Muži dobře, ženy „na šrot“

Druhá kola ME družstev v Budvě byla opět, jak jinak, hodně bojovná. Muži ČR hráli s Anglií, ženy s domácí Černou Horou.



V sestavách obou našich týmů došlo k malým změnám. V týmu mužů si zahrál na čtvrté desce druhý reprezentační nováček Honza Vykouk, v ženském družstvu odpočívala Nataša Richterová a na čtvrté šachovnici nastoupila Olga Sikorová.

Tým Anglie byl ratingovým favoritem.
Jen ratingovým, podotknu, protože když se podívám na jednotlivé dvojice, nevidím v žádné z nich favorizované jedince a to nejen na straně Angličanů.

David Navara měl bílé figury se svým bývalým klubovým kolegou Nikitou Viťugovem, který v loňském roce přestoupil do anglické šachové federace.
Oba hráči se znají nejen ze společných zápasů extraligového Nového Boru, ale i z turnajů.
David zahájil královským pěšcem (1. e4) a Viťugov si vybral Sicilskou obranu. Podle „křemíkových hlav“ se hrála Najdorfova obrana, někdo by v tom mohl vidět spíše dračí variantu, ale my „šachanisté“, tedy hráči, kteří hrají pekelně špatné šachy  :usmev: , víme, že když zahraje černý g7-g6, je to vždycky „Pircka“  :smich: .

Je jedno, jak si kdo toto zahájení nazve. Důležité je, že černý přechodně obětoval pěšce, aby mohl provést „sicilsky“ tématický tah d5, po němž se dostal k výborné souhře figur. Pěšce černý záhy dostal zpět a k tomu mu bílý dal i kvalitu. Braní kvality bylo správné, ale černý měl vzít raději na f1.
Vznikla pozice, v níž si nevystačíte s obecnými poučkami typu „věže postavím na volný sloupec, udělám si okno a pak se uvidí“ . Pozice vyžadovala konkrétní propočet a v takových chvílích se pletou i nejlepší hráči.

Za kvalitu měl bílý nebezpečnou protihru na královském křídle. Tak nebezpečnou, že ani nechtěl zpět materiál. V ostré pozici je těžké se vyznat i po partii a s  pomocí šachového motoru, u partie to bylo ještě složitější.
Po 26. … h6 stojí údajně bílý lépe a nebudu se přít o to, že tomu tak skutečně je. K rovnováze prý vedlo 26. … g5, ale opět je to „počítačová“ rovnováha. Já vidím stále velmi komplikovanou a nejasnou pozici, v níž má sice černý materiální převahu, ale figury bílého tento nedostatek asi plně vyvažují. Varianty v partii uvedené k 26. a 27. tahům jsou ryze počítačové a pokud je nenašli ani dva špičkoví velmistři, pak to o něčem svědčí.
Pozice opravdu nebyla tak jednoduchá, jak to „vidí“ Stocksfish  :usmev: .
V každém případě tah 30. Dg3 chybný je a to především proto, že po výměnách zůstane bílý bez figury. David jej v časové tísni zahrál po krátké úvaze a tipnu si, že mu něco uniklo v propočtu nebo špatně vyhodnotil koncovku, v níž má sice černý hodně málo pěšců (nakonec jen jednoho  :usmev: ), ale k výhře to stačí  :smutek: .

 

 

Thai Dai Van Nguyen v pohodě odremizoval čerstvého mistra světa seniorů Michaela Adamse. Berlínská varianta Španělské hry a když bílý neměl žádné větší ambice, hra přešla do věžové koncovky, v níž ani jedna strana neměla skoro žádné šance na zisk převahy.

 

 

Štěpán Žilka a Luke McShane…

„… a pak nám pastor vyjevil, že měl dnes živej sen
a den na to se objevil střelec jménem Shane…“

 

