Zaujalo o víkendu

O víkendu se dohrávaly chybějící zápasy třetího a čtvrtého kola šachové Extraligy družstev. Výsledky už nějakou dobu známe a mnozí jistě viděli i většinu partií.
Některé partie byly celkem zajímavé, takže si dovolím prezentovat malý výběr 🙂 .

 

V prvé řadě zaujala porážka Davida Navary s Tamirem Nabatym. Prohrát může každý, navíc když jsou soupeři vyrovnaní.
Zaujal mě však zápis partie  :usmev: , v němž si zařádil „onlinešotek“ . Na webu chess24.com je již zápis opraven, jinde se tak dosud nestalo. Asi jen málokdo by věřil tomu, že dva špičkoví velmistři si nastavují/neberou figury  :smich: .
Samozřejmě, devatenáctý a dvacátý tah jsou „šotkovina“  :usmev: , zbytek sedí.

 

 

 

 

 

 

Někdo by mohl předpokládat, že když už onlinešotek řádil v jedné partii zápasu Lysé s Novým Borem, řádil i v jiné partii.
Nikoliv, v partii Kraus – Kriebel úřadovala časová tíseň.
Tadeáš Kriebel chyboval v rané fázi partie, pak se už jen zoufale bránil ve špatné (prohrané) pozici. Tomáš Kraus měl před časovou kontrolou na hodinách necelou minutu, Tadeáš něco málo přes dvě minuty. Nedostatek času asi přivedl vůdce bílých k myšlence nahonit nějaké sekundy a nic v dobře vedené partii nepokazit. Předpokládám, že Tomáš tah 38. Sxc7 viděl, ale nechtěl ztrácet čas jeho propočtem, proto zvolil jinou možnost.
Tah 38. Sc6 opravdu nic nekazí, ale poskytuje černému možnost záchrany. Černý se mohl zachránit po 38. … Vxb5. Tadeáš však tuto možnost ignoroval.
Proč?
To ví jen on sám  :usmev: , ale z vlastní zkušenosti usuzuji, že buď tah Vxb5 vůbec neviděl, což je málo pravděpodobné, nebo při propočtu neviděl ústup krále z vazby (40. … Kg7!), což se mi jeví jako velice pravděpodobné, protože to není tak samozřejmý tah.

 

 

Drsný závěr měla partie Finěk – Miesbauer v zápase Turnova s DP Praha. V průběhu partie se oba hráči dopustili několika nepřesností, ale nakonec se pozice ustálila v rovnováze. Bílý měl sice pěšce víc, ale bylo jasné, že jej nemůže udržet. Černý se rozhodl na nic nečekat a zlikvidovat jej (pěšce, ne bílého  :usmev: ) okamžitě.
Po 51. … Vxa2 následovala blesková odpověď 52. Jf6 s nekrytelnou matovou hrozbou.

 

 

I v nedělních dohrávkách se hrály zajímavé partie.
Pavel Šimáček (Turnov) porazil Markuse Raggera (Nový Bor) v hezky vedené partii. V jednom okamžiku však byl černý (Ragger) blízko vyrovnání.
Tah 24. Vxe6 bílému nic nekazí (ve smyslu „neprohrává“  :usmev: ), ale není mi jasné, co se Pavlovi nelíbilo na obyčejném braní kvality na poli d5 (24. Sxd5)? Že by neviděl tah 25. c4?
Chyba černého 24. … Jxe6 mi přijde logičtější, Ragger zřejmě počítal jen s tahem 25. Sxd5 a asi neviděl velmi silné 25. Je4.

 

 

Ze stejného zápasu (Nový Bor-Turnov) je i partie Kriebel – Čech. Pavel Čech se dlouho dobře bránil a partii rozhodla až jednotahová hrubka. Po napadení věže (23. Se2) černý neváhal a automaticky napadenou figurou ustoupil (23. … Vgg8). Stačilo si vzpomenout na „dětská léta“  :usmev: a poučku, že když vám soupeř napadne váš kámen, máte tři možnosti, jak reagovat:
Můžete ustoupit, něco předkrýt nebo také něco napadnout.
V tomto případě byla správná třetí možnost, i když to není přímé napadení. Po 23. … Sf5! by se bílému těžko dokazovalo, že je jeho pozice o chloupek lepší.

 

 

Ze zápasu Lysé s DP Praha, mě zaujalo zahájení v partii Tomáš Kraus – Martin Přibyl.
V dnešní době se jen máloco ještě nehrálo, ale přece jen se některé věci nehrají tak často. Pozice v zahájení připomíná Staroindickou obranu, rozdíl je v postavení c-pěšce.
Bílý před něj postavil jezdce a najednou se plány začínají od Staroindické mírně lišit. Osobně bych za černého zvolil  „staroindickou“ výstavbu s králem na c7 (9. … Sd6 10. 0-0-0 Kc7), což neznamená, že by to bylo lepší.
Výstavba černého nebyla špatná, rozhodlo až přehlédnutí tahu 13. Jcb5 (nebo špatný propočet varianty  :usmev: ).

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

V partii Šimáček – Ragger černý zavrhl 24…Dxe6 kvůli 25.Je4, nicméně po 25…Jxe4 26.Dxe4 Vd1+! 26.Ke(g)2 d5! by stál jen mírně hůře. To se dá snadno přehlédnout.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x