zugzwangu“ Vojtěch Plát. Vlastně nejen nastoupil, ale i vybojoval remízu svému týmu. Remagenský GM Paligras na první šachovnici podlehl Eljanovovi a ostatní partie skončily remízami, takže Vojtova výhra Remagen „spasila“  :usmev: .
Výhra o to cennější, že jí dosáhl černými barvami.
V zahájení partie s Davidem Shengeliou oba hráči trochu „kličkovali“ , až hra přešla do Královské indické. Hra byla dlouho celkem vyrovnaná, ale s blížící se časovou tísní, do které se bílý dostal už někdy kolem dvacátého tahu, začínal získávat převahu černý (Plát), který měl času dost. Kvalita navíc by se za černého v praxi možná prosadit dala, ale nebylo by to nic jednoduchého. Bílý však ve čtyřicátém tahu chyboval a když si černý vložil mezitah 40. … Sxh3+, nebylo už o výsledku pochyb.

SC Remagen Sinzig – MSA Zugzwang 4-4

 

 

Hned tři čeští hráči (Krejčí, Polák, Kraus) nastoupili za SC Heimbach-Weis-Neuwied proti Bayernu Mnichov. Nastoupili, ale nezabránili porážce svého týmu  :smutek: .
Jan Krejčí zachránil půlbod v prohrané věžové koncovce s Valentinem Dragnevem. Samozřejmě, doma s podporou šachového motoru se to mudruje, za šachovnicí je to něco jiného, tam vám motor nenapíše +4 pro černého  :usmev:   .
Je otázkou, jaký byl v té chvíli stav zápasu, možná černému stačila remíza k vítězství týmu. Také je možné, že si černý neuvědomil svou převahu a vyloučit se nedá ani to, že zapracovala únava a černý si špatně spočítal variantu 41. … g5, v níž je vyhraný.

 

 

Alvar Alonso Rosell v partii s Tomášem Polákem v oboustranné časové tísni pokazil svou pozici. Černý mu však velkoryse jeho chybu odpustil a ve  42. tahu také chyboval, když vyměnil věže. Těžko říct, zda hráči u partie viděli variantu 42. … Se3 43. Va8, v níž bílý přijde o figuru, ale zdá se, že černý nezabrání postupu b-pěšce do dámy. Je to však opravdu jen zdání, protože bílému překáží jeho vlastní figury, věž a především střelec.

 

 

Tomáš Kraus je dobrý blicař, ale tentokrát mu to nevyšlo. V partii s Nicem Georgiadisem stál celkem nadějně, obětoval kvalitu za postup pěšců, ale pak nenašel správný plán (26. Db5?). V časové tísni si nechal „vyžrat“ pěšce a bylo po partii.

 

 

SC Heimbach-Weis-Neuwied – FC Bayern München 3-5

 


Naši hráči na soupiskách bundesligových týmů:

SC HEIMBACH-WEIS-NEUWIED – Krejčí, Polák, Kraus
SC REMAGEN SINZIG – Plát
SCHACHFREUNDE DEIZISAU – Žilka
SV MÜLHEIM NORD – Navara, Nguyen
SV WERDER BREMEN – Hráček, Babula
USV TU DRESDEN –Michalík

 

Odkazy:

Web Bundesligy
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

 

 

Některé předělávky nejsou špatné  :usmev: .
Pro lepší vstávání na šachy: Evol Walks , Spirit in The Sky (a odkaz na originál od Normana Greenbauma z roku 1970  :mrknuti: )

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Sachysta

Dlouhodobé soutěže družstev spravedlivé nejsou, právě kvůli tomu, že se mění sestavy (I barvy můžou hrat roli ?).
Na druhou stranu, hrát to jako týdenní turnaj, tak hraje desetina hráčů.
I v ligach a extralize, nejsou profíci, resp. mají civilní zaměstnání a takto plýtvat dovolenou by většina hráčů odmítla. Navíc sociální aspekt soutěže družstev podporuje právě i ta dlouhodobost.

Sachysta

Sociální bylo myšleno jako socializace, ne úspora nákladů ?.
Povinné 2 partie naprosto v pořádku, manipulace se soupiskami probíhá už teď.
Upřímně všichni hráči 2200+ (I 2400+) co znám (a neni jich málo), by ty naše soutěže družstev jako týdenní turnaj nehráli ?.
Jasně ne každý pracuje 5 dnů v týdnu, ale je jich drtivá většina. Ty co pracuji přes víkend toho pak moc neodehraji i tak.
 
Prostě je lepší se půlrok scházet, pokecat s kamošema a dobře si zahrát.
Chápu, že tu jsou pak týmy, co jen caluji a ty hráči se sotva znají jmény, ty ale stejně dlouhodobě nevydrží ?.
 

lubomir1959

Jsem si jistý, že mnozí se mnou nebudou souhlasit, ale pokud to má být NAŠE extraliga, měli by v jednotlivých týmech hrát MAXIMÁLNĚ dva cizinci, tak jak je to ve fotbale v nižších soutěžích. Jistěže je velký rozdíl, jestli nejlepší hráči chybí, ale ti z různých důvodů (zranění, disciplinární tresty,…) mohou chybět i v kolektivním sportu. Co se týče neúčasti rozdílového hráče v kolektivním sportu, mnohdy, i když ne vždy, to má přímý vliv na výsledek utkání. Je to jistě diskutabilní, každé rozhodnutí má svá pro i proti. Mně se nezdá, že by polský model extraligy přinesl něco extra pozitivního, ale mohu se mýlit. Hráč může být třeba nemocen a v dlouhodobé soutěži by chyběl jeden, dva zápasy a při polském modelu by nehrál celou extraligu. Co když třeba jeden hráč bude nemocen, druhý bude mít třeba nějaký problém v rodině, atd., tak pak co? Tým, který by byl ve středu tabulky, kvůli tomu sestoupí? Každopádně, proč ten model aspoň nezvážit? Proti tomu nejsem…ať se jednotlivé týmy vyjádří…
 

Vojta Plát

Polský model se mi velice líbí, ale stejně tak se mi líbí i model německé bundesligy. A jak vidno, nejsem jediný, kdo to tak má. I proto jsou tyto dvě soutěže nejkvalitnější v Evropě. To snad mluví za vše. Kdybyste byl na vyšší šachové úrovni, vnímal byste to jinak a ne jako pouhý amatér z okresu, co si jde zahrát po práci za pivo a klobásu.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x