Divočina v Šardžá

Třetím kolem pokračoval turnaj Sharjah Masters. Thai Dai Van Nguyen je po třech kolech bez porážky.

 

Van je zatím bez prohry, ale nemá to v turnaji jednoduché. Zdá se, že dnes už šachy umí skoro každý  :usmev: .

Van měl ve třetím kole bílé figury proti singapurskému IM Jagadeeshi Siddharthovi. Ten si na Vanovo 1. e4 vybral Francouzskou obranu a oba hráči se drželi vyšlapaných teoretických cestiček až do 13. tahu.
Bílý získal pěšce, ale černý za něj měl dostatečnou kompenzaci v podobě tlaku proti postavení bílého krále.
V přibližně rovné pozici se singapurský hráč neorientoval nejlépe a Van mohl po 21. … Vc8 získat malou výhodu, kdyby drze vzal pěšce na a5. Zůstal by mu pěšec navíc a černý by musel řešit problémy s volnými bílými pěšci na dámském křídle.  Místo toho vrátil bílý pěšce a spokojil se s remízou.

 

 

V dnešním čtvrtém kole bude Van čelit černými čtrnáctiletému Rusovi Ivanu Zemljanskému. Mladý Rus má jen titul FM, ale jeho rating 2516 dává tušit, že to není snadný soupeř. Koneckonců, v prvních dvou kolech remizoval s Maďary Banuszem a Gledurou, ve třetím kole porazil Guptu. Ještě v lednu loňského roku měl rating 2237, ale pak šel prudce nahoru. Zajímavé je, že 161 ratingových bodů si připsal na šesti uzavřených turnajích v srbském Požarevacu, které sehrál od října 2023 do února 2024.
Zemljanskij šachy určitě umí, dokázal to už v prvních třech kolech, ale Van by se jej neměl obávat. Nicméně má dnes Van černé figury a při jeho bezpečném stylu tipuji, že dnešní klání skončí remízou.

 

 

Hodně divokou partii sehráli Vladimir Fedosejev a Saleh Salem.
Bílý si proti Královské indické vybral ostrou variantu, v níž už ve třetím tahu nastupuje h-pěšcem na královském křídle (3. h4!?) a za chvíli už byla na šachovnici pozice, v níž aby se prase vyznalo  :usmev: . Bílý král zůstával v centru, zmizeli bílí pěšci z královského křídla a na první pohled nebylo jasné, zda útočí bílý, nebo černý.
Vlastně to nebylo jasné skoro do samého konce partie  :usmev: .
Než si partii přehrajete (opravdu to stojí za to  :usmev: ), zkuste se zamyslet nad pozicí na diagramu níže, jak byste mohli partii za bílého „zachránit“. Slovo „zachránit“ možná není správné, protože i při nejlepším pokračování by bílý tahal za kratší konec provazu, ale přece jen by se partie dala hrát.

 

 

Bílý „záchranu“ nenašel, ale vůbec se nedivím, že se ztratil někde ve spleti variant. Závěrečný útok černého je hezký a efektní.

 

 

 

Úvodní fotografie: screenshot z YT kanálu lichess.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org
Komentované přenosy (Irene Sukandar) na YT kanálu lichess

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x