Dnes volno!

Páté kolo na ME družstev bylo posledním kolem před dnem volna, který připadá na dnešek. Škoda, volno mohlo být v pátek, kdy je v ČR státní svátek 🙂 , bylo by to symbolické.
Dnešní volný den jistě přijde vhod všem hráčům a hráčkám, kterým se doposud moc nedařilo.



Česká republika se v open sekci potkala s mladým týmem Slovenska. Naši byli favorité, alespoň podle ratingu. Rating však není všechno, záleží na momentální formě a jiných okolnostech. Naši hráči si jistě uvědomovali, že Slovensko má nebezpečný tým, a Slovákům role „outsidera“ určitě moc nevadila, mohli jen překvapit.
A překvapili  :usmev: .

Na první šachovnici proti sobě zasedli David Navara a Jerguš Pecháč. Byl jsem zvědavý, zda Jerguš zvolí Coziovu obranu ve Španělské hře (zahraje-li David 1.e4), nebo zkusí něco „solidnějšího“ . Jerguš si vybral Berlínskou variantu a David zvolil „antiBerlín“ charakterizovaný tahem 4. d3.
Slovenský hráč však přesto překvapil.
Tah 9. … a5 se nehrává a otázkou je, zda někdy někdo ze světové špičky takový tah použil. Ale pamatujeme si Pecháčovu partii, kdy zahrál tah a7-a5 už ve třetím tahu Španělské hry, takže proč ne teď? Navíc je to jeden z tahů, které doporučuje šachový motor. Stejně jako po tahu a7-a6 si černý vytváří ústupové pole pro střelce a bílému ztěžuje případný postup b2-b4, takže nejde o nelogický tah.
Zhruba deset minut David zvažoval, jak rozestavět své síly a jeho vývin figur se mi celkem zamlouval. Ani černý si nemusel naříkat, ale po 18. … Sxf3 však stojí bílý zřejmě lépe. Píši zřejmě, protože dám na hodnocení šachového motoru, ale hrát pozici černými figurami v reálné partii by mi nevadilo  :usmev: .
Vznikla ostrá pozice, v níž měl lepší šance bílý, protože jeho figury se dostaly k černému králi rychleji. Lepší šance však ještě neznamenají výhru, protože v pozici byla spousta možností a oba hráči museli počítat „velmi konkrétní“ varianty.
Ve třicátém tahu mohl David zahrát 30. e5, místo toho přišlo 30. f3. Po 30. e5 získá bílý velkou převahu, tak proč 30. f3?
Nemyslím si, že David tah 30. e5 neviděl, ale po 30. e5 je v pozici hodně variant k propočtu a David měl na hodinách už jen necelých pět minut. Problém byl v tom, že i když v mnoha variantách získával bílý figuru, černý by za ni měl tři pěšce a odhadovat takové pozice s minimem času není nic příjemného.
Po skoro čtyřminutovém přemýšlení přišel tah 30. f3.
Takzvaný „družstevní“ tah  :usmev: . Tah, který nic nekazí a bílý má stále převahu.  Takové tahy často volíte, když jde o hodně (=hrajete nikoli jen za sebe, ale za tým). Předpokládám, že být to normální turnajová partie, David by nezaváhal a tah 30. e5 by zahrál, i kdyby jej neměl spočítaný do konce.
Problematický byl až následující tah 31. f6.
Bílý odevzdává třetího(!) pěšce, ale k jeho smůle už černý stačil přeskupit své síly k obraně krále. I tady se dalo hrát 31. e5, i když už by to nebylo tak silné.
David se k tahu e5 nakonec stejně dostal, ale až po chybné výměně dam a k tomu měl černý pěšce víc a výrazně lepší (=vyhranou?) pozici.
Nervy však zřejmě zapracovaly i na druhé straně. V 38. tahu chyboval i Jerguš, když po skoro tříminutovém přemýšlení zahrál nicneříkající tah 38. … Vf8. Těžko říct, jaké „duchy“ viděl po 38. … Kh7 s více než dobrou pozicí, po 38. … Vf8 a následných výměnách přešla hra do remízové věžové koncovky.
Hezká a bojovná partie.

