Finiš se blíží

Po volném dni na festivalu TATA Steel Chess Tournament 2024 zasedli hráči a hráčky opět k šachovnicím. Zdá se, že si řádně odpočinuli a mají chuť bojovat.

 

V devátém kole turnaje Masters skončily remízou jen dvě partie a za sebe dodám, že to byly remízy předvídatelné  :usmev: .

Indičtí krajané Gukesh s Viditem rozehráli Ruskou hru a dohodli se na remíze už v jednatřicátém tahu. Samozřejmě v rovné pozici.

Remízou skončilo i střetnutí Tinga Li-žena s Anishem Girim. Tady se bojovalo o něco ostřeji, protože zatímco bílý si udělal velkou rošádu, černý zprvu ponechával krále v centru a pak si udělal „umělou rošádu“ a krále „uklidil“ na královské křídlo pochodem přes pole f8..

Rating Alexandra Donchenka nepatří v turnaji k nejvyšším, spíše naopak. To však neznamená, že šachy neumí  :usmev: . V devátém kole se o tom na vlastní kůži přesvědčil Alireza Firouzja (Firúzdža).

 

 

Donchenko-Firouzja. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Alireza před turnajem patřil k favoritům, ale zdá se, že má malý problém s hodnocením možností. Svých nebo možností (a schopností) soupeřů. Z jeho partií mám pocit, že se snaží hrát na výhru bez ohledu na barvy figur, takže buď přeceňuje své schopnosti, nebo naopak nedoceňuje možnosti soupeřů.
V partii s Donchenkem si po zahájení vybudoval solidní pozici, ale pak se postupně při hledání cesty k navýšení výhody dostával do časové tísně, kterou nakonec nezvládl a Donchenko se tak konečně „odlepil“ ode dna tabulky.

 

 

Parham Maghsoodloo se v partii s Maxem Warmerdamem dostal do nezáviděníhodné pozice. Vypadalo to, že černého a-pěšce nemůže na cestě k poli proměny nic zastavit.
A opravdu, nic jej nezastavilo a pěšec se nakonec proměnil v dámu. K poli proměny však směřoval i bílý pěšec. První chybou černého byla ztráta figury. Warmerdam si zřejmě něco špatně spočítal, nebo věřil síle své dámy.
Každopádně byla pozice po 51. …Va3  ještě vyrovnaná, ale po 53. … Dh8 už prohraná.

 

 

Nodirbek Abdusattorov lehce přehrál Jordena Van Foreesta, kterému se na turnaji moc nedaří. Výhra posunula Abdusattorova do čela průběžného pořadí.

Podobně si počínal i Yi Wei, který nedal žádnou šanci Nepomňaščimu a až neuvěřitelně snadno získal velkou poziční výhodu, kterou brzy přetvořil v celý bod.

 

 

Praggnanandhaa měl bílé figury s Wenjun Ju. Ze zahájení ve hře dvou jezdců v obraně nic moc nezískal. Tedy vlastně vůbec nic a spíše ztratil, protože po tahu 10. b3 je pozice černé asi o něco málo lepší. Jenže Ju začala hrát šablonovitě. Řekl bych, že skoro všechny tahy, které Ju zahrála po 10. b3, do postavení patří. Otázkou je, kdy přesně je zahrát  :usmev: .

 

 

 

 

Před devátým kolem. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

 

Výsledky devátého kola turnaje Masters (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Masters po devátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 


 

V turnaji Challengers skončila jen jedna partie smírem.

Zkušení borci Erwin L’Ami a Mustafa Yilmaz přešli ze zahájení prakticky rovnou do jezdcové koncovky a uzavřeli příměří.

Trochu překvapivě, ale zaslouženě, porazil Daniel Dardha doposud vedoucího Saleha Salema. Salemovi nevyšel skok jezdcem na kraj šachovnice (12. … Ja5), po němž se ukázalo, že černý nemá k dispozici žádnou figuru pro obranu svého krále. Dardha pak mazácky využil slabosti černého monarchy a upletl matovou síť, z níž by se černému podařilo uniknout jen za cenu velkých obětí.

 

 

Deváté kolo nevyšlo ženám.
Harika Dronavalli podlehla bílými figurami Niemannovi, Divya Desmukh měla černé s Maurizzim a byla to partie „na jednu branku“ , juniorský mistr světa mladé Indce nedal šanci.

Eline Roebers mě baví  :usmev: . Už loni jsem psal, že tahle hráčka má budoucnost (i když loni skončila poslední), jen to chce ještě maličko doladit. Loni vyhrála jednu partii, letos už dvě a vzhledem k tomu, že je velmi mladá, možná bude mít na svém kontě za jedenáct let třináct bodů  :smich: .
Samozřejmě nejapně žertuji, ale Eline hraje opravdu dobře a je schopná potrápit kohokoli. Navíc se nebojí riskovat, což je mi velmi sympatické.
S Vrolijkem rozehrála Královský gambit(!) a podařilo se jí soupeře zmást  :usmev: . Bohužel v průběhu partie ztratila dost času, což se jí v závěru v časové tísni (cca minuta ve složité pozici) vymstilo (30. Dg4??).

 

 

Anton Korobov obětoval černými Beukemovi kvalitu, za níž měl pěšce a krásnou dvojici střelců. Korobov sice nehrál bezchybně, ale jednou nebyl v partii nijak ohrožen a nakonec soupeře porazil.

Mendonca porazil Santose Latasu. Po zahájení se oba hráči chvilku „přetahovali“ o zisk výhody, nakonec byl úspěšnější Mendonca a dokázal zvítězil v koncovce střelce a jezdce proti věži a velmi omezeném materiálu.

 

Výsledky devátého kola turnaje Challengers (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Challengers po devátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x