Není Shane jako Shane.
Štěpán Žilka by měl asi mnohem více práce, kdyby proti němu nastoupil „střelec Shane“  :usmev: . Naštěstí bojoval „jen“ s Lukem McShanem, který v jedné chvíli mohl využít až příliš přímočarého Štěpánova plánu „útoku“ na královském křídle (Ve3->g3->h3) k zisku výhody.
Když jsem viděl převod věže přes e3, vzpomněl jsem si na svá dětská léta.
Tehdy jsem si myslel, že jsou šachy hrozně jednoduché. Převedeš věž na královské křídlo, nastoupíš h-pěšcem a soupeř se neubrání matu  :smich: . Samozřejmě, že to tak jednoduché není a kdyby Luke nepřistoupil na Štěpánovu hru (19. … Jg4, 20. … Jf5) a podíval se i na opačné křídlo, mohl mít náš hráč tak trochu problém.
Dílo zkázy dokonal McShane v 31. tahu. Po 31. … c5 hraje černý prakticky bez figury, protože jeho střelec je uzavřen za valem svých pěšců. Štěpán pak ani nemusel dlouho hledat plán hry. Blokáda po bílých polích a nástup pěšců na dámském křídle se samy nabízely. To si Štěpán nemohl nechat ujít  :usmev: .
„…byl to Shane“ a důležitý bod pro český tým.
Jo a kdyby vás zajímalo, jaké že se hrálo zahájení, tak to byla „španělská varianta Pircky“  :usmev: .

 

 

Křest ohněm si odbyl Honza Vykouk. Proti Ravi Hariovi rozehrál zahájení dost zajímavě a dovolím si pochybovat o korektnosti tahu 10. … Sd6. Pozice však nebyla jednoduchá a byl to bílý, kdo se dostal do problémů, když hrál „samozřejmé“ tahy (14. Ja3, 15. c3). Chtělo to hrát méně šablonovitě a černý by musel dokazovat, že jeho plán byl alespoň životaschopný.
Honza možná mohl hrát i náročněji, ale v premiéře zřejmě nechtěl moc riskovat a hrál hlavně na jistotu. Remíza černými v těžkém zápase se počítá  :mrknuti: .

 

 

 

 

V turnaji žen sehrály špatný zápas naše dívky  :smutek: . Černá Hora byla týmem k poražení, ale našim se vůbec nedařilo. Snad jen Natálka Kaňáková odvedla solidní práci, zbytek týmu by si měl sypat popel na hlavu.

Julia Movsesian hrála vyrovnanou partii s Aleksandrou Milović. Naše hráčka bojovala a chtěla vyhrát, nakonec jí však vítězství proklouzlo mezi prsty. Tedy pokud je záznam partie správný a nešlo jen o chybu v přenosu (analýzu hráček).
Julia soupeřku zkoušela ve střelcové koncovce. Bílá sice měla pěšce na polích barvy svého střelce, ale volný pěšec jí dával naději na vítězství. Hrálo se o tempa, černá chybovala a byla donucena přenechat bílé nadvládu nad důležitým polem b7 (55. … Sb7??).
Padla poslední překážka na cestě pěšce k poli proměny. Jenže bílá šla na věc až moc zbrkle. Tah 58. b7 zahrála takřka bez přemýšlení a černá jí vzápětí ukázala, že po šachu černého střelce už bílá nikam neprojde.

 

 

Natálie Kaňáková vyhrála s Nikolinou Koljević. Partie mohla skončit remízou, ale bílá v časové tísni(? … přes minutu na tři tahy) udělala strašný blundr a černá získala zdarma celou věž.

 

 

Alena Skvortsova porazila naši Aničku Lhotskou. Anička neměla svůj den. Její soupeřce stačilo jen sbírat materiál, který jí bílá okatě podstrkovala. Mám pocit, že Anička hrála od čtrnáctého tahu žravé šachy (14. exf6), zapomněla však informovat soupeřku o změně „disciplíny“  :usmev: .
V koncovce dámy proti dvěma věžím, střelci a hordě černých pěšců sice v jednom okamžiku mohla bílá dosáhnout remízy (39. Da3+), ale to je vysloveně počítačová varianta a v praxi by i tato „remízová“ varianta nebyla vůbec jednoduchá.

 

 

 

 

 

Na čtvrté šachovnici poprvé nastoupila Olga Sikorová a partie proti mladé Mateje Popović jí vůbec nevyšla.

 

 

Prohra s Černou Horou je nepříjemná, ale věřím, že se naše hráčky vzchopí a ukáží, že šachy umí.

 

 

Naše muže dnes čeká silný tým Rumunska (turnajová dvojka), ženy si zahrají proti Islandu, za nějž nastupuje i bývalá česká hráčka Lenka Ptáčniková.

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Entomolog

Soupeř naštěstí objevil variantu 24…bxc4 Dxc4! Jxg4 fxg4 Dxg4+ Vg3!!= fxg3? Jf6+ s dalším Dxg4 a tak jsem nemusel ukázat svůj plán B ?

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x