Dobrý sluha, zlý pán

Sledujete-li nějaké partie online, jistě alespoň občas využíváte analýzy šachových motorů na různých webech. Je to pohodlné a člověk má hned „jasno“ .
Jasno?
Jak kdy…

 

Názornou ukázkou byla partie pátého kola ME družstev mezi Davidem Navarou a Jergušem Pecháčem, o které jsem psal včera. Tah 30. e5 vám motor „vyplivne“ ve zlomku vteřiny, tah 30. e5 vám blikne v hlavě jako první i bez šachového motoru.
Když však něco takového vidíte na obrazovce při sledování online partií, na mysl se vám vkrádá otázka: „Jak je možné, že to bílý nezahrál? Vždyť je to tak jasné a jednoduché.“

Právě, že není  :usmev: .
Je lehké ten tah „objevit“, není příliš těžké jej spočítat, ale je hodně těžké vyhodnotit pozice, nikoli jednu pozici, které dostanete po propočtu různých variant. Stroj má ale jasno a jasno má i divák u monitoru-vždyť je to tak jednoduché  :usmev: .
Šachové motory tím deformují myšlení obyčejných „noname“ šachistů, kteří slepě věří strojovým variantám a hodnotí podle výstupů motoru sílu hry hráčů, jejichž partie sledují. Člověk není stroj a dokonce ani stroj nemusí mít vždy pravdu, zvlášť když „běží“ v režimu rychlé analýzy.

Tolik stručně úvodem a dostávám se k partii, v níž je hodnocení motoru možná objektivně správné, ale ani to nemusí  být stoprocentní pravda.

V neděli 12. 11. se hrál v jednom Krajském přeboru zápas dvou hodně spřátelených družstev. Šlo o přebor MKŠS a o zápas Šenova s Baníkem Havířov, za nějž hostuji.
Nezřídka se stává, že takové zápasy, v nichž hrají spoluhráči z různých týmů, končí výsledkem 4-4 při osmi remízách a může se jít blicat  :usmev: .
V tomto zápase neskončila remízou ani jedna partie. Hosté z Baníku vyhráli 2-6 a bojovalo se až do odpoledních hodin (začátky zápasů už v nekřesťanských 9:00).

V následující pozici, v níž je na tahu bílý, jsem se u partie domníval (a nejen já), že je partie za černého vyhraná. Doma mě však Stockfish vyvedl z omylu.

 

 

Pravda, v této fázi partie jsem již polevil v propočtu, protože zápas už byl vyhraný. Z podobného důvodu, ale s opačným výsledkem, zřejmě polevil i soupeř  :usmev: .
Zdá se, že bílý přijde o pěšce na d3 a černé pěšce už nic nezastaví. Pokud bílý vezme jezdce na b4, pak nebude stát pěšci nic v cestě k poli proměny. Jednoduché. Nebo ne?  :usmev:
Najdete bez pomocí motoru záchranu za bílého? Motor najde řešení takřka okamžitě a být tato partie na onlinu, asi by se spousta hráčů divila, jak je možné, že to bílý neviděl  :usmev: .
Zkuste to najít nez motoru a já zatím vysvětlím, jak jsme k této pozici dospěli.

Po mírně krkolomném zahájení:

 

 

…dospěla hra do této pozice.

 

 

Stačí trochu zkušenější pohled a člověk rychle objeví, že pozice je tak zablokovaná, že by měla skončit remízou. Remíza mě však neuspokojovala, všichni kolem vítězí, nebo prohrávají, tak jakápak remíza  :smich: ?
Hledal jsem možnosti, jak prorazit. Bylo mi jasné, že to nebude bez rizika. Nabízejí se dva plány, které by se někdy mohly i spojit v jeden.
Prvním plánem je „nějak“ využít diagonálu h1-a8, dobýt pěšce na g2 a získat volného pěšce na h-sloupci. Druhým plánem je průlom na dámském křídle. Ten však může být dost riskantní, protože se tam nachází i černý král.

Usoudil jsem, že dobývat pěšce na g2 je blbost, bílý má dostatek možností jeho krytí a černý na něj může útočit pouze jedinou figurou-dámou.
Zbývá průlom na dámském křídle. Viděl jsem, že tah 17. … a5 vede k další blokádě pozice, takže tudy cesta nevede  :usmev: , zbývá průlom po b-sloupci a odstranění bílého c-pěšce, po čemž by získal černý hezké pole d5 pro svého jezdce.
Tento plán by mohl mít naději na úspěch, pokud se černému podaří dostat na sloupce dámského křídla své těžké figury. Bílý by na to musel reagovat a možná by se pak dalo i dostat dámu po bílých polích na diagonále h1-a8 do soupeřova tábora. Možná, ale spíš je to jen zbožné přání.

Nabízí se okamžité 18. … b5, ale to se mi nelíbí kvůli vazbě c-pěšce, plánu se však nehodlám vzdát a nakonec upravuji jeho „detaily“ :

1/ dostat krále pryč z c-sloupce
2/ připravit převod těžkých figur na dámské křídlo a pokusit se odstranit c-pěšce („zisk“ pole d5)
3/ postavit na (případných) volných sloupcích dámského křídla dámu zezadu za věže

Dobře, takže první část plánu: 17. … Kb8 . Po soupeřově odpovědi 18. Kf2 hraji 18. … Vh7 s úmyslem převést věž na dámské křídlo. Soupeř se chystá sám zahrát tah b2-b4 a otevřít sloupce na dámském křídle (19. a3).
Mělo by mě to těšit nebo děsit?
Těžko říct, ale když takto otevře sloupec bílý, nezískám pole d5, takže jej předběhnu a podle svého plánu hraji 19. … b5.
Na moment se zastavím.
Při rychlé analýze označuje Stockfish tento tah jako chybný, ale po delší době „přemýšlení“ už se jeho názor téměř shoduje s mým.  Tah 19. … b5 je riskantní, ale v souvislosti s tahy Kb8 a Vh7 nutný. Černý by neměl stát výrazně hůře. Je však nutné propočítat, co se stane, když soupeř vezme na b5.

