Nedělní ligy

V neděli pokračovala německá Bundesliga a zahájily i naše nižší soutěže. Mylně jsem se domníval, že začínají obě I. ligy 🙂 . Začala se hrát jen I. liga Východ, I. liga Západ začíná o týden později, ale od druhého kola už obě tyto ligy „srovnají krok“ .



 

V německé Bundeslize se některým našim hráčům a jejich týmům dařilo ve druhém kole hůře než v kole prvním.

Tým Petera Michalíka mi připomíná Porubu v naší Extralize  :usmev: . Všichni to dají za remis a „hodí“ to na jednoho hráče. Vím, přeháním, není to tak jednoduché, ale při pohledu na výsledky družstva USV TU Dresden to tak vypadá.
Ve druhém kole, stejně jako v kole prvním, skončilo v zápase Drážďan proti SV Werder Bremen sedm partií remízou. Jediným drážďanským hráčem, který prohrál, byl Peter Michalík  :smutek: .
V partii s Areščenkem se hrála těžká koncovka s nerovným materiálem. Bílý odevzdal kvalitu, ale měl za ní hromadu pěšců a silného střelce. Ačkoli Stockfish „hlásá“, že pozice je rovná, moc mu nevěřím  :usmev: .
V křemíkových obvodech se možná vyrovnání najde, ale v lidské hlavě je to jinak. Vsadím se, že 99.9% hráčů (a českých zubařů  :smich: ) by onu koncovku hrálo raději za bílé. Obvykle se i na nezáživné koncovky podívám i bez motoru (až později si jej zvu na pomoc  :usmev: ) , ale tohle považuji za ztrátu času.
Ano, objektivně to možná byla remíza, ale v lidské praxi je to za bílého ve většině případů vyhrané. Zaleží jen na tom, ve kterém tahu se černý „kopne“…

USV TU Dresden – SV Werder Bremen 3.5-4.5

 

 

 

Erwin L’Ami, který hraje v české Extralize za „Morendu“ podlehl Štěpánu Žilkovi. Štěpán stál v partii hodně dobře a vyhrál zaslouženě. Na jeho vítězství nic nemění ani skutečnost, že v jedné (možná i více  :smich: ) chvíli měl černý vyrovnání na dosah ruky. „Věžostřelcovou“ koncovku hrál Štěpán lépe než jeho soupeř.
Štěpánovi „Šachoví přátelé“ díky jeho výhře vyhráli zápas se Solingenem 3.5-4.5.
Sedm remíz a výhra Štěpána…

SG Solingen – Schachfreunde Deizisau 3.5-4.5

 

 

Co se stalo v partii Plát – Idani?
Nevím, možná sem nahlédne Vojta a objasní nám to  :usmev: . Je docela dobře možné, že je špatně online záznam partie, ale je také možné, že si bílý neuvědomil možnost remízy.
V každém případě je závěrečná pozice „technicky“ správná, ale vyhraná za černého určitě není.
Postavení je remízové, což se dá spočítat i bez stroje, přesto Plát – Pouha 0-1 a prohrál i Vojtův Remagen.

FC Bayern München + SC Remagen Sinzig 5-3

 

 

Trojice našich krajánků pomohla týmu SC Heimbach-Weis-Neuwied k zisku prvních ligových bodů. Vyhrál Honza Krejčí s Baidetskym, remizovali Tomáš Polák s Brombergerem, přičemž bych řekl, že Tomáš vypustil výhru, a Tomáš Kraus s Kjartanssonem v rovné partii.
Sedm partií skončilo smírem, rozhodla výhra Honzy Krejčího.

MSA Zugzwang – SC Heimbach-Weis-Neuwied 3.5-4.5

Baidetsky špatně pochopil pozici, která docela jasná. Na na první pohled se mi zdá, že černý stojí lépe, ale  Stockfish mě vyvádí z omylu  :usmev: , prý je to rovné.
Bílý sice nestál moc dobře, ale s chladnou hlavou se to asi dalo zachránit. Ovšem po 36. Jf4 už má bílý poměrně velké problémy a po 37. e6?? už ztrácí materiál.

