Rapid po polovině

V chorvatském Záhřebu je na Mistrovství Evropy v rapid šachu odehráno šest kol z jedenácti. Jak jsou na tom naši hráči a hráčka?

 

Dámy mají přednost  :usmev: , takže začnu Terezou Rodshtein.
Tereza v prvním kole „povinně“ vyhrála, což ji katapultovalo na jedenáctý stůl. Tam ji čekal velmistr Ivan Šarić. Ačkoli má Ivan zhruba o 400 bodů vyšší rating, na šachovnici to nebylo znát. Jen časová spotřeba hovořila v jeho prospěch.
Terka sehrála velmi dobrou partii se špatným koncem  :smutek: . Se třemi minutami na hodinách udělala jednotahový blundr, po němž přišla o figuru.

 

 

Možná byla tato „hloupá“ porážka jednou z příčin další prohry, ale to jen spekuluji  :usmev: . Ve třetím kole prohrála naše hráčka s ratingově slabším německým hráčem  Kennethem Grodotzkim. Ani bych to nezmiňoval, ale když jsem se podíval na výsledky jejího soupeře, tak mě na první pohled zaujalo, že má kromě remízy a nul jen dvě výhry a obě zaznamenal v partiích proti ženám  :usmev: .
Po šestém kole má Tereza tři body a dnes bude mít co dohánět.

 

Nejvíce bodů má z našich hráčů Vojta Plát. V šesti kolech neprohrál ani jednu partii, čtyři partie vyhrál, dvě remizoval. S pěti body je zatím nejlépe postaveným českým hráčem.
Vojta sice neprohrál, ale prohrát mohl ve třetím kole. „Hercegbosňák“ Slaven Paštar však nenašel vyhrávající pokračování (35. Jd3!) a Vojta utekl hrobníkovi z lopaty  :usmev: . Jen na okraj podotknu, že tah bílého 5. Jh4 není za bílého nic extra. Sám tah za černého Sf5 hrávám a několik partií se mi podařilo vyhrát právě na zatoulaného jezdce na h4, kterého bílý jen těžko dostával do hry.

 

 

Ve čtvrtém kole se Vojtovi podařilo uplést hezkou matovou síť  :usmev: .

 

 

David Navara až do třetího kola „povinně“ vyhrával. Ve čtvrtém kole však narazil na Denise Kadriće, kterému partie s Davidem parádně vyšla a David podlehl ve věžové koncovce. Další půlbod ztratil David v šestém kole remízou s Dimitrisem Alexakisem. Řecký hráč nejdříve vypadal, že věžovky mu moc nejdou  :usmev:   a dostal se do horší pozice. Pak se však „zapřel“ a věžovku s pěšcem méně udržel. Partie skončila remízou ve 109. tahu.

 

David Navara-Alexandros Rigopoulos-Tsigkos (screenshot z online vysílání na webu chess24.com

 

 

Thai Dai Van Nguyen má stejný počet bodů jako David Navara. Van ztratil půlbod už ve druhém kole remízou s Maďarem Haszonem.
No „ztratil“… Van spíš půlbod získal, protože jeho pozice byla hodně špatná. Stockfish to „vidí“ jasně, ale ono to zas až tak jasné nebylo. Černý sice stál mizerně, ale uplatnění převahy ve čtyřvěžovce s omezeným časem není nijak triviální.
Remízou se Van v tabulce propadl a měl dostávat slabší hráče. Dostával je, ale jen podle ratingu  :usmev: . Ve čtvrtém kole Van „padl“ s Helgi Ass Gretarssonem, který má rapidový rating jen 2377, ale v reálu je to hráč, jehož výkonnost osciluje mezi 2400 a 2500.

 

 

Zbytek české výpravy tvoří trojice mladých hráčů (ročníky 2011, 2012 a 2013  :usmev: ). Nejvíce bodů zatím získal Jirka Bouška. Se čtyřmi body se sice ještě nedostal na šachovnice přenášené online (čtyřicet prvních stolů), ale dnes bude mít šanci „pomstít“ Vana. V sedmém kole čeká Jirku Helgi Ass Gretarsson.

