Dvě kola do konce

Nejsilnější open roku 2023 se chýlí ke konci. FIDE Grand Swiss 2023, který se hraje ve městě Douglas, což je správní středisko (=hlavní město) Ostrova Man, mansky Ellan Vannin. Pokud nevíte, kde ostrov hledat, mrkněte někam mezi Irsko, Skotsko a Anglii 🙂 . Kdysi patřil Vikingům, pak Skotsku, Anglii a nakonec se stal součástí Velké Británie. Mansky se moc učit nemusíte, protože poslední rodilý mluvčí zemřel v roce 1974 a dnes se tímto jazykem domluví zhruba dva tisíce lidí.

Manština je keltský jazyk mírně podobný irštině  :usmev:   a dovolím si pochybovat, že někdo z nás manštinu slyšel.
Ale z Ostrova Man známe jiné věci. Kdysi populární skupina Bee Gees byla tvořena třemi bratry, kteří pocházeli z tohoto ostrova. A kdo by neznal bezocasou kočku Manx (plemeno Manská kočka)?
Na ostrově se jezdí motocyklový závod na přírodním okruhu, a protože mimo obce neplatí pro motorová vozidla žádné rychlostní omezení, natáčí se tam populární pořad Top Gear.
Samozřejmě, už nějakou dobu se na ostrově hraje také turnaj FIDE Grand Swiss  :usmev: .

Turnaj se pomalu blíží ke konci. Včera se hrálo už deváté kolo, takže se hráči a hráčky mohou pomalu těšit domů.

Naši hráči, David Navara a Thai Dai Van Nguyen se však domů moc těšit nemohou, protože po skončení turnaje se doma možná na nějaký ten den zastaví, ale nejspíš se rovnou přesunou do Budvy (Černá Hora) na ME družstev.

Právě tato skutečnost možná ovlivnila dění v partii Alana Pichota s Davidem Navarou. Ani jeden z hráčů už do boje o ceny nezasáhne, takže málokoho překvapí, že partie skončila rychlou remízou v „odrhovačce“ Berlínské varianty Španělské hry.

 

 

Čekáte-li na tomto místě kritiku nejlepšího českého hráče, pak čekáte marně  :smich: . Ne, že by se mi takové remízy líbily, ale v některých situacích jsou pochopitelné.
Nemáte už šanci vyhrát turnaj, ale nechcete to úplně „zabalit“, k tomu máte černé figury a za pár dnů letíte na další turnaj. Pak někdy zvítězí pragmatismus  :usmev: .
A já mám díky tomu méně práce, protože nemusím dlouze přemýšlet nad plány obou stran, což se někdy také hodí.

Remizoval i Van, ale tady nešlo o pragmatismus. Thai Dai Van Nguyen se pokoušel prorazit obranu mladého ukrajinského GM Ihora Samuněnka. Zkoušel to přes Katalánský systém dámského gambitu, ale marně .
Teorie této varianty končí až někdy po dvacátém tahu (tím nechci říct, že by ji hráči měli znát  :usmev: , ale tahy jsou celkem logické) a to už je partie ve věžové koncovce. Podotknu, že v rovné věžové koncovce. Jedinou šancí bílého je mírně poškozená pěšcová struktura, ale nejde o nějaký těžký poziční defekt. Dokonce i kdyby měl černý o pěšce méně, nic se neděje.
Nakonec, v partii měl černý o pěšce méně a i když se traduje, že „mladí neumějí koncovky“, tak Van i Ihor Samuněnko ukázali, že to až tak docela není pravda.

