MC obhájil titul v rapidu i „blesku“

V uzbeckém Samarkandu se včera dohrálo Mistrovství světa v bleskovém šachu. Známe vítěze, mistra a mistryni světa. Víme také, jak dopadl náš reprezentant.

 

Začněme Štěpánem Žilkou.
Štěpán si do Samarkandu nepřivezl dobrou formu. V rapid šachu byl jeho výsledek ještě ucházející, ale v bleskovém šachu rozhoduje především taktický postřeh a rychlá ruka. Štěpánovi se po taktické stránce vůbec nedařilo. V rapid šachu máte přece jen dost času případná taktická přehlédnutí napravit, ale hlavně si pohlídáte, aby vám soupeř „nevnutil“ svůj styl hry.
V bleskovém šachu se mnohdy vyplatí zahrát i slabší tah, pokud je dostatečně agresivní a dokáže narušit soupeřovy plány.

Druhý den bleskového turnaje začal Štěpán výhrou s Turajevem. Bílými turkmenského hráče přehrál a i když se občas hodnocení partie podle stroje blížilo „rovině“ , v bleskovém šachu to nehraje nijak velkou roli. Štěpán partii završil vítězstvím.

V partii čtrnáctého kola s americkým velmistrem Holtem to bylo přesně naopak. Štěpán se černými občas přiblížil vyrovnání (nebo i vyrovnal), ale k ničemu zásadnímu se nedostal a partii prohrál v koncovce.

V patnáctém kole Štěpán ještě ustál divokou taktickou přestřelku s Kazachem Agmanovem. V partii s rošádami na opačné strany útočili oba hráči, oba hráči také chybovali a nakonec se rozdělili o bod.
Turkmén Kakabajev v rapid šachu se Štěpánem prohrál černými. V blicce se potkali znovu. Tentokrát měl bílé Kakabajev a v „drakovi“ nedal našemu hráči skoro žádnou šanci.

Sumiya Chinguun má sice nízký rating, ale to mají skoro všichni mongolští hráči a hráčky. Štěpán jej přehrál, získal dokonce dva pěšce, ale černé figury byly dost aktivní. Pak však přišel blundr 36. Ve7, po němž přišel bílý o figuru.
Nemohu mluvit za Štěpána, ale řekl bych, že přehlédl vidličku na f3 po případném 37. Dxb5.

 

 

V osmnáctém kole měl sice Štěpán jako černý v partii s Raymondem Songem o pěšce víc a Stockfish „řve“, že černý stojí lépe  :usmev: , ale na šachovnici byli nestejní střelci. I kdyby měl Stockfish pravdu (a tady mu moc nevěřím), v blicce s několika vteřinami na hodinách se to špatně vyhrává. Na druhou stranu se to však také špatně brání  :smich: . Partie skončila smírem.

Na Štěpánovu partii s desetiletým Rusem Sklokinem jsem překlikl těsně předtím, než zahrál bílý 26. Vc7. Říkám si: „Pohoda, černý zahraje Sh3 a bílý musí pokrýt mat na první řadě, pak posbírá nějaké pěšce a vyhraje. “
Správná úvaha, jenže pak přišlo 27. … d3?? a nakonec ještě 29. … Sxg2, po čemž už bylo jasné, že partie skončí remízou, což mě poněkud zklamalo.
Záhy se však zklamání změnilo v úlevu. Ve svých propočtech jsem totiž udělal jednu hrubou chybu  :usmev: , nevšiml jsem si, že Štěpán má bílé figury  :smich: .

 

 

Jednoho „pionýra“ Štěpán ještě ustál, ale Kazach Danis Kuandykuly našeho hráče porazil. Další desetiletý klučina nehrál sice nijak extra dobře, ale nechyboval a dařilo se mu využívat nepřesností a chyb černého. Navíc měl rychlou ruku, což se nedalo říct o Štěpánovi  :usmev: .
Partie končí v pozici, kde má bílý o pěšce víc. Je to však čtyřvěžovka a nemyslím si, že by se kdokoli jen tak v podobné koncovce vzdal, takže předpokládám, že Štěpán prohrál na čas.

 

 

Povinnou výhrou s Maročanem Nafrim už se nedalo moc zachránit, alespoň se tak Štěpán vzdálil od posledních míst v tabulce.
Výsledek není dobrý, osobně jsem čekal, že Štěpán skončí někde v rozmezí 80. až 130. místa, ale svět se kvůli tomu nezboří.
Štěpána jeho umístění nemusí moc mrzet  :usmev: . Jak ho znám, tak nepatří s hráčům s přebujelým egem, kteří se hroutí, když neskončí „alespoň na svém nasazovacím místě“ .
Spíše vezme svůj výsledek pragmaticky. Pokud je v turnaji, řekněme, dvacet cen a vy skončíte na jednadvacátém místě, je to totéž, jako když skončíte poslední  :usmev: . Pořád jste mezi těmi poraženými, takže není nad čím zoufat  :mrknuti: .

