Zajímavé kolo

Po jednom volném dnu, který si někteří hráči zpestřili fotbalem (6-4 vyhrál tým bílých s kapitánem Maurizzim nad týmem černých vedených Van Wellym), zasedli hráči a hráčky na festivalu TATA Steel Chess Tournament opět k šachovnicím.

 

V turnaji Masters skončila „hromada“ partií remízou. Pod pojmem „hromada“ si můžete představit cokoli, takže bude zřejmě lepší to upřesnit  :usmev: .
Remizovaly následující dvojice:

Donchenko – Van Foreest, Vidit – Warmerdam, Praggnanandhaa – Giri, Abdusattorov – Wei a Maghsoodloo – Ting Li-žen (Ding Liren).

Mistryně světa Wenjun Ju nijak netlačila na pilu v partii s Alirezou Firúzdžou (Firouzjou). Ve výměnné variantě Francouzské obrany hrála zdravé poziční tahy a trpělivě čekala, zda soupeř neudělá chybu.
Dočkala se. Alireza zřejmě považoval svoji pozici za mírně lepší a rozhodl se hrát aktivně.
Zaměřil se na bílého pěšce na e3, kterého nakonec získal, ale bylo jasné, že se pěšec odtržený od své armády nedá dlouho držet při životě.
Ju pěšce brzy dostala zpět i s úroky, protože po výměně dam zůstali na šachovnici kromě věží jen pěšci a lehké figury, a černí pěšci nestáli zrovna v dobré formaci. Bílé zůstal silný jezdec, kterého postavila na pole e5, černému „špatný francouzský“ střelec.
Horší koncovka se možná dala nějak držet, ale po výměně lehkých figur vznikla jasně lepší, zřejmě vyhraná, věžová koncovka, v níž bílá ukázala výbornou techniku hry.

 

 

Gukesh porazil Nepomňaščiho. Od zahájení si Gukesh udržoval mírnou převahu, ale nebylo to nic, co by černému mělo dělat na čele vrásky. Nepo měl na hodinách kolem třiceti minut, když po zhruba dvouminutovém přemýšlení zahrál tah 34. … Sb4, po kterém se zdá, že bílý bude mít problém s postavením svých věží.
Gukesh ukázal svůj kombinační talent. Ze šesti minut, které měl k dispozici do časové kontroly, spotřeboval jen pár sekund na nalezení a spočítání tahu 35. Jxc6!
Přechodná oběť figury znamenala pro bílého zisk dvou pěšců do koncovky, v níž neměl černý žádnou šanci „přežít“ .

 

 

 

Výsledky pátého kola turnaje Masters (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Masters po pátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

V turnaji Challengers si velmi dobře vede Erwin L’Ami. Jeho soupeř z pátého kola Stefan Beukema zvolil ve Slovanské obraně dámského gambitu „mírně pochybnou“ variantu s tahem 7. … Db6.
Hrát se to dá, ale ne takovým způsobem, jak to předvedl Beukema. Přenechal soupeři nadvládu nad černými poli a c-sloupcem, oslabil si své pěšce a po ztrátě dvou pěšců partii vzdal.

 

 

V indickém derby mezi Harikou Dronavalli a Leonem Lukem Mendoncou byl Mendonca jasně lepší. Zaujal mě závěr partie  :usmev: . Bílý král byl donucen vydat se na pochod bojištěm z pole g3 až na d7.

 

 

Juniorský mistr světa Marc’Andria Maurizzi si celkem lehce poradil s Jaimem Santosem Latasou a v tabulce se posunul na čtvrté místo.
Daniel Dardha sehrál s Antonem Korobovem zajímavou partii ve Francouzské hře, ale nakonec vše skončilo po zajímavém průběhu remízou, což byl jediný smírný výsledek pátého kola tohoto turnaje.

 

 

Divya Desmukh předvedla pozoruhodnou „neznalost“ zahájení. Tah 8. Je5 by se s přimhouřením oka ještě dal schválit, ale po 9. Sxd5 zůstala bílá bez pěšce a Mustafa Yilmaz je natolik zkušeným hráčem, že mu to bohatě stačilo k výhře.

 

 

Saleh Salem dostal „dáreček“ od Liama Vrolijka. V dámské koncovce měl Salem sice o pěšce více, ale i mně bylo jasné  :usmev: , že jej neprosadí. Vrolijk však našel jeden z mála prohrávajících tahů v pozici. Černý mohl dámu postavit prakticky kamkoli, kde by mu ji soupeř nevzal, nebo nevyměnil s přechodem do vyhrané pěšcové koncovky.
Vrolijk „našel správné“ pole. Po 59. … Dc2 a následném šachu bílé dámy na g5  je konec.

 

 

Eline Roebers se v partii s Hansem Niemannem nepovedlo zahájení. Její Caro Kann ji dostal do nepříjemné pozice a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy se černý prosadí.
Jenže Niemann ve Wijku není stejný Niemann jako v chorvatském Záhřebu, kde kosil kdekoho  :usmev: .
Místo zvyšování převahy se Niemann začal stahovat do „předem připravených obranných pozic“ a když pustil bílou věž do svého tábora, začal mít problémy, s nimiž si neporadil. Eline Roebers tak zaznamenala svůj první bodový zisk.

 

 

Výsledky pátého kola turnaje Challengers (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Challengers po pátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x