 

 

České fanoušky by možná mohlo mrzet, že naši hráči nebojují o přední příčky, ale stačí se podívat na složení turnaje. V takovém turnaji potřebujete více než jen šachové znalosti a dobrou fyzickou kondici. Potřebujete i trochu štěstí  :usmev: .
Štěstí ve hře, štěstí na los, štěstí na momentální formu či kondici soupeře.
Někdy se můžete „rozkrájet“ a ono to prostě nejde. Vyprávět by mohl třeba i vysoko nasazený a nízko umístěný (zatím) Gukesh.
Pátý nasazený hráč na startovní listině je po devátém kole na „jubilejním“ stém místě  :usmev: . Po úvodních čtyřech remízách přišly dvě porážky a když už to vypadalo, že by se Gukesh přece jen mohl zmátořit (jedna výhra a jedna remíza), přišla další porážka.
V devátém kole Gukesh prohrál s Temurem Kuybokarovem, který reprezentuje Austrálii. V rovné pozici s nerovným materiálem (dáma za věž a lehkou figuru) a s dostatkem času zahrál Gukesh 35. … Vc8, tah, který jsem nepochopil  :usmev: .
Každý normální šachista by si asi dal šach věží na h1, spočítat se to pak dá celkem snadno. Po tahu 35. … Vc8 už skoro není co počítat. Černý král je slabší než jeho bílý protivník a o souhře černých figur se nemá cenu bavit.

 

 

V turnaji žen je situace ještě zajímavější.
V čele turnaje je s půlbodovým náskokem Vaishali Rameshbabu a za ní se drží Anna Muzyčuk a Zhongyi Tan. To jsou ovšem jediné dvě „favoritky“ (kdo je v tomhle turnaji vlastně favoritem?) z první desítky nasazených, které jsou tak vysoko.
Gorjačkina a Maria Muzyčuk se dělí s dalšími hráčkami o 16. až 22. místo a do boje o vítězství už prakticky nemají šanci promluvit.
Ještě hůře je na tom turnajová „dvojka“ Alexandra Kosteniuk. Se 3.5 body je na 41. místě z padesáti hráček. Slabou útěchou jí může být, že se s ní o umístění dělí třeba Nino Batsiashvili, která si určitě také představovala jiný průběh turnaje.

V obou turnajích se v posledních dvou kolech bude ještě tvrdě bojovat o postupová místa do turnaje kandidátů a také o finanční ceny.
Naši hráči už jen stěží zasáhnou do bojů o finanční ceny, ale solidní výsledek ještě uhrát mohou.
Mějme na paměti, že není dobře se umístit, když se vám vše daří  :usmev: , umění je dobře se umístit i přesto, že se vám nedaří.

I v posledních dvou kolech budeme Davidovi a Vanovi držet palce!  :cze:

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie


 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Včera odpoledne jsem u moře zaznamenal sochu Bee Gees. Když jsem k sousoší přicházel z druhé strany, vypadalo to, že by většina z těch dlouhovlasých postav mohly být ženy, ale nebyly. Předpokládal jsem, že to souvisí s názvem ostrova.
Děkuji za vysvětlení kontextu!

David Navara

Rád bych hrál obsažnější partie, ale soupeři mi nějak nechtějí poskytnout šance na výhru. (Z té berlínské „opakovačky“ se dá odbočit, ale černý musí variantu dobře znát, aby se vyhnul potížím, získá jen minimální šance na výhru a beztak sám riskuje o trochu více. Dnes se hrála nejméně dvakrát, v partiích Žalmachanov – Martirosyan a Mamedov – R. Rapport.) Také mi tady až na jednu výjimku (české derby) moc nevychází příprava. Snad se na nadcházejícím ME bude dařit lépe.
Jinak se tu v každém kole hraje mnoho zajímavých partií. Z těch dnešních zmíním například následující: Mareco, Sandro vs. Royal, Shreyas | FIDE Grand Swiss 2023 | 2023 | chess24.com A určitě se najde i řada dalších.
 

Jan Jílek

Pokud by někoho zaujala v audioverzi výslovnost jména Davidova soupeře, vycházel jsem z tohoto rozhovoru  :usmev:

David Navara

Alan Pichot už někdy hrál s řeckým velmistrem Banikasem, ale naživo snad jen „nesprávnou“ barvou, tedy bílými. A já jsem před pár lety výhru nad ním okomentoval do Informátoru, což je původem srbská tiskovina. Tam to jméno zní stejně jako u nás, ale naštěstí snad neexistuje audioverze.

Vojta Plát

A co teprve duel Pichot – Pýchová?

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x