 

 

Pozice po: 20.cxb5 Je7 21.a4 Jd5

 

 

Po braní bílého na b5 (20. cxb5 Je7 21. a4 Jd5) by dosáhl černý svého. Postavil by jezdce na d5 a převede těžké figury na sloupce na dámském křídle (Db7. Vc8 a Vc7).
Jezdec z pole d5 hrozí pěšci f4 a do budoucna může skočit na b4 nebo c3, v této variantě by se mohl objevit i druhý plán černého-postup pěšce h5 a otevření diagonály h1-a8. Stockfish hodnotí pozici jako lepší pro bílého, ale zřejmě jen proto, že má bílý pěšce navíc. Já bych pozici ohodnotil jako rovnou  :usmev: .

Bílý ale zahrál 20. b3 a černý může v následujícím tahu vzít na b4 (20. … cxb4) s rovnou pozicí, jenže to nebylo součástí plánu  :usmev: , takže nechává i v následujících tazích pěšce na b5 viset. Jen tak mimochodem podotknu, že obě strany musí jak po případném 21. cxb5, tak i po možném 22. cxb5 počítat spoustu variant.
To není až tak složité, složitější je vyhodnotit pozice, které vznikají na konci propočtu  :usmev: .

Po braní 21. cxb5 by černý zřejmě musel obětovat kvalitu, přičemž je těžké v propočtu správně vyhodnotit závěrečnou pozici (viz diagram), kde má bílý kvalitu více a jeho věže ovládají volný c-sloupec, ale černé dámě se podařilo proniknout do tábora bílého a černí pěšci ve spolupráci s dámou a jezdcem mohou hrozit bílému králi (postup g6-g5-g4 atd.), vedlejším „produktem“ je napadání bílých pěšců na dámském křídle. Podle Stockfishe má bílý výhodu, což je možná pravda, ale je otázka, jak se dá taková „výhoda“ uplatnit. Samotné věže na c-sloupci partii nevyhrají a dáma se nemůže jen tak vzdálit od obrany bílého krále.

 

 

Propočet variant k pozici na diagramu za černého není těžký, protože černý se jen drží svého plánu, ale vynést verdikt nad závěrečnou pozicí není ani s pomocí šachového motoru jednoduché a jednoznačné.

 

 

Ani braní na b5 v následujícím tahu (21. Kg3 Vb7 22. cxb5) není bez komplikací .

 

 

Závěrečná (jedna z možných) pozice propočtu (viz diagram) je asi rovná, ale je plná hry. Který král je slabší? Kdo má víc pěšcových slabin a komu prospějí otevřené sloupce na dámském křídle?

 

 

Tyto varianty museli počítat (a hodnotit závěrečné pozice) oba hráči. Samozřejmě i bílý měl svůj plán  :usmev: . Místo riskantního braní na b5 se rozhodl nepustit pole d5 a otevřít b-sloupec. Po 22. Vhb1 sice černý ještě může čekat (např. 22. … Je7), ale pochopil, že bílý na b5 nevezme  :usmev: , takže přistoupil na otevření b-sloupce.
Důvod?
Naskytla se malá šance na využití diagonály h1-a8 a slabý by mohl být i pěšec na a3. Malá šance je také šance, ale černý se pomalu smiřuje s remízou. Nabídka remízy ze strany černého by přišla, kdyby se bílý vyhnul výměně dam (34. Db3). Bílý si však nechal vyměnit dámu na poli b5 a černý zajásal-nakonec si „vybojoval“ pole d5 a díky „žravosti“ bílého se jeho král zatoulal na královské křídlo.
Slabý pěšec na d3 je lákavým cílem, zvlášť když bílý nemůže dobrat na poli b4 jezdce.

 

 

Dopracovali jsme se do pozice, kterou jsem uvedl na začátku.

 

 

Zápas už byl pro můj tým vyhraný a v takových chvílích člověk poleví v soustředěnosti. Spokojil jsem se s tím, že bílý nemůže brát na b4 a když padne pěšec na d3, černý vyhraje. Podobně to viděl asi i soupeř (a mnozí přihlížející), tak zkusil přemístit krále na dámské křídlo (36. Kg3??).
V partii se stalo:

 

 

Bílý se však mohl zachránit a k záchraně vedly dokonce dva tahy. Oba však měly stejnou ideu: průlom na královském křídle a k tomu i průlom na dámském křídle. Řešení je téměř studiové a v některých variantách vede k remíze jen úzká cestička.
Bílý remizuje po 36. g4 nebo po 36. a5.

 

 

Varianty po 36. g4 nebo 36. a5 se nedají spočítat u partie, alespoň já bych to nedokázal, daly by se však odhadnout. Problém je v tom, že člověka nejdříve musí napadnout „dvojitý průlom“  :usmev: .
Stockfish (=treska) to najde hned, je to tedy dobrý pomocník, ale nevěřme mu v každé situaci, občas je lepší věřit vlastnímu úsudku.

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
zakzak

Pokud víte, že v pozici „něco“ je, hledání je o hodně lehčí. První tah g4 a dalším a5, to mě napadlo taky skoro okamžitě, jako motor   :mrknuti: . Ale propočítat varianty bych nedokázal.  :valim-oci: Jen mě při pohledu na pozici napadlo vytvořit dva volné pěšce.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x