Začátek konce

Po volném čtvrtku se na festivalu TATA Steel Chess Tournament v turnajích Masters a Challengers ve Wijk aan Zee hrála jedenáctá kola. Začalo se finišovat a tvrdě se bojovalo skoro ve všech partiích.

 

Skoro ve všech…

Ting Li-žen (Ding Liren) je z formy a zřejmě bude rád, když turnaj Masters konečně skončí. Ani Jordenu Van Foreestovi se letos na turnaji nedaří a s mistrem světa měl navíc černé figury. Diví se někdo, že partie skončila remízou po pětadvacátém tahu opakováním pozice? Já tedy ne  :usmev: .

Nic zvláštního se nestalo ani v partii Praggnanandhaa – Donchenko. Mladý Ind měl sice mikroskopické plus, ale tohle „plus“ bylo tak malé, že byste museli použít mikroskop se zvětšením okuláru v hodnotě 640  :smich: . Partii sem vkládám jen z toho důvodu, že Donchenko předvedl způsob obrany v pozicích, kdy má ve věžové koncovce silnější strana navíc krajního pěšce, což už tady bylo několikrát diskutováno.

 

 

O to, že partie Giri – Nepomňašči skončí remízou, bych se klidně vsadil  :usmev: . Vyhrál bych, ale mám dojem, že zrovna u téhle partie bych jen těžko hledal někoho, kdo by tipoval jiný výsledek než „kříž“.

Remízou skončilo také střetnutí Gukeshe s Firouzjou (Firúzdžou), ale tady to byla celkem zajímavá remíza, žádné poziční potahování. Bílý v Gruenfeldově indické obraně obětoval záhy po zahájení pěšce, za nějž měl krásnou dvojici střelců a soupeř si oslabil postavení pěšců na královském křídle.
Černý pak zariskoval a pokusil se o protihru. K jeho smůle měl bílý k dispozici oběť dámy (dáma za věž+lehkou figuru). Viděl to i Gukesh, ale ke své škodě odevzdal dámu nesprávným způsobem (26. Dxd7?). Pak už bílý moc šancí neměl, i když Stockfish je jiného názoru  :usmev: .

 

 

Maghsoodloo se s Viditem asi přepočítal. Tah 20. Sxh6 sice na první pohled vypadá silně, ale ani po 20. … gxh6 by se černému nic nedělo. Vidit však našel ještě silnější tah 20. … Dxc5! a od té doby už hrál v podstatě jen černý.

 

 

Yi Wei porazil Maxe Warmerdama v dobře vedené partii, která se sice zpočátku „tvářila“ jako Střelcova hra, ale nakonec zahájení přešlo do Vídeňské hry. Když jsem sledoval partii, domníval jsem se, že si čínský velmistr něco nachystal v domácí přípravě. Možná tomu tak opravdu bylo, ale podle spotřeby času se zdá, že vše vymýšlel „online“  :potlesk: .

 

 

Wenjun Ju se černými proti Nodirbeku Abdusattorovi dlouho držela celkem dobře. Pak však zahrál bílý tah 24. Da2. Tah, ke kterému Stockfish připisuje otazník, ale já dávám vykřičník  :usmev: . Tah 24. Da2 totiž bílému nic nekazí. Po tazích doporučovaných šachovým motorem má sice nějakou výhodu, ale do výhry je skoro stejně daleko jako po Da2.
Vlastně není  :usmev: , protože po 24. Da2 dává bílý „prostor“ černé k chybování.
Chyba přišla hned vzápětí. Černá po 24. … Dc6 sice získala kvalitu za dva pěšce, ale dostala se do prohrané (nebo skoro prohrané) pozice.

 

 

 

Výsledky jedenáctého kola turnaje Masters (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Masters po jedenáctém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Partie jedenáctého kola turnaje Challengers jsem sledoval jen „jedním okem“  :usmev: .

Jen jedna partie ze sedmi hraných skončila remízou. Anton Korobov remizoval se Santosem Latasou.
Zrovna tato remíza mě zaujala, protože po 43. … Ke6 stroj „vidí“ velkou výhodu bílého. Pravdou je, že bílý získává kvalitu, ale nezdá se mi to být nějak extra výhodné  :usmev: . Nevidím jasnou cestu k výhře a Stockfish mi ji zatím při rychlých analýzách také neukázal. To však nemusí znamenat, že se stroj plete, ale jisté je, že tak jednoduché to nebylo.

 

 

Hans Niemann měl černé s Beukemou a po zásluze vyhrál. Zaujalo mě zahájení. Hrála se Anglická hra, ale po čtvrtém tahu bych to nazval spíše Alechinkou v útoku  :smich: . Partie bez komentáře, ale jeden si neodpustím.
S variantou má zkušenosti i David Navara a to jak za bílé, tak za černé. Za bílé hráli ovšem v roce 2016 David s Baloghem jiné pořadí tahů, až teprve po 8. … Se7 je pozice stejná, jako v partii Beukema – Niemann.