 

 

Tomáš Polák stál určitě lépe s Brombergerem. V časové tísni ale černý našel komplikace a bílý raději zvolil remízovou cestu.

 

 

Tomáš Kraus černými zkušeně odpůlil Kjartanssona. Bílý v přijatém dámském gambitu nezískal zhola nic a byl to spíše on, kdo musel dávat pozor, aby nešlápl vedle.

 

 

Pro zajímavost ještě dodám, že tým SV Mülheim Nord, který v „polátané“ sestavě v prvním kole jen těsně prohrál, dostal ve druhém kole pořádnou „čočku“ . Hrát bez prvních šesti šachovnic není zrovna dobrý nápad  :usmev: . Ale je možné, že k tomu byl Mülheim donucen okolnostmi.
Prohra 0.5 – 7.5 s SC Viernheim mi tak trochu připomíná minulý týden, kdy hrálo naše áčko ve II. lize „F“ a zároveň i naše béčko v KS.

Jako kapitán áčka jsem „vybral“ do áčka z béčka tři hráče a k tomu jeden hráč béčka z důvodu nemoci zřejmě neodehraje sezónu. Naše béčko prohrálo s Vendryní 0-8 a po celý zbytek neděle jsem dostával dotazy, zda se to vůbec hrálo  :usmev: . Takže ano, hrálo se to a béčko vysoko prohrálo.
Ani tak však nepropadám panice, protože v soutěži hraje jen jedenáct týmů a teoreticky spadne jen jedno družstvo.
Našemu béčku stačí třikrát až čtyřikrát vyhrát (= nastoupit kompletní proti podobně slabým týmům) a zachrání se. Pravda, to je plán, skutečnost může být zcela jiná  :smich: .

 

Odkazy:

Web Bundesligy
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 


 

Začala I.liga Východ a I.liga Západ začne příští týden.

Z výsledků prvního kola vypíchnu prohru Třince s Polabinami „C“ . Třinci se nepodařilo dát dohromady osm hráčů a domácí vedli na posledních deskách 2-0. Svůj náskok nepromarnili.
ŠK 2222 Polabiny „B“ – TŽ Třinec 6-2

Polabiny „C“ dostaly nekompletního soupeře, ale céčko Polabin do Orlové také nepřijelo v nějak silné sestavě  :usmev: .
SK Slavia Orlová – ŠK 2222 Polabiny „C“ 5-3

Slavoj Poruba loni vybojoval postup do Extraligy. Letos se porubské áčko v Extralize v prvních dvou kolech proremizovalo k jednomu bodu. V zápase porubského béčka s BŠŠ Frýdek-Místek !B“ se moc remíz neurodilo  :usmev: . Mladí kluci z Frýdku-Místku si poradili s uvadajícími Porubáky.
ŠK Slavoj Poruba „B“ – BŠŠ Frýdek-Místek „B“ 3-5

 

Výsledky po jednotlivých šachovnicích (screenshoty z webu https://www.chess.cz):

 

 

Odkazy:

Web soutěže


 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
19 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Zpěvák

No zarazit v 1.lize východ dvojkola a zároveň tam strčit dvoje Pardubice je fakt geniální. Uvědomují si osvícené hlavy, že třeba Třinec musel aby měl nějakou rezervu vyjíždět auty zhruba v 6 hodin ráno? Nebo vlakem ještě dřív? V neděli….To těch šest hráčů bylo docela dost….

Pavel Zpěvák

No a že po zrušení dvojkol pod heslem sjednocení prvních lig je zrovna první kolo na západě o týden později než na východě raději nekomentuji. Ono už to, že o systému dvojkol které mělo v době mé ankety a taky pozdější svazové ankety absolutní podporu mezi družstvy ligy východ, musel tehdy pro odpor zřejmě STK rozhodnout až VV svazu poměrem hlasů 4:3 je docela zajímavé. Ono pochopit že 1.liga západ kde jsou družstva v relativně malém dojezdovém okruhu je trochu jiná než liga východ je pro funkcionáře z Prahy zřejmě neřešitelný problém. Ale teď s pomocí konference to konečně zrušili a jsou šťastní. A nějací troubové z Moravy a nyní taky z Pardubic ať se projedou a poznávají krásy naší pěkné země….A když přijedou v šesti jako Třinec, tak pokutou podpoří svaz.

