Škodolibý los

Před včerejším osmým kolem open turnaje FIDE Grand Swiss byla jedna věc zcela nezpochybnitelná: čeští hráči v tomto kole neuhrají více než jeden bod.
Jak správně David Navara předpokládal, nebo možná vyvěštil z kouzelné křišťálové koule, naši hráči se utkali spolu.



Při psaní „perexu“ jsem se na malou chvíli zarazil, protože původně jsem chtěl napsat něco ve smyslu, že bylo nade vší pochybnost jasné, že naši hráči uhrají v osmém kole dohromady padesát procent bodů.
Naběhl bych si, protože by se jistě našel nějaký „šťoural“ , který by přišel s tím, že partie mohla skončit i prohrou obou hráčů  :usmev: , takže tvrzení o zisku padesáti procent bodů v osmém kole by nebylo pravdivé  :usmev: .

Los svedl v osmém kole oba naše hráče dohromady…

 

 

 

David Navara měl v partii bílé figury a zahájil tahem 1. Jf3. Pružný tah, který poskytuje oběma stranám široký výběr možností. Kdysi se toto zahájení nazývalo „Rétiho hrou“ a většinou nikdo nezkoumal, zda bílý v zahájení zahrál tah c2-c4, popřípadě jiné tahy.
V dnešní přetechnizované době, v době, kdy máme rozsáhlé a podrobné databáze, dokážeme jemněji rozlišovat různé varianty různých zahájení. V partii David Navara – Thai Dai Van Nguyen se nakonec objevila na šachovnici Královská indická v útoku, někdy též nazývaná jako Královskoindický útok  :usmev: .
Na pojmenování až tolik nezáleží, podstatnější v tomto zahájení je. kam postavit kterou figuru.

David Navara v jedenáctém tahu ustoupil již vyvinutým jezdcem na pole d2 (11. Jfd2). Samozřejmě se dalo zahrát i 11. Jc3, ale to by bílý obětoval pěšce, za nějž by však měl dostačující kompenzaci v podobě ideální souhry figur. nepříjemného tlaku na dámském křídle jak po diagonálách, tak po polootevřeném d-sloupci, a vazbě jezdce na f6.

Vanova reakce na tento „ústup“ nebyla špatná, ale možná se dalo zahrát i lépe. Černý také ustoupil, ale střelcem. Přiznám se, že mi není jasné, co špatného viděl Van na tahu 11. … h6?
Tah 11. … Se7 není špatný. Má však jeden  (minimálně  :usmev: ) háček. Černý kůň na poli c6 stojí trochu nešikovně, blokuje pěšce c7, což by možná ani tolik nevadilo, kdyby na d-sloupci nestála černá dáma. Nic se jí tam sice neděje, ale černý potřebuje do hry zapojit i věže a dáma na d8 překáží.

Van vymyslel způsob, jak tuto situaci řešit. Tah 11. … Se7 ruší vazbu jezdce a i když se to možná nezdá, je vlastně tah střelcem zpět na e7 bojem o prostor. To se ukázalo v následujících tazích, černý dostal pryč jezdce z c6, což mu umožnilo zahrát c7-c6 a trochu si uvolnit ruce.

Vanův tah 12. … Jg4 se mi ale moc nelíbí.
Myšlenka je stejná, jako u druhého možného odskoku jezdce (Jd7): vyměnit černopolné střelce a odskočit jezdcem z pole c6. Rozdíl tu však je, po tahu Jd7 by bílý nemusel měnit na poli e7, mohl by ustoupit střelcem na e3. Na poli d7 by stál černý jezdec asi o něco lépe než na g4, protože by kontroloval pole c5 a e5.

Po výměně černopolných střelců nebylo sporu o tom, že bílý stojí o něco lépe. Po tahu 15. Jc5 se ukazuje, proč bylo lepší mít jezdce na d7 místo na g4. Černému se sice podařilo vyměnit dámy, ale návratem střelce na pole c8 si na nějakou dobu „zazdil“ věž na a8. K tomu měl černý problém s celým dámským křídlem a když černý vyměnil jeden pár věží (17. … Vxd1) začaly se misky vah naklánět na stranu bílého.
Jezdec z pole c5 a střelec na diagonále a8-h1 bránili černému v dokončení vývinu. Vyvinout dámské křídlo byl za těchto okolností nadlidský úkol.

Těžko říct, zda Van viděl malou kombinaci Davida po tahu 18. … f5. Černý přišel po 19. Jxb7 o pěšce, ale jeho pozice by bez této „ztráty“ (oběti?) byla i tak hodně špatná, stačí se podívat na rozdíl v působnosti věží. Bílá věž na sedmé řadě byla hodně aktivní, černá věž na a8 byla naopak při přechodu do koncovky relativně slabá figura.

