Mladí, staří i (ne)klidní

Třetím kolem pokračoval „open roku“ na ostrově Man. Ve stejném termínu se hrají i jiné turnaje a s účastí českých hráčů . V Berlíně se hraje turnaj mladých do 25 let, v sicilském Palermu se sešli senioři a seniorky na Mistrovství světa seniorů.

 

V turnaji FIDE Grand Swiss open si naši hráči vybrali „odpočinkový“ den.
Samozřejmě nešlo o dovolenou  :usmev: , ale o krátké remízy, s nimiž souhlasili i soupeři Davida a Vana.
V náročném turnaji se odpočinek hodil i dalším hráčům, takže nepřekvapí, že také velká většina partií na horních šachovnicích skončila remízou.

Oba naši hráči měli ve třetím kole černé figury a seděli vedle sebe. Nebo možná neseděli  :usmev: , ale na onlinu je nebylo třeba pracně hledat, protože David hrál na stole číslo 31 a Van na 32. desce.

Soupeř Davida Navary Aydin Suleymanli není tak neznámý hráč. Osmnáctiletý mladík sice ještě nikdy nepřekročil ratingovou hranici 2600, ale od roku 2020 se k ní pomalu, ale jistě přibližuje. Zatím sice žádná „superstar“, ale velmi nadějný a silný velmistr, který hraje solidní šachy. Ostatně na turnaji Sharjah Masters si jeho kvality mohl „ohmatat“ i Van Nguyen. Mimochodem, na onom turnaji Suleymanli prohrál jen s Nihalem Sarinem, porazil Daniila Yuffu, Daniela Dardhu a zbytek partií remizoval.
Proti Davidu Navarovi zahájil tahem 1. e4 a David vybral Sicilskou obranu. David má ve svém repertoáru i jiné odpovědi než 1. … c5 a z jeho prvního tahu usuzuji, že tak testoval bojechtivost svého mladého soupeře  :usmev: . Jak už jsem psal, Suleymanli je velmi solidní hráč, takže to chvíli proti Davidovi zkoušel, ale když se ukázalo, že z pozice nic nevydoluje, přišla nabídka remízy, kterou David přijal.

 

 

Thai Dai Van Nguyen čelil černými egyptskému lékaři Bassemu Aminovi. Krátká partie skončila remízou po opakování tahů. Van jako černý tam asi nic lepšího než tahy Sd5 a Se4 neměl, Amin mohl z této opakovačky odbočit, ale ani tak by z pozice nic nevydoloval.

 

 

Z ostatních partií bych vypíchl partii na posledním stole. Ne, že by to byl nějaký extra skvost, ale její výsledek je určitě překvapením. Na poslední stůl se dostal známý indický velmistr Adhiban (2551), který měl po prohrách s Predkem a Idanim nula bodů. Proti němu zasedl další „nulák“ a to sice jeden ze dvou domácích hráčů: Dietmar Kolbus (2225). Jejich vzájemná partie skončila spravedlivou dělbou bodů  :usmev: .

Nevím, zda nešlo o chybu v přenosu, partie Ševčenko – Jumabaev končí po 26. Vxc6 výhrou černého. Pozice je vyrovnaná, takže si myslím, že jde opravdu o chybu přenosu, ale vyloučit se nedá ani pochybení bílého  :usmev: , mohl vidět „nějaké duchy“ ? Kdo ví.

 

 

O tom, že Širov nevyhrál vyhranou dámskou koncovku s Abdusattorovem, si štěbetají i vrabci na střeše. Není na tom však nic divného. V takových koncovkách mají obě strany na výběr množství tahů a není nesnadné zvolit si špatnou cestu.
Ale jsou „tragičtější“ partie. Benjamin Gledura (2633) stál v partii s málo známým Kanaďanem Shawnem Rodrigue-Lemiuxem vyrovnaně. Bílému (Gledura) se nepodařilo svého ratingově slabšího soupeře přehrát, ale stále to zkoušel. Zkoušel to jen do tahu 34. Vc7.
Podotknu, že v té době měl Gledura na hodinách přes půl hodiny, jeho soupeř něco málo přes pět minut. To však černému bohatě stačilo, aby zahrál „zabíjácký“ tah 34. … Vf5, po němž partie končí. Bílá dáma nemá dobré ústupové pole. Černý dá buď mat na první řadě nebo získá velkou materiální převahu.

