Ještě jedno kolo a pak volno

Stačí letmý pohled na statistiku turnaje FIDE Grand Swiss a napadne vás, že je to vysloveně remízový turnaj 🙂 . Ano, je, ale to se dalo čekat, protože na sebe „narážejí“ výkonnostně vyrovnaní hráči.



 

Nikdo nechce moc riskovat, protože každá ztráta v podobě prohry se v tak silné konkurenci špatně dohání. Není to o „nebojovnosti“ hráčů, ale spíše o turnajové taktice.
Je třeba postavit nadějnou pozici a čekat na soupeřovu chybu. Když nepřijde, pak je výsledkem v mnoha případech remíza. Tedy pokud sám hráč neudělá chybu  :usmev: .

V podobném duchu se neslo i páté kolo turnaje, v němž remizovali i oba naši hráči.

Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury s Fedosejevem. Zahájil tahem 1. e4 a Fedosejev si „vybral“ Berlínskou obranu Španělské hry. Tato varianta má snad ještě více remízovou pověst než kdysi Ruská hra  :usmev: . Bílý v ní obvykle získá mikroskopickou výhodu, kterou se snaží „přetavit“ v něco většího, přičemž se sám musí vyvarovat chyb, protože ani černý není tak bezzubý.
V partii Vana s Fedosejevem to uměli oba hráči a když se kolem dvacátého tahu vyměnily dámy a na šachovnici zůstali jen jezdci a věže bylo jasné, že partie nemůže skončit jinak než remízou, byť oba hráči ještě poměrně dlouho zkoušeli soupeře „oblafnout“ .

 

 

Stejnou variantu a podobný průběh jsme viděli i v partii Dmitrije Kollarse s Davidem Navarou. Také zde se kolem dvacátého tahu vyměnily dámy, ale na šachovnici zůstaly hráčům už jen dvojice střelců. Po výměně jednoho páru střelců se sice Davidovi podařilo zafixovat soupeřovy pěšce na královském křídle na bílých polích, což by při bělopolných střelcích mohlo hrát určitou roli, ale při výměně černopolných střelců si černý zdvojil pěšce na královském křídle, neměl tak žádnou „páku“ na prolomení soupeřovy obrany a následovala dělba bodu.

 

 

Mohutně se remizovalo i na předních stolech. Jen Nakamura dokázal porazit Saranu a Erigaisi Jumabayeva. Špatnou pozici zachránil Firúzdža (Firouzja) s Niemannem. V pozici, kde oběma stranám hrozily matové útoky a figury byly „rozházené“ po celé šachovnici, měli oba hráči málo času a oba několikrát chybovali.

 

 

Hezký závěr partie se objevil v partii Grandelius – Yakubboev. K výhře černého vedly i jiné tahy, ale 47. … Jd4!! je nejenom nejsilnější, ale také oku lahodící  :usmev: .

 

 

V turnaji žen se doposud dařilo především Anně Muzyčuk a Zhongyi Tan. Krok s nimi držely i další hráčky. Bibisara Assaubayaeva „vyskočila“ v pátém kole na první stůl, aby čelila Číňance Zhongyi Tan.
Bibisara soupeřku černými figurami porazila v ostré variantě Královské indické a ujala se samostatného vedení v turnaji.
Mimochodem, Bibisara Assaubayeva remizovala jen v prvním kole s Beydullayevovou, pak postupně porazila Cori, Mammadzadu, Paehtz a Tan.

 

Assaubayeva – Tan. Zdroj: FIDE Flickr galerie, autor(ka): Anna Shtourman

 

 

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Kdyby v partii Kollars – Navara černý neměl dvojpěšce, byla by to také remíza. Důkaz byl proveden v následujícím kole:
Abasov, Nijat vs. Petrosyan, Manuel | FIDE Grand Swiss 2023 | 2023 | chess24.com
Když se podíváte na pozici po 26.f4 a v hlavě si prohodíte barvy figur, dostanete v podstatě koncovku z partie Kollars – Navara, jen bez dvojpěšce.

Tomáš Filipec

Niemann tentokrát vyhranou pozici nevyhrál, měl málo času. Firouzja jakoby trochu ustrnul, býval považován za „budoucího mistra světa“, ale bude to mít těžké. Nikdo tak silný a dominantní jako Carlsen není vidět.

Max

Neustrnul přestal hrát. Nakamura říkal, že se s Firouzou považuje za nejsilnějšího amatéra. Jeden se věnuje online světu a druhý kdoví čemu.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x