 

 

Thai Dai Van Nguyen prohrál s Viktorem Gažíkem. Van vlastně ani nehrál tak špatně, jen měl smůlu, že jeho soupeř hrál velmi dobře  :usmev: .
Van měl černé figury a hrála se Skotská hra. V nešťastném třináctém tahu přišlo 13. … Dd5 a i když to motor označuje jen za nepřesnost, podle mě je to prohrávající tah. Vtip je v tom, že to je začátek špatného plánu černého. který šel na d5 dámou zřejmě s myšlenkou postavit střelce na d3 (17. … Sd3).
To se černému skutečně povedlo, problém byl v tom, že nedocenil vazbu střelce na d3.
Viktor tím získal dost času na to, aby ideálně rozestavěl své síly. V jedné chvíli dočasně obětoval pěšce, ale když dostal věže na sedmou řadu, bylo jasné, že pěšce dostane zpět i s vysokými úroky.
Skvělá hra slovenského hráče.

 

 

Na třetí šachovnici rozehrál Štěpán Žilka proti Juraji Druskovi poměrně plochou variantu Caro Kannu.
Buď věřil svým spoluhráčům, nebo zná svého soupeře a zvolil zahájení, o němž věděl, že soupeři nemusí vyhovovat.
Buď jak buď, Štěpán dostal velmi dobrou pozici, kterou sice Stockfish hodnotí jako vyrovnanou, ale na mě, být černým, by pozice po 28. Vxa4 zrovna vyrovnaně nepůsobila  :usmev: .
Bílý tam sice nic konkrétního nemá, ale jeho figury jsou až nepříjemně aktivní. Nedivím se, že se to černý pokusil radikálně vyřešit tahem 29. … b6. Snaha o uvolnění se byla dost nešťastná, protože černý přitom přišel o pěšce. A když si k tomu ještě naskákal koníkem do pasti na okraji šachovnice, nenechal si Štěpán svou příležitost ujít a  partii s přehledem dovedl až k vítěznému konci.

 

 

Čistě teoreticky měl hrát na čtvrté šachovnici Richard Stalmach, protože doposud se hráči na čtvrté desce střídali. Kapitán však postavil Honzu Vykouka, kterému nedělalo žádné potíže odremizovat černými  Samira Sahidiho.

 

 

Zápas Česko – Slovensko tak skončil remízou 2-2 a oba týmy se v tabulce posunuly mírně nahoru.

 

 

Muži zatím hrají velmi dobře. Bohužel nelze totéž říct o našich dívkách  :smutek: . Nedaří se jim a k tomu ještě včera „vyfasovaly“ poměrně silný tým Italek, které se sice stejně jako naše děvčata také „plácají“ u dna tabulky, ale rozhodně mají na to, aby se nakonec umístily někde ve druhé desítce.

Pomalu si začínám zvykat, že všechny partie Julie Movsesian končí remízou bez ohledu na to, jaká je pozice  :usmev: . Remízou skončila i partie s Elenou Sedinou, korektní remízou.

 

 

Natálii Kaňákové se v partii s Olgou Ziminou nepovedl přechod ze zahájení do střední hry (13. d4). Stála sice o něco hůře, ale pozice byla obranyschopná. Její šance se ovšem notně zhoršily, když se „lekla“ černých věží na druhé řadě. Natálie místo braní na b6 (24. Jxb6!?) nechala jezdce na okraji šachovnice, kde neměl skoro žádnou perspektivu. Přišla pak o pěšce i o partii.

 

 

Hra Nataši Richterové na tomto turnaji na mě nepůsobí dobrým dojmem. Hraje dost těžkopádně a pravidelně se dostává do celkem krutých časových tísní. Co je jí platné, že v určitém okamžiku vyrovná hru nebo dokonce získá převahu, když se pak dostane do časovky a je ráda, že zahraje smysluplný tah?
V partii s Teou Gueci se dostala do časovky dvakrát. Poprvé před časovou kontrolou a podruhé s přidaným časem.

 

 

Moc se nedaří ani Olze Sikorové. Po včerejší partii s Elisou Cassi má sice na svém kontě padesát procent bodů, ale jsme zvyklí, že Olina umí hrát i lepší šachy.
Partie s Elisou Cassi nebyla nudná, ani špatná. Bílá odevzdala dámu za tři lehké figury a vznikla zajímavá koncovka. Přes časovou kontrolu prošly obě hráčky s čistým štítem, ale pak udělala naše reprezentantka v těžké koncovce hrubku (47. Sf5) , která ji měla stát celý bod. Naštěstí se Cassi v těžké pozici moc dobře neorientovala a místo postupného „utahování šroubů“ zbrkle postupovala volnými pěšci k poli proměny (49. … f3). To umožnilo bílé odevzdat jednu lehkou figuru za volné pěšce a remizoat partii.

