V rapidu konec, dnes bleskově :-)

Poslední čtyři kola v open turnaji a poslední tři kola v turnaji žen jsme viděli ve včerejších turnajích Mistrovství světa v rapid šachu. V open turnaji se dal vítěz předpokládat, v turnaji žen je vítězka překvapivá.

 

V open turnaji měla své zastoupení i Česká republika.
Velmistr Štěpán Žilka rozhodně nepatřil k favoritům turnaje a asi ani největší optimista nečekal, že by mohl bojovat o medaile. O medaile nebojoval a nakonec skončil „těsně“ pod svým nasazením.

„Opravář výtahů“ nakonec uhrál šest bodů a obsadil 132. místo. Obvykle (vlastně nikdy) neprozrazuji totožnost diskutérů na webu šachy.cz  :usmev: , ale neznám nikoho, kdo by ze Štěpánova posledního komentáře nepoznal, kdo se skrývá pod nickem „opraváře“ .

Oproti prvním dvěma dnům hrál Štěpán kreativnější šachy. Z posledních čtyř kol uhrál dva body, a i když se jeho herní projev podstatně změnil ( k lepšímu  :usmev: ), jedna věc mu zůstala. Nemusíte se mnou souhlasit, ale Štěpána zrazovala především taktika. Strategické založení jeho partií bylo na výši, ale zrazoval ho propočet a taktický postřeh.

V desátém kole Štěpán porazil bílými Faustina Ora. Celkem dobře vedenou partii (nepočítám občasné nepřesnosti, které se v rychlém šachu „podaří“ každému) mohl Štěpán i prohrát, jeho soupeř však nenašel cestu k zisku výhody.
Tah 33. Sh5 je pochopitelný, bílý se chce zbavit „špatného“ střelce. Přesto je to hrubá chyba, protože kdyby černý vyměnil na h5, ukázala by se platnost známého pravidla o jezdci na kraji šachovnice.  Naštěstí u všeobecných úvah zůstal i Oro a „špatného“ střelce nevyměnil  :usmev: . Když pak pustil do svého tábora bílou dámu, zůstávala pozice stále ještě rovná, ale k „rovině“ už vedla jen úzká cestička (41. … Ke8!=) a v partiích s omezeným časem se takové cestičky hledají dost těžko.

 

 

V jedenáctém kole hrál Štěpán černými se známým tureckým GM Vahapem Sanalem. Ten našeho hráče v otevřené variantě Španělské obrany přitlačil ke zdi. V jednom okamžiku Turek svůj stisk sice povolil (26. Jd6), ale nezdá se mi, že by to bylo nějaké výraznější pochybení. Jistě, chytrolín Stockfish to vidí trochu jinak a dává bílému „jen“ menší výhodu, ale i tak by se v praxi pozice za černého bránila jen obtížně. Pokud bych hledal chybu ve hře černého, podíval bych se spíše už na 17. tah černého. Zdá se, že braní na c5 střelcem bylo podstatně lepší než braní věží.

 

 

V předposledním kole dostal Štěpán tádžického FM Chusenchojajeva (Khusenkhojaev) a skvěle mu vyšlo zahájení. Nechci Štěpána nijak podceňovat  :usmev: , ale pochybuji, že by znal (a pamatoval si) partii Gdanski-Grabarczyk z roku 1991, ve které se černý dopustil stejné chyby jako Tádžik. Tah 20. … Vxa3 na první phled jako chyba nevypadá, ale bílý záhy černému ukázal, v čem je problém. Slabý černý král a špatně postavené černé figury přímo vybízejí k dočasné oběti jezdce na h6 (23. Jxh6+). Bílý získává pěšce a pozice černého je špatná.
Ale i ve špatných pozicích se dají najít šance. Černý tu svou viděl v postupu pěšců k poli proměny. Po 26. … b4 měl černý na hodinách už jen minutu, bílý třináct minut, přesto se černému podařilo zkomplikovat situaci. Vlastně nikoli černému  :usmev: . To bílý si sám zkomplikoval situaci, protože buď něco přehlédl nebo podcenil nebezpečného černého b-pěšce.
Ze všech možných tahů, které mohl bílý hrát v sedmadvacátém tahu, je 27. Dg4 snad tou nejhorší možností. Jen stěží najdete v pozici jiný tah, který by tak radikálně změnil hodnocení pozice. Po 27. Dg4 stojí bílý na kraji porážky, černí volní pěšci se stávají jeho noční můrou.
Černý však měl opravdu málo času a najít, a hlavně propočítat, tahy jako 29. … dxe5! nebo 31. … Sxd5 není nijak jednoduché.
Zastavím se ještě u tahu 36. Je4. Ihned poté, co se tah objevil na šachovnici, mě napadlo, že bílý prohraje. Pokračování 36. … De2 37. Va1 se nabízelo, nebyl jsem však schopen v omezeném čase (=při sledování partie) najít vyhrávající 37. … Db2. V každém případě tah 37. … d2 bych asi nezahrál  :usmev: . Není třeba to ani počítat, na první pohled je jasné, že černá dáma je po 37. …d2 nekrytá a partie tím vlastně končí.

