Dočkáme se?

Dočkali jsme se na turnaji Sinquefield Cup, první partie skončila neremízovým výsledkem 😀 .
V lednu se bude hrát ve Wijk aan Zee už 86. ročník turnaje TATA Steel. V silně obsazeném turnaji se po dlouhé době objeví i úřadující mistr světa, ale chybět bude Magnus Carlsen. V souvislosti s jeho neúčastí se objevila i zajímavá spekulace týkající se Pražského mezinárodního šachového festivalu.

 

Už minule jsem konstatoval, že v Saint Louis se sice bojuje, ale na výsledcích to moc není vidět. Hrají se bezesporu hodně zajímavé partie, ale nakonec vše stejně skončí remízou.
Tak tomu bylo až do včerejšího (chcete-li tak kvůli časovému posunu „předvčerejšího“) kola.

Jedna vlaštovka prý jako nedělá, ale doufejme, že v tomto případě by to mohlo být jinak a tabulka desátého ročníků turnaje Sinquefield Cup by mohla zobrazovat i nějaké jedničky a nuly.

Tou vlaštovkou byla partie Wesley So – Richard Rapport.
Hrála se Královská indická, která může být v rukách vynalézavého hráče nebezpečnou zbraní. Rapport takovým hráčem je a zahájení se mu povedlo sehrát velmi dobře. Richard je však někdy vynalézavý až příliš  :usmev: , což je sice z pohledu diváka sympatické, ale občas samotný hráč na to občas doplatí.
Jeho oběť kvality (20. … Vxc4) ve dvacátém tahu vypadala zajímavě. Rozehrál se bělopolný černý střelec a bílý král uvízl v centru.
Pozice není zrovna jednoduchá a černý možná spoléhal po nezbytném 21. Vxc4 Sb5 22. Vc1 (nebo Vc2) na otevření pozice  tahem 22. … f5. Na to však měl bílý velmi silné 23. a4! s vyhnáním střelce z pole b5 a otevřením diagonály a2-g8 na černého krále.
Rapport zahrál 22. … d5 s dalším 23. … Dh4. Okamžítý šach na h4 (22. … Dh4) vypadal nadějněji, ale i tak by černý stále tahal za kratší konec provazu.
Zajímavá partie přesně v tom duchu, jak jsem psal včera: chceš vyhrát, musíš bojovat se soupeřem nad propastí, ale riskuješ přitom, že do ní sám spadneš.

 

 

Tabulka po 4. kole:

 

Odkazy:

 

Web turnaje
Online na chess24.com (od 20:30)


 

Pražský mezinárodní šachový festival (Prague International Chess Festival neboli PICF) se po několika letech vrací z „covidových“ letních termínů v kalendáři na své původní místo (únor).

Bude se hrát zhruba měsíc po skončení „vzoru“, tedy turnaje (festivalu) TATA Steel Chess Tournament, který se v roce 2024 uskuteční ve dnech 12. – 28. 1. 2024.
Po nemoci(?) by se ve Wijk aan Zee měl objevit (konečně!) už i aktuální mistr světa Ting Li-žen.
Jen pro zajímavost uvádím, kdo všechno bude hrát v turnaji TATA Steel Masters:

Ting Li-žen (Ding Liren), Alireza Firúzdža (Firouzja), Jan Nepomňašči, Anish Giri, Gukesh Dommaraju , Praggnanandhaa Rameshbabu, Parham Maghsoodloo, Wei Yi (Wej I), Nodirbek Abdusattorov, Vidit Santosh Gujrathi, Jorden Van Foreest, Alexander Donchenko, Max Warmerdam a Ju Wenjun (Ťü Wen-ťün).

PICF se v již tradičním místě (hotel Don Giovanni v Praze) bude hrát od 27. února do 7. března.
Na webu festivalu je už i pár jmen účastníků turnajů Masters a Challengers.
V Masters uvidíme naše hráče Davida Navaru a Vana Nguyena. Jistí jsou i Richard Rapport a loňský vítěz Challengers Mateusz Bartel.

V turnaji Challengers vidíme šest „jistých“ (snad jistých) účastníků.
Raunak Sadhwani, Jaime Latasa, Maxim Rodhstein, Ediz Gurel a Václav Finěk, to jsou hráči, kteří by s dalšími čtyřmi účastníky měli bojovat o postup do turnaje Masters.

Už kdysi se ředitel festivalu Petr Boleslav („Bolek“) v nějakém rozhovoru vyjádřil, že by rád dostal na turnaj Magnuse Carlsena. Čekal jsem, že letos na ME družstev, kde dělal Bolek kapitána (a úspěšného kapitána) českého týmu, se pokusí s Carlsenem domluvit na jeho účasti v turnaji Masters festivalu PICF  :usmev: .

Carlsen hrál za posledních dvacet let ve Wijku osmnáctkrát, příští rok však hrát nebude, což podle pořadatelů TATA Steel zdůvodnil nabitým únorovým programem.
V této souvislosti se spekuluje i o jeho účasti na PICF, ale jsou to jen spekulace, které vznikly možná i díky tomu, že v tomto období je pražský turnaj jednou z mála (jedinou?) významných šachových událostí.
S ředitelem Petrem Boleslavem jsem mluvil a potvrdil mi, že se jedná jen o spekulaci.
Vypadá to, že se jen tak brzy Carlsenovy účasti na turnaji v Praze nedočkáme.

 

Odkaz:

Web PICF

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x