Odpočinek? Nikoli.

Z výsledků desátého kola turnajů Masters a Challengers na festivalu TATA Steel Chess Tournament 2024 by to mohlo vypadat, že šlo o odpočinkové kolo. Možná někteří hráči „odpočívali“, ale ve většině partií se tvrdě bojovalo.

 

Wenjun Ju sice s Parhamem Maghsoodlooem bílými „jen“ remizovala, ale byla to ona, kdo se až do konce pokoušel o uplatnění převahy. Ju stála po většinu partie mírně lépe, pak se jí podařilo před časovou kontrolou při přechodu do koncovky dokonce získat pěšce. Pro bílou to vypadalo nadějně, pěšec navíc a k tomu to byl volný pěšec. Spolu s ním měla Ju ještě jednoho „volňáska“ , ale Parhamova věž byla dost aktivní. Jezdcem vyblokoval nebezpečného c-pěšce, čímž získal čas k přiblížení svého krále.
Když bílý c-pěšec padl, bylo jasné, že se bílé nepodaří prosadit druhého volného pěšce a partie skončila remízou.

Max Warmerdam stál v jednom okamžiku s Nodirbekem Abdusattorovem hodně dobře. Jenže Abdusattorov se dobře bránil a využil několika nepřesností ve hře bílého. V průběhu hry získal bílý dvě figury za věž, ale černý k tomu měl nějakého pěšce navíc. Po časové kontrole bílý chyboval a odevzdal černému další pěšce. Hra se srovnala hlavně díky slabému bílému králi.
Vypadalo to, že partie skončí remízou, ale ve vrcholné časové tísni Max opět chyboval a nalezl si do matu (67. Sc4).

 

 

Alireza Firouzja a Anish Giri sice bojovali až skoro do holých králů, ale na remízovém výsledku to nic nezměnilo. Ještě korektnější remízou skončila partie Vidit – Praggnanandhaa a podobně rychle remizovali i Van Foreest s Weiem.

Donchenko měl podruhé za sebou bílé figury. Tentokrát jej čekal Gukesh, který v Nimcovičově indické obraně celkem rychle vyrovnal hru a po několika drobných (i větších  :usmev: ) chybách soupeře si nenechal ujít příležitost a zvítězil. Tím se Gukesh společně s Abdusattorovem ocitli ve „dvojvedení“ , protože Praggnanandhaa a Giri „ztratili“ půlbod remízami.

Není to tak dávno, co jsme měli možnost sledovat napínavý zápas o titul mistra světa mezi Janem Nepomňaščim a Tingem Li-ženem (Dingem Lirenem). Číňan zápas vyhrál a stal se mistrem světa. Od té doby však kvůli údajné nemoci moc nehrál. Včera se tedy oba borci utkali znovu.

 

Český rozhodčí Pavel Votruba (vpravo) přihlíží partii Nepomňašči (bílé) – Ting Li-žen (černé). Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

 

Kdo turnaj sleduje, ví, že Ting hraje „pod svou úroveň“ a teprve ladí (spíše hledá) formu.
S Nepem nehrál tak špatně, stačilo však jedno špatné rozhodnutí a bylo po partii. Převod věže z pole b6 na centrální sloupce nebyl špatný plán, ale černý měl nejdříve vyřešit nepříjemný tlak bílého na královském křídle. Nestalo se a Nepo si připsal celý bod.

 

 

 

Výsledky desátého kola turnaje Masters (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Masters po desátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 


 

V turnaji Challengers se v desátém kole objevilo více remíz, než je obvyklé  :usmev: .

Remízou skončila partie Salem – L’Ami, ale remízou skončit nemusela. L’Ami mě svou hrou překvapuje. Není to poprvé, co stál na prohru a nakonec partii zachránil. Začínám jej podezřívat, že potají „studuje“ moje partie  :smich: .
Celkem vtipné je, že v časové tísni černého (L’Ami) vypustil bílý výhru.

 

 

Divya Desmukh remizovala s Danielem Dardhou, který na ni ve Španělské hře vyrukoval s tahem f7-f5. Nebudu teď v noci hledat, jak se ona varianta jmenuje, ale silně mi připomíná ostrou variantu s ironickým názvem Siesta  :usmev:   (a kdo ví, možná je to ona v mírné obměně).

 

 

Nejsem si jistý, ale mám dojem, že nejdéle se v tomto kole hrála partie Niemann – Mendonca. Niemann se pokoušel uplatnit pěšce navíc, ale marně, remíza.

Poměrně klidný průběh měla další remízová partie. Yilmaz s Harikou Dronavalli nic moc bílými figurami z pozice nevytěžil.

Hodně zajímavé jsou remízy Antona Korobova. V desátém kole měl černé figury s Liamem Vrolijkem.
Zahájení Antonovi moc nevyšlo a Vrolijk získal lepší pozici. Pak se však karta obrátila a převahu získal černý, který odevzdal figuru za čtyři pěšce. Těžká pozice pro obě strany a nakonec asi zasloužená remíza.

 

 

Jaime Santos Latasa bez problémů přehrál Stefana Beukemu a partii dotáhl do vítězného konce.
Tragickou partii sehrála Eline Roebers. Dlouho držela v partii s Maurizzim přibližně vyrovnanou pozici, pak si ale přestala s pozicí „rozumět“. Bílý král nebyl v bezpečí a černý si v poklidu připravovala vtržení těžkých figur do pozice bílé. Eline však hrála, jako by jí nic nehrozilo a naprosto ignorovala hrozby soupeře. Maurizzi tak měl umetenou cestu k výhře.

 

 

 

Výsledky desátého kola turnaje Challengers (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Tabulka turnaje Challengers po desátém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x