 

 

 

 

Po volném dnu se muži utkají s Itálií, ženy čeká tým Norska.

 

Titulní fotografie převzata z webu pořadatelů- https://etcc23.me , autor Mark Livshitz.
Záběr z utkání čtvrtého kola mezi Gruzií a ČR. Za Davidem Navarou přihlíží kapitán Petr Boleslav spolu s Julií Movsesian.

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

David si možná myslel, že f3, což viděl již z dálky, stačí k výhře. Ale Sg7 je mimořádný obranný tah, má totiž dvě úlohy,(i) představit baterií po g sloupci a (II) zároveň napadnout klíčového jezdce na h6. Ani jedna úloha samostatně by k obraně nestačila, proto lze z dálky v časovce ten tah podcenit (ne přehlédnout), ale podcenit. Za mě fantasticky výkon Davida.
 

David Navara

Pokračování e4-e5 jsem v různých variantách viděl, mimo jiné před 30. tahem a asi minutu po něm.  :smutek:  Také na 30…Sg7 jsem chtěl odpovědět 31.e5!, varianty s 31…dxe5 32.Vxg7! jsem spočítal správně. Druhou možnost 31…f6 32.e6! Sxh6 33.Sxh6 Vg8 koneckonců také, ale nebyl jsem si jist, o kolik lépe tam stojím. Zato ve variantě 31.f6? jsem se přepočítal, zdálky mi uniklo, že po 33…Dg6 34.Dxh4 černý má 34…Dxg1+! 35.Kxg1 Sf6+. Zblízka jsem to viděl, ale ve změněné situaci jsem se nestihl včas zorientovat. Pak jsem mohl prohrát. Se štěstím jsem v silné časové tísni našel 38.e5!, ale po 38…Kh7! 39.Ve6 Vf8! 40.exd6 Vxf4 41.dxc7 Vf8 42.Vc6 Vc8 43.Vxc4 Se5 by to k remíze nejspíše nestačilo. (Podobnou koncovku jsem tu už prohrál.)
Závěr zápasu byl dost nervózní. Zatímco jsem po 23. tahu hledal výhru ve spletitých variantách 24.Vg1+ Kh8 25.Vg4!? Sxf2, o pár metrů dále omdlel hráč, přičemž nebylo zřejmé, nakolik je situace vážná. (Naštěstí snad nebyla.) Vyvedlo nás to z míry asi všechny. Výsledná remíza je asi spravedlivá, byl to napínavý a bojovný zápas. Dnes je volný den, tak si snad odpočineme před druhou polovinou. (Na mé hře je znát únava, mimo to zatím hraji velmi komplikované partie.)

chess

Davide, děkuji za reakci, dokážu si představit, že ta partie byla těžká a stála dost sil a mnoho času stráveného složitými propočty. Sg7 bylo trochu i štěstí v pozici. Byla to výborná partie a ne vždy to musí být výhra.
 

chess

po f6 tam je krásný forpost pro koně Jf5, bylo by to hezké, kdyby tato varianta vyhrávala, ale říkám ta partie byla extrémně náročná a podle mě sehrál roli čas, ale jestliže tam omdlel hráč, pak se vůbec nelze divit, že se u toho špatně počítá … a čas běží jinak
Nicméně bylo to na jednu bránu a ty obranné tahy tam prostě někdy někde jsou.
 

David Navara

V závěru jsem pro změnu mohl prohrát. V mých partiích se tady zatím střídají výborné nápady s menšími i většími chybami, to vše okořeněné silnými časovými tísněmi. (Uvedený popis zpravidla sedí pro obě strany.) Mohlo by to být lepší, ale alespoň to je divácky atraktivnější než ty mé berlínské z Isle of Man.

lubomir1959

V dalším kole hrajeme s Italy a Slováci s Izraelem. Oba soupeři jsou pro nás i pro Slováky hratelní a porazitelní. Netvrdím, že to bude lehké, na této úrovni už žádný soupeř lehký není, ale přece jen bychom mohli dosáhnout na výhru, jak my, tak Slováci. Bude to bezpochyby těžký zápas, o tom žádná, opravdu mohou rozhodnout detaily, ale přesto si nemyslím, že by právě Italové byli nějaký TOP tým. Fanděme našim a třeba se na náš tým usmějí Caissa i s Fortunou…

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x