 

 

Erwin L’Ami stál mírně lépe s Divyí Desmukh. Nebylo to přímo na výhru, ale když mu mladá Indka pomohla, nemohl si Erwin na nic stěžovat  :usmev: .

Marc’Andria Maurizzi je v čele turnaje. Zaslouženě, protože hraje opravdu dobré šachy a vypadá to, že má velký potenciál dalšího růstu. V jedenáctém kole lehce porazil Liama Vrojlika.

Mendonca porazil Yilmaze, ale dalo by se také napsat, že Yilmaz porazil Yilmaze  :usmev: . Turek si úplně „odkopal“ kryt svého krále (17. … f5) a Mendonca zkušeně bodoval.

 

 

Eline Roebers hraje často ostré šachy. Je proto trochu paradoxní, že její výsledky sráží právě taktika (nebo propočet  :usmev: ). V partii s Dardhou stála dobře, ale asi neviděla, jak zachránit jezdce, tak jej odevzdala. Nějakou kompenzaci za něj sice měla, ale to bylo nedostačující.

 

 

Prohrála i třetí žena v tomto turnaji. I ona ztratila figuru, ale objektivně stála Harika Dronavalli se Salehem Salemem i tak hůře.

 

 

 

Výsledky jedenáctého kola turnaje Challengers (screenshot z webu pořadatele):

 

Tabulka turnaje Challengers po jedenáctém kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie


 

Není tajemstvím, že v Karviné se konala první „debata“ ministra vnitra s občany  :smich: .
Nechci se tady vyjadřovat k politice, takže se omezím na konstatování, že svůj účel jistě splnila a měla očekávaný průběh zdokumentovaný mnoha novináři i „novináři“ . Ministr se zviditelnil, jeho odpůrci rovněž, takže kromě normálních občanů mohou být všichni spokojeni.

Prostě fraška s jasným průběhem i koncem.
Rozumný člověk ví, že s žádným davem se dialog vést nedá a myslícího jedince také napadne, že s občany by měli debatovat především naši drazí placení poslanci, nikoli ministr.
Na druhé straně, normální člověk (kromě fandů a stranických kolegů onoho politika) ví, že i kdyby mu politik nakrásně dal za pravdu, nic se nezmění  :usmev: , takže svou účastí by jen pomáhal politikovi (lhostejno, z které strany) ve zviditelňování, tudíž raději zůstane doma nebo vyrazí do jiné hospody.

Tolik k politice a prosím nekomentovat  :usmev: . Politicky laděné komentáře budou mazány.

Nebýt toho, že v bývalé banketce za hospodou hrajeme zápasy a až teď se z různých fór a článků dozvídám, že je to vlastně „Jedová chýše“ (převzato z seriálu Hříšní lidé města pražského)  :smich: , ani bych o tom nepsal .

Zaujalo mě, jak je v této souvislosti ministr vykreslován jako „nebojsa“ ve smyslu, že se prý odvážně vydal do „jámy lvové“ .
Některé čtenáře pak pobuřovalo, že se pan ministr vyjadřoval „středočesky“ : „… v tý Karviný…“ , další si všímali jiných věcí.

Mě sousloví „v tý Karviný“ nepobuřuje, ale vadí mi právě to „jámy lvové“ .
Nemělo by být správně „vydal se do jámy lvový“ ???  :usmev:

 

 

 

 

P.S.: To „S“ na tričku na obrázku neznamená „Superman“  :usmev: , ale „Starostové“  :mrknuti: .

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
11 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Zdá se, že je Karviná raz za čas taky dobrá.

Remcik z Banika

My bychom na severu řekli: raz za čas tež dobra.   :usmev: 
 

chess

nebo: „aj Karviná je raz za čas dobrá“
 

Ondrej Havelka

Po vzoru seriálu Kosmo jsem za verzi „jamý lvový“
https://youtube.com/clip/UgkxaWDPpJkSdCRJ6VDiIyAt7Gw-6YZtVSbS?si=yFw5Hkivoe2P19pp

Vojta Plát

Mel tam u vas Rakusan usporadat simultanku 🙂

David Navara

Dal by se uspořádat mezinárodní turnaj, jehož by se zúčastnili pánové Polák, Čech, Němec, Slovák a Rakušan.

jentak

Pokud to není tajne, proč nehraješ Vojto Pražský festival, kde jsem měl právo hrát Challengers?

Jentak

Oprava „kde jsi měl“ jinak gratuluji k dnešní výhře v extralize

Vojta Plát

Bez komentare, diky za pochopeni!

11
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x