Předčasné Vánoce

Vánoční svátky sice běžné smrtelníky čekají až za týden, ovšem šachisté jsou geniální bytosti, a tak podpořeni křemíkovými poradci vykoumali, že si vánoční dárky nadělí už nyní.



 

Jak se sluší a patří, šachový svět si jako první vzpomněl na hráče číslo jedna všech možných i nemožných žebříčků.
Magnus Carlsen
dostal pod stromeček od etické a disciplinární komise FIDE pokutu 10 000 Euro. Nikoli za to, že by jeho podezřívání Hanse Niemanna z podvádění bylo shledáno neopodstatněným – zpráva komise konstatuje, že důvod zavdal Niemann svým dřívějším jednáním sám, byť se u něj podvádění za poslední tři roky neprokázalo.
V žaludku leží způsob, jakým Magnus svá podezření řešil, kdy namísto diskrétního informování pořadatelů a rozhodčích odstoupil z turnaje a vyvolal tím veřejnou aféru, čímž jako vlivná osoba jde špatným příkladem.
Magnus má čas na odvolání, bude tedy jistě zajímavé sledovat, jak moc bude s dárkem spokojen.

 

Vzhledem k tomu, že s koncem roku vrcholí boj o poslední dvě vstupenky do turnaje kandidátů mistrovství světa, rozhodla se FIDE pro jistotu zabránit jakýmkoli pochybnostem a upozornit a dovysvětlit, jaká jsou postupová pravidla a jak si kdo z aspirantů na postup stojí.
Asi to nebyl nejlepší nápad, protože se potvrdilo, že část hráčů má v postupovém klíči chaos a nabyla teď dojmu, že FIDE pravidla na poslední chvíli změnila. Nelze se paranoi příliš divit, všichni mají ještě v živé paměti „mimozemšťana“ Iljumžinova, u nějž měnění pravidel v průběhu rozehraných soutěží byla běžná praxe. FIDE se brání, že pravidla byla po celý rok transparentě zveřejněná.
Je pravda, že jistou nepřehlednost vyvolala snaha započítat do kvalifikačního cyklu co největší počet turnajů z celého světa (tzv. FIDE Circuit), což je na druhou stranu zase pochopitelné, když jde o nový projekt v rané fázi. Autoři se zřejmě naivně domnívali, že šachovému sportu prospěje motivovat elitní hráče, aby hráli co nejčastěji, namísto vybírat si jenom pár turnajů na míru a kalkulovat.

 

Díky dovysvětlení postupového klíče dostala nečekaný vánoční dárek „americká“ star Leinier Dominguez, který se ke svému překvapení ocitl pouhých 1,2 Elo bodů od místa mezi kandidáty, a teď usilovně vymýšlí, kde to do konce roku nahrát. Radost z něj zřejmě nemá jiný Američan Wesley So, který sice aktuálně drží postupovou příčku, ale už se mu letos vážné šachy hrát nechce. Wesleyho náladě napovídají komentáře, kterak jej mistrovství světa údajně nezajímá a důležitější je pro něj domácí Grand Tour. Jak typické pro americké hvězdy v posledních letech, že znevažují všechno, kde se jim přestane dařit.

 

Leinier není jediný ambiciózní skoro kandidát, který dostal dárek.
V těsném závěsu se v závodu drží eskadra mladých Indů, pro které se jejich matička vlast přirozeně rozhodla narychlo uspořádat „turnaj kandidátů turnaje kandidátů“ . Pro splnění pravidel, aby turnaj mohl být započítán do kvalifikačního FIDE Circuit, bylo třeba najít pár uvadajících zahraničních hvězd ochotných rozdat šachové mládeži nějaké to Elo. Hraje se v Čennaji, o vstupenku mezi kandidáty, kterou prozatím drží nehrající Giri, se poperou Gukesh, Erigaisi a Maghsoodloo.

Aronian, Levon vs. Gukesh D | Chennai Grand Masters | 2023 | chess24.com

 

A teď vánoční dárek úplně nejdůležitější. FIDE včera hlasovala o reformě Elo ratingu!
Minimální hodnota by měla být od začátku příštího roku zvýšena z 1000 na 1400, a všem šachistům hodnoceným pod 2000 bude Elo poměrně zvýšeno při zachování pořadí v žebříčku. Pro mnohé šachanisty počínaje mou maličkostí to nepochybně bude znamenat nejvyšší bodový zisk kariéry. Musím FIDE pochválit a poděkovat, občas mívá i dobré nápady. Tedy si popřejme šťastné svátky, mnozí je už teď máme ještě šťastnější.

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

K tomu Domingezovi…Hrál v Sitges, ale po sérii partií se čmoudy a prohře v 6.kole to zabalil a radši odstoupil. Hrál jsem ten turnaj v roce 2020, to ještě byl covid a Indové tak nemohli moc hrát. Teď jich tam je jak much na hovně a to se pak nedá…

lubomir1959

Z mého pohledu je mi zcela jedno, jaké ELO budu mít. V mých skoro 65 letech hraju šachy jen proto, že mě to baví, nějakým elem se nezatěžuju. ELO mi partii nevyhraje ani neprohraje. A ještě k podvádění: U hráče s mou a mně podobnou (ne)výkonností je nějaké podvádění naprosto zbytečné hned z několika důvodů: než odněkud dojdu, kde bych snad analyzoval svoji partii, tak minimálně 50% z toho, co mi stockfish spočítal zapomenu a ve třetím tahu zahraje soupeř něco jiného než co by podle stockfishe hrát měl a jsem stejně tam, kde jsem byl a stejně mi to moc nepomohlo. Nemluvě o tom, že v tom pralese, který já hraju, bych se musel stydět a hanbou propadnout. Jak by mě pak mohla výhra těšit, kdybych věděl, že mi ji spočítal stockfish a ne já…proto taky bych nikdy nepřijal výhru, když soupeři zazvoní mobil, jak to kdysi bylo v pravidlech.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x