Balíme…

V neděli skončil jeden z nejsilnějších openů, a možná nejsilnější, tohoto roku. FIDE Grand Swiss 2023 zná své vítěze v kategorii open i v kategorii žen. Naši hráči sice nezvítězili, ale ani nepropadli 🙂 .



David Navara dostal v posledním kole Ruslana Ponomarjova. Bývalý mistr světa (2002-2004) není šachově zrovna příjemný soupeř, pokud s ním hrajete černými. Moc chyb nedělá a hraje velmi solidní šachy. V turnaji prohrál jen jednu partii, v sedmém kole s Jumabajevem, na druhé straně jen jednu partii vyhrál (v devátém kole s Guptou).
Kdo by čekal, že partie s Davidem dopadne jinak než remízou?  :usmev:
Přestože se dal výsledek odhadnout, neznamenalo to, že soupeři zasednou k partii, podají si ruce a partie po několika tazích skončí smírem. Bojovalo se o každé políčko.

Po zahajovacím 1. Jf3 soupeři vystavěli Královskou indickou v útoku (snad  :usmev: ) a hned zkraje bylo jasné, že partie se bude hrát „na ostro“. David si černými zvolil „dvojdomek“ (g6 a b6) a Ruslan okamžitě nastoupil a-pěšcem na dámském křídle. Nic nového, takto už se několikrát hrálo.
Přituhlo, až když se bílý pěšec dostal na a5 a Ruslan jej obětoval za likvidaci nepříjemného černého střelce na g7.
David patří mezi hráče, kteří takové pěšce běžně sbírají  :usmev: . Bylo jasné, že bílý pěšce dříve či později dobude zpět. Otázkou bylo, zda se mu k tomu podaří získat i „něco“ navíc.
Ponomarjovova oběť pěšce nebyla špatná, ale pak to Ruslan hrál trochu podivně. Tahy věží (Va2, Va3) se mu moc nepovedly a David získal určitou převahu. Nejenže stále držel pěšce navíc, ale rozehrály se i jeho figury na dámském křídle. Černý tak „bitvu“ v zahájení získal pro sebe.
Bohužel, jedna vyhraná bitva neznamená vyhranou válku  :usmev: .
David vzal ve dvacátém tahu na c4 dámou (20. … Dxc4) . Lepší se zdá být braní pěšcem, po němž by bílý musel dokazovat, co vlastně má za pěšce a zda se mu jej vůbec podaří dobýt zpět.
Po braní dámou se hra vyrovnala, ale hráči ještě museli předvést své počtářské schopnosti, protože po 27. Dxa4 Vxb2 28. Vb1 visí na šachovnici kdeco  :usmev: . Oba počítali velmi dobře a partie skončila remízou po výměnách a přechodu do rovné věžové koncovky.

 

 

Thai Dai Van Nguyen „vyfasoval“ na poslední kolo Nijata Abasova. Oba hráči se znají z Pražského mezinárodního šachového festivalu, ale dalo se čekat, že se Van pokusí soupeře porazit. Povedlo se mu to na jedničku.

Malou výhodu získal už v zahájení, když si Abasov vybral variantu, která končí v mírně horší věžové koncovce. Normální „smrtelník“ by čekal, že taková koncovka nemůže skončit jinak než remízou  :usmev: , Van se však rozhodl vyzkoušet Nijatovy znalosti věžovek. Mohl si to dovolit, protože zatímco bílí pěšci byli v pohodě, černá pěšcová struktura vykazovala jisté slabiny.
Kritický okamžik přišel už v pětadvacátém tahu. Van napadl pěšce 25. Vh5 a černý jej měl odevzdat (25. … f5), ale místo toho jej pokryl věží 25. … Vg7? . Aktivní figury jsou v koncovce často více než materiál a věž na g7 se rozhodně za aktivní figuru ani při nejlepší vůli označit nedá.
Černému se však na malou chvíli přece jen podařilo věž rozehrát (a stejně nakonec pěšce h7 odevzdal  :usmev: ). Abasov ale neměl šťastný den. Na chvíli věž osvobodil a vzápětí ji navždy uvěznil tahem 33. … b5. Pak už není co hrát, bílý buď získá věž, nebo vynutí její výměnu a vyhraje pěšcovou koncovku.
Výborná Vanova technika a bojovnost slavily úspěch.

 

 

Výsledky českých hráčů:

 

Už včera jsem psal, že nejlepší los v boji o první místo má Vidit. Má slova se potvrdila  :usmev: . Partie Erigaisiho s Nakamurou skončila remízou a Naka tak skončil s osmi body na konečném druhém místě. Jesipenko měl před posledním kolem také 7.5 bodů, ale svoji partii s Girim prohrál.

Vidit využil svou šanci, proti Predkemu podal soustředěný výkon a v partii zvítězil.
Stal se tak samostatným vítězem turnaje FIDE Grand Swiss 2023 . Spolu s druhým Nakamurou si vybojoval právo účasti na turnaji kandidátů v roce 2024.

 

V turnaji žen uhájila první místo Vaishali Rameshbabu.V posledním kole hrála s překvapivě výbornou mongolskou hráčkou Munguntuul.
Až čtyřicátá nasazená hráčka není nějaký nový mladý talent  :usmev: .
Munguntuul, narozená v roce 1987, však v posledních letech mnoho mezinárodních turnajů nehrála.  Až letos začala hrát více a prakticky všude, kde se objevila, odepisovala ratingové body. Tento turnaj jí však dokonale vyšel. Neprohrála ani v posledním kole a obsadila konečné čtvrté místo.
Její remíza s Vaishali pomohla indické hráčce k samostatnému vítězství v turnaji a postupu na turnaj kandidátek. Druhé místo udržela Anna Muzyčuk, která v posledním kole remizovala s Piou Cramling.
Pia Cramling ve svých šedesáti letech podala neskutečný výkon. Po špatném začátku se vzchopila a od pátého kola byla k nezastavení. Nebýt dvou porážek v první polovině turnaje, mohla skončit i lépe než na konečném sedmém místě.
Na třetí příčku se v turnaji výhrou v posledním kole s Mammadzadou probojovala Zhongyi Tan. Tan jako jedna z favoritek doplatila na prohru s Vaishali v předposledním kole.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Za zmínku stojí výsledek GM Krasenkowa, který se po nepovedeném startu 1,5/7 vzepjal ke strhujícímu finiši 4/4!

Tomáš Filipec

Velký dík za skvělé reportáže pana Zimnioka. Turnaj byl „hodně zajímavý“, konkurence „brutálně“ silná. Firouzjův neúspěch je velké zklamání, loni ani letos se mu moc nedařilo. Účastníci turnaje kandidátů (duben 2024): https://wcc.fide.com/

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x