 

 

 

Vítězem turnaje a mistrem světa v bleskovém šachu pro rok 2023 se stal Magnus Carlsen, který tak obhájil nejen titul mistra světa v rapid šachu, ale i titul mistra světa v bleskovém šachu z roku 2022. Druhý „bleskový“ den sice začal prohrou s Vachier-Lagravem, ale pak udělal „šňůru“ šesti vítězství. Porazil mimo jiné Dudu, Saranu a Erigaisiho, v posledních dvou kolech remizoval s Murzinem a Aronjanem, ale to mu stačilo na samostatné první místo, protože v posledních dvou kolech remizoval i jeho největši konkurent Daniil Dubov, který nakonec skončil na druhém místě.
Možná vás teď napadne, zda se Dubov „opičkou“ s Nepomňaščim nepřipravil o vítězství v turnaji, pak říkám, že asi ne. Kdyby Dubov s Nepomňaščim normálně hráli, Daniil mohl i prohrát, a kdyby remizovali „normálně“?
Bylo by úplně jiné vylosování, možná ne hned v následujícím kole, ale až v těch dalších.
Je to prostě jen „kdyby“ , nikdo neví, jak by se hrálo dál  :usmev: .
Na třetím místě skončil Vladislav Artěmijev. Zaslouženě. Skoro celý turnaj odehrál na druhém nebo třetím stole (jednou „vyskočil“ na jedničku), což znamená, že se po celou dobu držel na špici.

 

Dubov, Carlsen, Artěmijev. Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Anastasia Korolkova

 

 

V turnaji žen měla Valentina Gunina po prvním „bleskovém“ dni náskok jednoho a půl bodu. Ve zbývajících osmi kolech už ztrácela trochu víc a v patnáctém kole dokonce prohrála (jediná prohra!) s Jiner Zhu a mohutně finišující Zhu a Kosteniuk se na ní skoro dotáhly. Ale Valentina dokázala v posledních dvou kolech porazit mistryni světa Wenjun Ju i exmistryni světa Annu Muzyčuk.

Alexandra Kosteniuk hrála druhý den velmi dobře, neprohrála ani jednu partii a na druhém místě skončila zaslouženě. Alexandra je velká bojovnice. V předposledním kole sehrála možná nejdelší partii podobných šampionátů. Proti Humpy Koneru získala výhodu, ale indická hráčka se vynalézavě bránila. Nakonec se na šachovnici objevila „noční můra“ amatérských (a nejen amatérských) šachistů  :usmev: . Bílá musela s několika sekundami na hodinách ukázat, že umí matit střelcem a jezdcem. Kosteniuk ukázala, že takové základní věci jí nejsou cizí a ve 219. tahu se černá tah před matem vzdala.

 

 

 

Vítězky bleskového turnaje. Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Anastasia Korolkova

 

Fantastický finiš předvedla Jiner Zhu. Z osmi partií sedmkrát vyhrála a nakonec se „vyšplhala“ až na třetí příčku.
U open turnaje jsem psal, že mongolští hráči mají podhodnocené ratingy. Svědčí o tom i čtvrté místo Mongolky Turmunkh Munkhzul. Jednadvacetiletá hráčka s ratingem 2211 prohrála v sedmnáctikolovém turnaji jen dvě partie a předvedla výkon ohodnocený 2526 body. Čtvrté místo je hezké, ale nechybělo mnoho a mohla pro Mongolsko získat medaili.

 

Kosteniuk-Mukhunzul.  Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Lennart Ootes.

 

Mistři světa v bleskovém šachu: Magnus Carlsen a Valentina Gunina. Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Anastasia Korolkova

 

Mistrovství světa skončilo, ale rok ještě neskončil  :usmev: . Užijme si všichni poslední den roku 2023!

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online open rapid na chess24.com
Online rapid ženy na chess24.com
Online open blitz na chess24.com
Online ženy blitz na chess24.com 
Online přenosy na lichess.org
Fotogalerie turnaje

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Partie Kosteniuk – Koneru asi je v rámci této soutěže nejdelší. Partie Ivančuk – Lékó z roku 2007 měla „pouhých“ 215 tahů.

Vojta Plát

Davide, až se budeš nudit, dej si na netu: Krabbe chess records nebo tak nějak. Se pobavíš, co tam vše je. Navrhuji tady někomu překonat aspoň jeden z rekordů. Stačí nebýt vůl a dát si u toho pivo. Luboši máš teď inspiraci aspoň do jara 🙂 jinak jsem měl duel s Baadurem na lichessu a dělal kafku. Vyhrál jsem první a pak poslední, pak mě chytlo chcaní jak u Svaté Marie a musel jsem mu přerušit výdělek na twitchi, protože to tam neměl za celý rok jak dnes a musel jsem se jít vychcat 🙂
 
Jak jsem si říkal, že dnes budu doma, tak všem hlavně zdraví a tak, a to jsem si jel zahrát blicák v Brně, kde jsem s Jardou Burešem přehlídl mat ve stylu Vf2, Vc1, Dc7, Kg1 Č: Kg8, Dg4, Vf8, Ve4 ( poslední tah byl Vxe4 místo Dxe4) a přišlo Dxf7+ a bye bye Vojti 15/15 po pouhých 5 kolech. Kašlete na pěšce, ale diagram si Jarda zaslouží, přeci jen jsme spolu vyrůstali nejen šachově asi od sedmi let a stále jsme kamarádi a zdravíme se jako kamarádi, kdo to může říct?
 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x