Až na jednu…

Šesté kolo ve Wijk aan Zee by se dalo nazvat „dámským kolem“. Ze čtyř žen a dívek jen jedna nebodovala, dvě si na svých protivnících smlsly 🙂 , jedna „jen“ remizovala.

 

Tou, která „jen“ remizovala, byla mistryně světa Wenjun Ju. Mrzet ji to však nemusí, její soupeř v turnaji Masters, Vidit Santosh Gujrathi bude hrát letošní turnaj kandidátů a kdo ví, zda se nakonec neprobojuje k zápasu o titul mistra světa?

 

Wenjun Ju, zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Remízou skončila partie dalších kandidátů na titul mistra světa. Nepomňašči nic nevydoloval z mírné výhody s Praggnanandhou. Tedy pokud lze o nějaké výhodě mluvit. Pragganandhaa obětoval figuru za dva pěšce a ač to Stockfish hodnotí pozitivně pro bílého, podle mě to mohl hrát na výhru jen černý.

 

 

Svou šanci promrhal Giri v partii s Maghsoodlooem. Nemyslím si, že neviděl tah 38. Df6! , spíše došlo k nějaké chybě v propočtu variant, kterých by po 38. Df6 bylo celkem dost.

 

 

Vcelku klidnou remízou skončila partie Ting Li-žen (Ding Liren) – Abdusattorov.
Alireza Firúzdža (Firouzja) si po prohře v pátém kole spravil chuť a v dobře vedené partii porazil Weie.
Warmerdar jistě potěšil odpůrce Královské indické obrany, kterou proti němu zvolil Donchenko. Warmerdar mu nedal sebemenší šanci a i když se Donchenko pokusil „kalit vodu“, bílý měl situaci pod kontrolou.

 

 

Jorden Van Foreest měl s Gukeshem za obětovaného pěšce velmi dobrou pozici, o výsledku partie rozhodla hrubka 22. Df2 , po které přišel bez náhrady o dalšího pěšce a Gukesh skóroval.

 

 

Výsledky šestého kola turnaje Masters (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Masters po šestém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

 

V turnaji Challenger se moc remízek neurodilo  :usmev: .

Santos Latasa a Dardha remizovali opakováním pozice už ve 22. tahu teoretické varianty Španělské obrany.

Remízou skončila i partie Korobov – L’Ami, ale Korobov by si po partii mohl škubat svoji bujnou kštici, protože pevně sevřel pozici černého a zdálo se, že L’Ami je bez šance. Jenže L’Ami se úporně bránil a Korobov nenacházel cestu k výhře. Bílý sice získal kvalitu a Stockfish to vidí jasně lepší za bílého, ale ruku do ohně bych za to nedal. Nakonec i kdyby to nakrásně bylo při naprosto přesné hře za bílého vyhrané, tak v praxi to není jednoduché. Korobov to zkoušel až do 109. tahu, marně.

 

 

Vrolijk si bez větších problémů poradil s Mendoncou a podobně si počínal i Salem Saleh s Divyí Desmukh, která jako jediná ze čtyř žen v obou turnajích v šestém kole nebodovala.

Hra Hanse Niemanna se ani zdaleka nepodobá tomu, co předváděl ke konci loňského roku na turnaji v Záhřebu. Tentokrát si s ním poradil Marc’Andria Maurizzi.

 

 

Eline Roebers si po výhře s Niemannem v pátém kole připsala další bod, když porazila černými figurami Mustafu Yilmaze.

Stefan Beukema si „dovolil“ proti Harice Dronavalli zahájit tahem 1. f4  :usmev: . Birdovo zahájení (1 f4) je mnohem lepší než jeho pověst, ale přece jen, pokud chce bílý vytěžit z výhody prvního tahu víc, měl by se poohlédnout po jiných variantách. Harika sice v partii občas chybovala, ale hodnocení pozice se nikdy neposunulo do plusu pro bílého.

 

Dornavalli-Beukema,
zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

 

 

Výsledky šestého kola turnaje Challengers (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Challengers po šestém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Náhledové foto: Divya Desmukh- Salem Saleh, zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x