Bez pěšce a se špatnou pozicí se podobné pozice nedají hrát. Vlastně hrát se dají, ale pro černého by to bylo čiré utrpení. Když se na tu partii dívám zpětně, jsem stále více přesvědčen o tom, že rozhodující chyba přišla už ve dvanáctém tahu. Stockfish se mě snaží „přesvědčit“ , že po 12. … Jg4 je to za černého hratelné.
Možná má pravdu, ale v tomto případě mu moc nevěřím. Ve chvíli, kdy dostane bílý jezdce na c5, má černý s pozicí celkem velký problém.

Vynikající výkon Davida, dobrá hra Vana, ale na Davida to nestačilo. Ve vzájemném souboji českých hráčů byl David Navara lepším hráčem.

 

 

Pole c5 hrálo důležitou roli v partii Deac – Wojtaszek. Na partii jsem se podíval zrovna ve chvíli, kdy si Wojtaszek vzal bezcenného pěšce na h4 (41. … Sxh4). Ani jsem nemusel nic počítat, jen mi blesklo hlavou, že braní takového „zdechlého“ pěšce nemůže být dobré a hned přišel tah 42. Jc5, po kterém je konec partie. Bílá věž na sedmé řadě je „monstrum“ …

 

 

Pokud bych hledal nějaká překvapení, tak by se za „překvápko“ dala zřejmě počítat prohra Firúzdži (Firouzji) se Sevianem. Američan mu nedal žádnou šanci.
Praggnanandhaa si na své konto připsal další remízu. Věžové koncovky s krajním a „střelcovým“ pěšcem (a+c, nebo f+h) navíc jsou dost těžké a složité. Dokonce natolik složité, že o nich vyšla nejedna kniha. Nodirbek Yakubboev jednu takovou koncovku dokázal proti Praggnanandhovi udržet. Praggnanandhaa byl vyhraný, ale tyhle koncovky jsou opravdu „maso“  :usmev: .

 

 

 

V ženském turnaji si dovolím upozornit na nenápadně hrající Mongolku Batkhuyag Munguntuul. V osmém kole porazila Irinu Bulmagu a je stále bez porážky.
V čele turnaje je se šesti body tříčlenná skupinka hráček. Nechybí v ní Anna Muzyčuk, doplňují ji Vaishali Rameshbabu a Antoaneta Stefanova.

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

„V dnešní přetechnizované době, v době, kdy máme rozsáhlé a podrobné databáze, dokážeme jemněji rozlišovat různé varianty různých zahájení. V partii David Navara – Thai Dai Van Nguyen se nakonec objevila na šachovnici Královská indická v útoku, někdy též nazývaná jako Královskoindický útok   :usmev: .“
V královskoindickém útoku bych očekával pěšce na c5. Já bych to označil jako neteorétické zahájení, případně naopak Theo-Rétické zahájení, jelikož ideu 6.Sf4 Jc6 7.a3 zmínil Nikolas Theodorou při analýze partie předchozího kola.

chess

U takového nadpisu můžu být trochu škodolibý, na NSS se pan největší šachový novinář největšího šachového webu planety ptal, kolik šachistů postupuje z právě probíhajícího Grand Swiss a pan Jiří Kadlec mu podal v příspěvku vyčerpávající odpověď; takže já musím konstatovat, že jsem se dozvěděl od pana Kadlece asi nejdůležitější šachovou informaci z webu NSS od té doby, co NSS změnilo majitele. Jasně, není čas na seriózní šachové zpravodajství, když se pořád hledá nějaký nepřítel.
Sorry, už se tomu nebudu věnovat, ale trochu mě to pobavilo.
 

Jan Jílek

Rozumím, ne, že by to vadilo tak moc, ale prosím, zkusme se jiným serverům nevěnovat.
 
Mě totiž opravdu nijak zvlášť nezajímá, co se tam píše, protože je tam na mě moc politiky. Ať si každý dělá co uzná za vhodné, mě jde hlavně o šachy a proto jsem rád, že je to tady nastaveno právě takto.
 
PS: To, že pan Kadlec má výjimečný šachový přehled, se ví.

chess

Jsou dva šachové weby, ale jen na jednom se řeší šachy. Zpravodajství od vedle je fakt jeden velký trapas a čím dále, tím větší. Různě sebrané odkazy, až z toho oči přechází, ale šachový článek to opravdu tam není.
Gratulace Davidovi, včera famózní partie a děkuji za komentáře.

Jan Jílek

Díky. Myslím, že Lubošův standard psaní je velmi dobrý (až výborný  :smich: ), navíc i s povedenými kresbami a samozřejmě nezbytným humorem.
 
Trochu si přihřeju polívčičku i já – zase jsem začal pro vybrané články přidávat i audioverzi a myslím, že za poslední měsíce se úroveň toho „čtení“ hodně zlepšila – zkuste si kus poslechnout a (snad) uslyšíte  :mrknuti:

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x