Rostislav Huňa

Tohle myslím neříkáte zcela správně. Návrh na sjednocení termínů přišel na Konferenci ŠSČR 2023 v únoru 2023, kde s návrhem přišlo moravské družstvo (takže podpora dvojkol nemohla být absolutní). Na konferenci předseda STK uvedl, že se stávajícím systémem nemá STK problém (takže funkcionáře z Prahy bych neobviňoval) , nicméně návrh sjednocení byl schválen. (vizte zápis z konference: Konference ŠSČR uložila VV ŠSČR sjednotit termínový kalendář 1. lig dospělých) – konference svazu je nejvyšší orgán, vyšší než VV a jeho rezoluce jsou závazné. Návrh systému dvojkol v obou soutěžích byl zamítnut. Následně v květnu 2023 na rozšířené STK bylo hlasování v podstatě se stejným výsledkem (obě dvojkola +3-13=4 neschváleno; žádná dvojkola +16-0=4 schváleno) a VV během 170. schůze termínový kalendář schválil. Pokud pro návrh hlasují zvolení delegáti a se stejným výsledkem dopadne i hlasování krajských zástupců STK, STK a vedoucích soutěží, pak je výsledek poměrně jasný.
https://www.chess.cz/wp-content/uploads/2023/05/Zapis_Konference_SSCR_2023_overeny.pdf
https://www.chess.cz/wp-content/uploads/2023/08/Zapis_STK_2023.pdf
https://www.chess.cz/wp-content/uploads/2023/06/Zapis_VV170_overeny.pdf

Vojta Plát

Nás se ptali v Lysé a kromě pár výjimek jako jsem já, Červený a Půlpán byl zbytek pro jednokola, hlavně tedy Pražáci. A tak to mají i ostatní družstva z Prahy. Za mě je to nesmysl, extraliga a první liga se má hrát dvoukolově. Bohužel tak, jak tragicky dopadly volby, tak stejně tragicky dopadlo i hlasování. To je tak, když ve většině krajů jsou starý struktury neochotný něco změnit.

Pavel Zpěvák

Tak ono je známé, že v česku cokoliv změnit je prakticky nemožné. Ještě pamatuji bouřlivé debaty několik let jestli má být v extralize závěrečné trojkolo na jednom místě. A bylo zavedeno až dost let po slovensku. Kde mimo jiné v jednom roce rozhodli o dvojkolech ve všech soutěžích a závěrečné trojkolo tam bylo taky mnohem dřív než u nás. A je docela divné z pohledu českých funkcionářů, že kromě nějakých diskuzí hned po zavedení už nikdo nechtěl na slovensku zpět jednokola.

Pavel Zpěvák

Jinak tehdy ani nevadilo v naší extralize to, že se v samostatném kole domlouvaly remízy jako hrozná věc zavést trojkola…  :usmev: 

Pavel Zpěvák

No a konečně jsem si přečetl od Rosti uplaudovaný zapis STK kde bylo mimo zrušení dvojkol odhlasované také zvýšení pokut. Tak na ty šachisty co nechtějí vstávat v pět hodin nedělního času aby hráli v Polabinách. Přísnost musí být…..

Pavel Zpěvák

Absolutní podpora byla myšlena v roce 2021 kdy bylo pro dvojkola 9 a 3 se zdrželi s tím že nemají s dvojkoly problém, o pár měsíců pozdější svazová anketa byla výsledkem podobná. Samozřejmě po sezóně 22-23 kdy nejenže byly tři jednokola a dost nešťastné složení dvojice Vlčnov Třinec kdy už to hůř nešlo, zcela zákonitě klesla podpora. S několika jednokoly a nesmyslně z důvodů dojezdu určenou dvojicí ztrácela dvojkola v této podobě smysl. Přejíždět po sobotním kole z Třince do Vlčnova nebo naopak přes tři hodiny je síla. Co si pamatuji na dvojkola v extralize a bylo jich dost, se nic ani trochu podobného nestalo….