 

 

V posledním kole měl Štěpán černé figury s Davidem Paravjanem. Ruský hráč si po celou partii udržoval výhodu, ale v koncovce mu Štěpán mohutně pomohl. Jednotahový blundr ihned ukončil partii.

 

 

Štěpánových šest bodů ze třinácti sice není nijak oslnivý výsledek, ale není to ani žádný propadák. V podstatě průměrný výsledek.
Ale jedna věc je jasná  :usmev: , Štěpán by se měl zlepšit ve hře černými barvami. Bílými neprohrál ani jednu partii, černými prohrál pět ze sedmi. Pravdou však je, že měl Štěpán „smůlu na los“. Černými hrál kromě dvou partií proti ratingově silnějším hráčům a to se pak špatně boduje.

 

 

Samostatným vítězem open turnaje a mistrem světa v rapid šachu pro rok 2023 se stal Magnus Carlsen. Magnus uhrál deset bodů, nikomu se jej nepodařilo porazit. Fenomenální Nor tak znovu ukázal, že i když odstoupil z bojů o „klasický“ šachový trůn, je stále nejlepším hráčem světa.

 

Mistr světa v rapid šachu Magnus Carlsen.  Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Anastasia Korolkova.

 

Na druhém místě skončil Vladimir Fedosejev, který tak pro svou novou mateřskou federaci (Slovinsko) vybojoval historický úspěch. O třetí až čtrnácté místo se dělili hráči s devíti body. Nejlepší vedlejší hodnocení měl Číňan Yangyi Yu.

 

V turnaji žen se o mistryni světa rozhodlo až v tiebreaku. Tři hráčky dosáhly stejného počtu bodů, Anastasia Bodnaruk, Humpy Koneru a Tingjie Lei uhrály 8.5 bodu.

V propozicích stojí, že dvě nejlépe umístěné hráčky, o jejichž pořadí rozhodne v případě rovnosti bodů vedlejší hodnocení, neboli tiebreak, sehrají minizápas o titul mistryně světa.
Tiebreaková kritéria jsou tam rovněž vypsaná: zkrácený Buchholz, Buchholz, průměrný rating soupeřů, vzájemná partie a los. Nejlepší vedlejší hodnocení měly Bodnaruk a Koneru, takže si to mezi sebou „rozdaly“ o titul  :usmev: .

V minizápase mezi Koneru a Bodnaruk vyhrály obě hráčky po jedné partii, po čemž následovaly blicky „do zblbnutí“, což znamená jen tolik, že první výhra je zároveň i poslední partií zápasu („náhlá smrt“)   :usmev: .
První blesková partie skončila remízou, ve druhé zvítězila Bodnaruk a stala se tak mistryní světa v rapid šachu pro rok 2023.

 

Anastasia Bodnaruk.  Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Lennart Ootes

 

Známe mistry světa v rapid šachu, dnes začínají bleskové turnaje. Dovolím si tady ještě upozornit na dva účastníky mistrovství. O obou už se tady psalo, ale stejně…

Číňanka Miaoyi Lu má sice „už“ třináct let a v turnaji skončila „až“ na patnáctém místě, ale když se dívám na to, s kým získala sedm bodů z jedenácti, musím jí vyseknout poklonu. Takovou „mlýnicí“ by neprošel leckterý velmistr. Lu se utkala v turnaji nejen s mistryní světa v klasickém šachu, ale i s mnoha vyzývatelkami nebo účastnicemi turnaje kandidátek a vesměs úspěšně.

 

 

Možná ještě větším úspěchem je výsledek teprve osmiletého Rusa Romana Šogdžijeva, kterého porazil Štěpán Žilka v osmém kole. Klučina sice uhrál „jen“ 5.5 bodu, ale ze třinácti partií hrál jen třikrát s mezinárodními mistry. Zbytek jeho soupeřů tvořili hráči s titulem GM.
Kolik znáte osmiletých dětí, kteří jsou rovnocennými (minimálně!) soupeři renomovaným titulovaným hráčům? Klidně se rozhlédněte po celém světě  :usmev: , moc jich nenajdete.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online open rapid na chess24.com
Online rapid ženy na chess24.com
Online open blitz na chess24.com
Online ženy blitz na chess24.com 
Online přenosy na lichess.org
Fotogalerie turnaje

Náhledové foto-mistři světa v rapid šachu. Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Anastasia Korolkova

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
MaSo

A nejlepsi partie 11. kola Dubov – Nepo uz byla „odmenena“ dvema nulami do tabulky…:-)
 


 
https://twitter.com/FIDE_chess/status/1740796848275927279/photo/1

Vojta Plát

Já to tušil, že to tak dopadne. Jeden rok jsme čtyři jezdce zahráli s Baadurem v Pardubicích a taky nám pohrozili 0:0. Tak jsme rychle sehráli něco jiného, ale mezitím to uteklo na net a byla z toho docela dobrá show 🙂

Remcik z Banika

Čtyři jezdci, pobavilo, to zni jak nějaký název operety z 19.století.   :usmev: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x