Za půlkou

Sedmými koly turnajů Masters a Challengers se přehoupl festival TATA Steel Chess Tournament 2024 do své druhé poloviny.

 

Na to, že v obou turnajích hraje řada špičkových hráčů a hráček, jsou oba turnaje hodně bojovné.

V sedmém kole turnaje Masters skončily remízou „jen“ (pořád to není málo  :usmev: ) čtyři partie.

Korektní remízou skončila partie Maghsoodloo – Nepomňašči. Na 1. e4 si vybral Nepo Ruskou hru a partie skončila remízou v rovné koncovce v 56. tahu.

Hodně rychle remizovali krajané Yi Wei a Ting Li-žen. Partie sice měla dvaatřicet tahů, ale už v zahájení (Skotská varianta hry čtyř jezdců) bylo evidentní, že ani jeden z hráčů nehodlá moc riskovat.

V Poloslovanské variantě dámského gambitu měl Praggnanandhaa po zahájení v partii s Van Foreestem mikroskopickou výhodu. Van Foreest však poměrně lehce vyrovnal hru a také tato partie skončila remízou.

Alexander Donchenko byl po šestém kole na posledním místě turnaje. Prozatím má na svém kontě tři remízy a tři porážky. V sedmém kole se utkal s mistryní světa Wenjun Ju. Měl sice bílé figury, ale Ju hrála velmi dobře a bez problému remizovala.

Alireza Firouzja (Firúzdža, přecházím na francouzský přepis původního perského jména  :usmev: ) je bezesporu jedním z nejtalentovanějších šachistů současnosti. Ale ani takový talent si nemůže dovolit ignorovat teorii zahájení a hrát cokoli.
Tah 14. … Da4+ se v Najdorfově variantě Sicilské obrany nikdy na nejvyšší úrovni nehrál. Naopak nabízející se tah 14. … d5 se hrává často. Firouzja počítal tah 14. … Da4+ zhruba čtyřicet minut. Bůhví, co tam počítal, protože i velmi průměrný (či spíše podprůměrný) hráč, jako jsem já, si lehce spočítá, že po ústupu krále na d3 (15. Kd3) má bílý o figuru víc a černý se nemá jak dostat na bílého krále. Pak už stačí jen dokončit vývin figur a partie končí vítězstvím Vidita.

 

 

Firouzja – Vidit. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

 

Vedoucí hráč Anish Giri „dovedoucoval“ . Tedy stále je mezi třemi hráči, kteří jsou v čele turnaje, ale už to není samostatné vedení. O průběžné první místo jej připravil Nodirbek Abdusattorov, který sehrál bílými famózní partii. Giri si vybral „remízovou“ Ruskou hru a i když v podstatě neudělal žádnou větší chybu, partii celkem hladce prohrál. Po tahu 22. … b5 už stojí bílý jasně lépe, ale pokud bych měl hledat prvotní příčinu porážky černého, začal bych u výstavby, kterou si Giri zvolil v devátém tahu, když zahrál trochu šablonovitě 9. … Jf6.
Ať tak, či onak, Abdusattorov hrál velmi dobře a zaslouženě zvítězil.

 

 

Gukesh nehrál v první části turnaje nejlépe. Po dni volna se však „rozjel“ . V pátém kole porazil Nepomňaščiho, v šestém černými Van Foreesta a v sedmém kole udolal Maxe Warmerdama.
Warmerdam se velmi dlouho dobře bránil, až přešla hra do věžové koncovky.
Věžovky asi nebudou nejsilnější stránkou Warmerdama. Tah 53. … Vg1 vypadá na první pohled „divně“. Věž na g1 sice napadá pěšce, ale je to jen ztráta tempa a to se trestá. Aktivita figur a krále je v koncovkách často víc než pěšec.

 

 

 

Výsledky sedmého kola turnaje Masters (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Masters po sedmém kole (screenshot z webu pořadatele):

 


 

V turnaji Challengers jsem byl zvědavý na Erwina L’Amiho.
V šestém kole se neskutečně ubránil v prohrané pozici Korobovovi a v sedmém stál po 28. Vbc1 hodně pochybně.
Zachrání to i tentokrát?
To byla otázka, která mě napadla při pohledu na jeho pozici. Nezachránil, Jaime Santos Latasa sice po cestě k vítězství párkrát mírně klopýtl, ale nakonec si vybojoval celý bod.

 

 

Remízou skončila partie Dronavalli – Korobov. Bílá stála od zahájení o chloupek lépe, ale Korobov je dost zkušený (a dobrý  :usmev: ) hráč, aby vše „vychytal“ .

Celkem rychle skončila remízou i partie Dardha – Niemann, ale byl to Niemann, kdo mohl prohrát. Niemann byl bez figury , za níž sice měl jednoho pěšce a nějakou aktivitu figur, ale byla to nedostatečná kompenzace.

 

 

Leon Luke Mendonca ukázal, jak se mají hrát pozice, v nichž jedna strana odevzdá dvě figury za věž. Stefan Beukema to „nevychytal“  :usmev: .

 

 

Divya Desmukh získala pěšce v partii s Liamem Vrolijkem. Přesnější je napsat, že Liam jej zřejmě nechtěně ztratil, ale to je celkem jedno. V každém případě vznikla věžová koncovka, v níž měla bílá nelehký úkol. Divya si s ním poradila na výtečnou a odměnou jí byl celý bod.

 

 

Eline Roebers v posledních dvou kolech ukázala, že šachy hrát umí. Ale občas jí mírně „přeskočí“ a pak hraje…no prostě divně  :usmev: . Salehu Salemovi v podstatě po 25. Je4 darovala bod. Ne, že by snad stála nějak dobře, ale pozice byla stále ještě hratelná.

 

 

Eline Roebers – Saleh Salem. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

 

 

Marc’Andria Maurizzi měl vyhranou (několikrát) pozici s Mustafou Yilmazem, ale nedokázal partii dotáhnout do vítězného konce. Výhru vypustil ve 47. tahu (47. a7), když předčasně postupoval a-pěšcem k poli proměny. Pokud se podíváte na partii, zjistíte, že i po čtyřicátém sedmém tahu měl bílý ještě několik možností vyhrát, jenže to už jsou počítačové varianty  :usmev: .
Celkem mě pobavila „stockfishovská“ varianta, kdy měl bílý místo tahu 50. Da2 zahrát vyhrávající tah 50. Da4.
No řekněte sami,  kdo z nás by to nespočítal?  :smich:

 

 

 

Výsledky sedmého kola turnaje Challengers (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Challengers po sedmém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Náhledové foto: Marc’Andria Maurizzi – Mustafa Yilmaz, zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x