Nejmladší hráč hrající pod hlavičkou CZE Nikita Filindash (2013) má na svém kontě tři body, tedy padesát procent, což není málo.
O půl bodu méně má Jan Bára (2.5 b.).

 

 

Výsledky a los českých hráčů:

 

Odkazy:

Web organizátorů
Propozice
Výsledky rapid
Výsledky blitz
Online rapid (chess24.com)
Online blesk (chess24.com)

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
16 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Rozjel jsem tu diskusi, jinak by tu bylo mrtvo. Takže buďte rádi, že jsem vás trochu popíchl 🙂

Vojta Plát

Jen bych chtěl poprosit, aby se na tomto serveru nepsalo o mně jako o „našem“ hráči, protože já nemám s naším svazem nic společného a na ME jsem se vypravil zcela spontánně a sám na vlastní náklady(i když jsem čekal, že jako mistr ČR v bleskovém šachu mám nárok na úhradu startovného minimálně).
Tudíž ještě jednou: nepište na tomto silně prosvazovém serveru o mně jako o někom, kdo reprezentuje ČR, potažmo Šachový svaz ČR. Děkuji.

Remcik z Banika

Tak to si Luboši dobrý, pro mě je Vojtova informace novinkou. I na stránkách svazu je informace, že Vojta hájí barvy ČR. Los posledního kola si s našimi hráči nepěkně zahrál, že je poslal proti sobě. V bleskáči ať se dámo a pánové daří   :to-zvladneme:   :cze:   :ctyrlistek: 
 

Jan Jílek

Luboši, piš, jak uznáš za vhodné. Momentálně Vojtovi vadí, že o něm píšeš, jindy naopak chce, abychom o něm psali, jako třeba v této zprávičce. V rozpoložení „našeho“ velmistra se nedá vyznat… a tak to nějak musíš určit sám  :usmev:

Remcik z Banika

Souhlasím Luboši. Ok, Vojta teda není oficiální reprezentant, ale jak jinak o něm můžeš psát, že, prostě náš hráč to je.

Jan Jílek

Silně prosvazovém serveru? A na to jsi přišel jak? Že jsme nenašli životní cíl v kopání do svazu za každou cenu?

Remcik z Banika

Trošku budu oponovat   :usmev: , můžeš jít do jiné hospody, fabriky, na jiný web a najít si jinou partnerku (partnera), ale svaz je jen jeden   :pohoda:  Kritika přece není nic špatného, právě naopak, špatné je, pokud jsou to lži, hulváctví a osobní výpady.

chess

Velmi přesně popsáno. Vedle je pod psychotickou palbou každý subjekt, který nejde dotyčnému/ým na ruku,… svaz, hráč, autor, klub. Pod pojmem na ruku si představte velmi širokou škálu: od kritiků češtiny, plagiátorství až po nespolupráci (zdarma) na článcích atd. atd. Přitom úroveň vedle je nula, max. cca 40 pravidelných čtenářů. Neznám nikoho alespoň trochu normálního (rozezná světlo a tmu), aby byl spokojen s úrovní a chováním vedlejšího prodejce hrnků (ani Pláteník není).
Nějakou dobu od soudu to vypadalo, že se zabývají šachovou hrou, ale to nemůžou vydržet dlouho,… dávám tomu dva, tři týdny.
 
 

Petr Kraus

Děkuji za tento názor, tak to vidím i já. A k tomu dodám , já jsem hlavně pro šachový.  :smich: 

lubomir1959

Dokud nebude brán hlavní a zásadní zřetel na VÝSLEDKY, dokud se jakékoliv vedení a jakýkoliv funkcionář bude řídit sympatiemi či antipatiemi k danému hráči(čům), nikdy nebudeme mít výsledky, které budou náš šach řadit k nejlepším („privilegovaným“) sportům v naší zemi. Já se vůbec nedivím, že někteří naši špičkoví velmistři nechtějí být bráni jak reprezentanti ČR a tím pádem jako reprezentanti ŠSČR. Našim šachistům samozřejmě fandím a doufám, že v bleskovém turnaji budeme úspěšnější než v rapidu.

16
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x