Mistři na ostrově

Nedávno skončil silný velmistrovský open Qatar Masters a dnes začíná ještě silnější open turnaj.
FIDE Grand Swiss 2023, vítejte na ostrově Man 🙂 .



Možná někoho napadlo, že v české šachové kotlině panuje podivný „rádiový klid“. Narážím tím na ticho kolem dvou českých hráčů, kteří v nedávné době nehráli německou Bundesligu a není o nich ani moc slyšet.

Předpokládám, že David Navara a Thai Dai Van Nguyen měli plné ruce práce s přípravou na turnaj FIDE Grand Swiss 2023  :usmev: , jehož se oba účastní.

Jedenáctikolové turnaje (open+ženy) FIDE Grand Swiss začínají dnes, končí 5. 11. 2023. Hraje se (skoro) denně od 14:30 „manského“ času  :smich: , což znamená, že u nás bude 15:30. Online přenos bude o 15 minut opožděn, odkazy na sledování partií najdete na konci článku. Poslední kolo začíná o půl hodiny dříve a 31. 10. 2023 se nehraje vůbec.
Hráči a hráčky mají volný den a budou si tak moci užít Halloween  :usmev: .

Hrací tempo je 100 minut na 40 tahů, poté 50 minut na dalších 20 tahů a pak už jen 15 minut do konce partie, to vše s přídavkem 30 sekund od prvního tahu.

Čekací doba je 15 minut, ale pozor! Kdo se opozdí, bude pokutován částkou 500 USD (USD=americký dolar), pokud hlavní rozhodčí neuzná, že zpoždění bylo způsobeno vyšší mocí. Překročí-li hráč čekací dobu, prohrává kontumačně, ale neplatí pokutu  :usmev: . Logicky z toho vyplývá, že nemá-li hráč šanci na solidní umístění, rozuměj v cenách, vyplatí se (doslova) nechat se raději kontumovat.
Znám několik hráčů, kteří (pokud to jde) chodí pozdě ke každé partii. Nepatří do první stovky ratingového žebříčku, takže v turnaji nehrají, ale kdyby se tam náhodou dostali a platili pokutu za každý pozdní příchod (11*500 = 5 500 USD),tak  aby neprodělali, museli by se umístit nejméně na 16.-20. místě, což je honorováno částkou 5 000 USD.

Nenápadně jsem se dostal k cenovému fondu turnaje  :usmev: .
Celkový cenový fond je 600 000 USD, ale asi nikoho nepřekvapí, že větší část jde na ceny v turnaji „open“ (460 000 USD), o „drobky“ ve výši 140 000 USD se podělí ženy a dívky. Může se to zdát nespravedlivé, ale řekněme si na rovinu: v open turnaji mohou o vyšší ceny bojovat i ženy, do turnaje žen by nebyl připuštěn žádný muž, ani kdyby se spokojil s menším cenovým fondem  :usmev: .
Nepodařilo se mi najít tabulku s finančním ohodnocením v turnaji žen, ale v open turnaji se bude „nadělovat“ takto:

 

 

Pozor!
V propozicích je jedna nenápadná poznámka. Na finanční cenu nemají nárok hráči, kteří uhráli méně než 6 bodů  :usmev: , což ovšem v jedenáctikolovém turnaji se 114 účastníky asi nehrozí.
V případě rovnosti bodů se postupuje v souladu s příručkou FIDE .
Nejsem si jistý, že v propozicích mají správný odkaz na bod ve FIDE Handbook, protože uváděný C.02 je bod „Chess Equipment“ , tedy „šachové nářadí“  :usmev: , ale možná jsem něco špatně pochopil  :usmev: . Podle mě se v propozicích odkazují na FIDE Handbook z roku 2017  a platná tiebreaková kritéria bych hledal pod bodem 07. Tie-Break Regulations .
Možná mají chybu v propozicích, možná jsem si to špatně vyložil. To je ale celkem jedno  :usmev: , protože prvním vedlejším kritériem pro případ rovnosti bodů je průměrný rating soupeřů, dále zkrácený Buchholz, pak Buchholz, vzájemná partie (pokud spolu hráči hráli) a los.

Z první desítky ratingového žebříčku FIDE sice bude pár (ve smyslu několik) hráčů chybět, ale přesto se již tradičně jedná o nejsilnější open roku. Chybět budou exmistr světa Magnus Carlsen, úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren), Jan Nepomňašči, „důchodce“ Vishwanathan Anand a Wesley So. Nechybí však Caruana, Nakamura, Firúzdža (Firouzja) a další hvězdy.

Silný je i turnaj žen, ale tady je absence hráček z první desítky vyšší. Zajímavé je, že v turnaji uvidíme jen jednu čínskou hráčku a tou je Zhongyi Tan (i v turnaji mužů má Čína jen jednoho hráče).
Mě osobně těší, že mezi padesátkou účastnic je i indická hráčka Divya Desmukh, která „řádila“ nejen v nedávné polské Ekstralize, ale především na turnaji Tata Steel Chess India.

České fanoušky může těšit, že v turnaji uvidí i dva naše hráče.
David Navara a Thai Dai Van Nguyen sice nepatří mezi hlavní favority turnaje, ale přáli bychom si je vidět co nejvýše, ideálně na prvních dvou místech  :usmev: , která znamenají postup do turnaje kandidátů v roce 2024.
Na webu turnaje byl David nasazen na 30. místě, Van byl 83. nasazený. V turnaji však došlo k několika změnám, David se posunul na 29. příčku (nevidím na startovní listině Daniila Dubova, který byl před Davidem) a Van „poskočil“ na 79. místo (nezkoumal jsem, kdo ještě nedorazil  :usmev: ) .

Včera bylo nalosováno první kolo, v němž budou mít oba naši hráči černé kameny.
David Navara si zopakuje souboj ze Světového poháru a utká se na 29. stole s Niclasem Hushenbethem.

Thai Dai Van Nguyen byl ve spodní části startovní listiny a v prvním kole si také může zavzpomínat  :usmev: . Nikoli na Světový pohár, ale na Pražský mezinárodní šachový festival (PICF), kde se potkal se svým dnešním soupeřem Samem Shanklandem ve čtvrtém kole. Tehdy měl Van bílé figury a partie skončila remízou, dnes má Van černé a na výsledek partie si budeme muset počkat  :usmev: .

Nezapomeňte usednout v 15:45 k počítačům (nebo jiným zařízením  :usmev: ) a fandit českým hráčům  :cze: !

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie


 

O pár řádků výše jsem zmínil Tinga Li-žena (Dinga Lirena).
Poté, co získal titul mistra světa, se zúčastnil jen jednoho zřejmě předem nasmlouvaného turnaje.
V turnaji GCT Superbet Chess Classic v Bukurešti nehrál zrovna oslnivě (předposlední místo), ale to jistě není důvod, proč o něm v poslední době není vůbec slyšet. Měl hrát na Asijských hrách, nehrál. Měl hrát online turnaj Speed Chess, nehrál, na poslední chvíli se odhlásil a vystřídal jej Nepomňašči…

Jsem zvědavý, zda do příštího zápasu o titul mistra světa odehraje aspoň jeden turnaj  :usmev: .
Aby se na něj nakonec nezapomnělo  :smich:

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x