 
,

Pavel Zpěvák

Tak ono dvojkola začínaly v sobotu ve 14:00, takže bez problémů stačilo vyjet někdy v sobotu třeba v deset. Odehrát, přespat a v neděli ráno další kolo a domů. Ono jet do Polabin na jeden zápas už v sobotu, zaplatit noclech a zabít dva dni na jeden zápas je hodně neekonomické. Samozřejmě Polabiny které mají docela daleko všechny soupeře jsou na tom nejhůř.
Že v první lize západ mohou skoro chodit na zápasy pokud jsou zdatní turisté pěšky je jasné. A taky je jasné, že v tom případě zřejmě o dvojkola zájem není.

Pavel Zpěvák

Tak samozřejmě dá se domluvit začátek na 12:00. Jenže pak přes nedělní večerní přeplněné silnice se dostaneš domů někdy mezi 21-22 hodinou a s takovou variantou Tě pošle polovina družstva do pr….  :smich: Třeba my to máme hodně podobné mimo Polabin i Třinec a Ostravy taky nic moc. Navíc v zimě….Není podstatně jednodušší řešení dvojkola? Jenže když není ochota na svazu co se nadělá.
Má to jedinou výhodu, když družstvo spadne má aspoň nějakou útěchu.  :valim-se-smichy: 

Pavel Zpěvák

Tak ono dvojkola mají taky nevýhody to je jasné. Pokud Ti vypadne třeba hráč na poslední chvíli, je docela humor najít náhradníka.
Kdyby nadpoloviční většina 1.ligy východ nechtěla dvojkola ani neceknu. Ale když jsou už družstva oproti 1.lize západ docela znevýhodněné dojezdem, tak si teda myslím že snahu o aspoň minimální ulehčení by vedení svazu pod které samozřejmě STK patří mohlo projevit. Bohužel tu snahu nevidím. A jsem docela rád, že nepojedu na MČR v blesku, nejenže ještě nejsou propozice, ale 9.12 je den před tím než musíme do Třince samozřejmě na jednokolo a to žádné svazové funkcionáře nějak netoužím potkat.  :smich: 

Pavel Zpěvák

Tak ono každý systém ať již dvojkola nebo klasika přináší problémy.
Jsou lidé kterým lépe vyhovuje hrát v sobotu, další zase nechce v sobotu, třetího se musíš doprošovat nezávisle na hracím dnu.   :smichy-brecim: 
Kdo někdy dělal kapitána, tak to dobře zná.
Na Slovensku se hraje hodně let vše dvojkolově. A je naprosto normální že hodně hráčů nehraje oba dva dny. Jenomže tam jsou v podstatě neomezeni cizinci po odehrání 23 partií za jeden oddíl se stává vlastně domácí hráč.. A další věc můžeš hrát za podstatně víc družstev než u nás. A pokud vím, hraji tam stabilně asi 27 let je to naprosto v pohodě. Kdo chce hrát moc a má možnost hraje. Kdo málo taky se někam vleze.
Tady se pořád něco řeší, STK a rozšířená STK je skoro na celý autobus. A změnit něco proboha, vždyť zavést obě první ligy dvojkolově tak polovina hráčů z Čech kvůli tomu skočí do Vltavy, ta druhá co nemá ráda vodu půjde na Nuselský most. To přece STK nemůže dopustit…

Pavel Zpěvák

Jen upravím, na Slovensku je potřeba 36 partii aby se stal hráč naturalyzovaným. A samozřejmě po zavedení obou 1.lig dvojkolově by to tato tragédie zasáhla pouze hráče 1.ligy západ. 1.liga východ si prošla touto tragédií pouze díky mě a na mé vlastní náklady. Na konferenci bylo uváděno za touhle iniciativou stál klub z 1.ligy východ což nebyla pravda. Což samozřejmě funkcionáři svazu ví, jen na mne nechtěli popudit hněv davů…..

Vojta Plát

Tři Češi, tři rovný koncovky, ani jedna remíza. Mně už chodí anonymní výhrůžky, že jsem to prodal. Jojo, po 6 hodinách jsem si nepřál nic jiného. Partie skončila po Vg7 Vf1. To dál byla jen analýza, kdybych šel Kh4 místo toho Vg7.

19
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x