 

 

V turnaji žen bylo ve třetím kole mnohem méně remíz. Na rozdíl od open turnaje, kde už není nikdo se stoprocentním bodovým ziskem, se v turnaji žen zdá, že by dvě hráčky mohly získat převahu nad ostatními. Zhongyi Tan a Anna Muzyčuk mají tři body ze tří. Jsou v čele s půlbodovým náskokem, což není v takových turnajích nic extra, ale právě tyto dvě hráčky, nebo jedna z nich, jsou schopny takový náskok udržet. Uvidíme, co na to „řeknou“ ostatní účastnice turnaje  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie


 

V Berlíně si dali dostaveníčko mladí hráči a hráčky do 25 let.
První ročník turnaje 1. Berlin U25 Open má v názvu ještě Rainer Radtke Memorial a hraje se ve třech skupinách (A, B, C).
České fanoušky by mohlo zajímat, že v „A“ skupině hraje několik českých hráčů. Osm mladíků z ČR (Štěpán Hrbek, Jakub Kůsa, Jáchym Šmolík, Petr Souček, Marek Fízer, Roman Popov, Jan Souček a David Martirosyan) bojuje v silně obsazeném turnaji, jenž má za sebou už sedm kol, celkem dobře.

Po sedmém kole je Štěpán Hrbek s pěti body na šestém místě.

Odkazy:

Propozice turnaje
Výsledky na chess-results


 

V sicilském Palermu (Itálie) se hraje Mistrovství světa seniorů ve třech skupinách. Hraje se v kategoriích 50+, 65+ a svůj turnaj hrají i ženy.

Ve všech třech turnajích najdeme řadu zvučných jmen a řada hráčů z kategorií 50+ a 65+ je i dnes ještě stále aktivní a dovolím si tvrdit, že mnozí by klidně mohli hrát i na FIDE Grand Swiss (například Michael Adams s ratingem 2670), ale dali přednost turnaji na Sicílii.

Česká republika má zastoupení ve všech třech turnajích. Palermo se vydali dobýt velmistr Vlastimil Jansa (kat. 65+), Petr Malinovský (kat.50+), Isabela Horáčková (kat.50+),  Petr Folk (kat 50+) a jeho manželka Martina Folková (ženy).

Po třech kolech mají v turnaji 50+ Petr Malinovský a Petr Folk dva body, moc se zatím nedaří Isabele Horáčkové. V kategorii 65+ má Vlastimil Jansa 2.5 bodu a v kategorii žen si celkem dobře vede Martina Folková, která se se dvěma body ze tří partií dělí o čtvrté místo s hvězdami jako je například exmistryně světa Nona Gaprindašvili  :usmev: .

V open turnajích se obvykle v prvních kolech potkávají silnější se slabšími a o rychlé partie nebývá nouze. V prvním kole sehráli dvě miniaturky i naši hráči.

Vlastimil Jansa (2358) dostal chilského hráče Guillerma Tora (rating 2008)  a ukázalo se, že ratingový rozdíl je moc velký.

 

 

 

 

Islandský velmistr Hannes Stefansson (2529) patří k favoritům v kategorii 50+. Stefansson je stále aktivním hráčem a nezřídka se úspěšně zúčastňuje i turnajů v ČR. V prvním kole byl jednoznačným favoritem s Petrem Folkem (2109).  V partii Jansa – Toro bylo hezky vidět, jak partie takto ratingově nestejných hráčů občas dopadají.

I partie Stefansson – Folk skončila velmi brzy. Hrálo se sice o jeden tah více než v partii Jansa – Toro, ale i tak je to velmi krátká partie.
Ještě jeden rozdíl by se mezi oběma partiemi našel  :usmev: .
Zatímco v prvním případě zvítězil favorit, ve druhém případě vyhrál outsider  :smich: .
Těžko říct, jaký přelud měl před očima Stefansson, když zahrál nešťastný třináctý tah 13. Df3.
Viděl snad svého jezdce na poli e5? Asi ne, spíše počítal jen s braním věže na a1 a zapomněl na nekrytého střelce na d4  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Chrz

3 remízy s hráči těsně pod 2700 a nyní pozičně vedená partie
s nekompromisním závěrem odchytu střelce.
Silný soupeř, si to neuvědomil, co ho čeká. Paráda českého reprezentanta.
 David pomalejší rozjezd, nenápadně šetří síly, ví, že turnaj bude dlouhý.
A ví, kdy se bude rozhodovat.
 

David Navara

Van tu hraje velmi dobře, včera sehrál výbornou partii.
Já jsem hlavně unavený, protože moc neumím odpočívat a příliš vysedávám u obrazovky. Navíc jsem tady v přípravě nejednou váhal, co vlastně chci hrát, takže jsem se připravoval i na varianty, jimž jsem se následně sám vyhnul. Zkusím to trochu zlepšit.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x