(Ne)nudná neděle

Upřímně, nebýt turnaje v Casablance, byla by to možná „šachově nudná“ neděle 🙂 . V Šardžá na turnaji Sharjah Masters se mohutně remizuje a to není zrovna zábavné.

 

Na turnaji Sharjah Masters už bylo i hůř. Šesté kolo bylo opět plné remíz, ale nebylo to nejvíce remízové kolo.
Trochu mimo mísu… Nedávno se jeden můj známý vyjádřil ve smyslu, že letošní MČR mužů prý bylo slabé, protože hráli slabí hráči, kteří dělali hodně hrubých chyb  :usmev: . Ano, hráči chybovali, ale zajímalo by mě, co by můj známý řekl na turnaj v Šardžá?  :usmev:
Hrají tam špičkoví hráči a hrubek vidím v každém kole požehnaně. Možná ještě víc (a ještě větších) než na MČR.

V šestém kole skončilo remízou „jen“ devatenáct partií z třiačtyřiceti, což není ani polovina, takže je to dobré  :smich: .
Hodně se remizovalo mezi vedoucími hráči. Snad jen Niemann měl větší problémy v partii s mladým Íráncem Daneshvarem. Niemann přišel o kvalitu a i když to nebylo za bílého (Daneshvar) zrovna jednoduché, zdálo se mi, že Íránec Niemanna někde vypustil.

Remizoval i Thai Dan Van Nguyen s Indem Pa Iniyanem. Van měl černé figury, hrála se Poloslovanská varianta dámského gambitu a byl to náš hráč, kdo měl v průběhu partie šanci bojovat o zisk celého bodu.  Těžko říct, čím to bylo způsobeno. Je docela dobře možné, že byl Van v časovce. Nevím, Van má „smůlu“, že už poněkolikáté hrál u šachovnice, kde selhával online přenos  :usmev: . Nebylo vidět, jak jsou na tom hráči s časem.
V každém případě měl Van lepší koncovku, ale soupeř se mu „vysmekl“ po 32. … Vxg3, ale rozhodující okamžik přišel o nějaký tah později. Bílý obětoval materiál za vynucení věčného šachu.

 

 

Kuriózně prohrál partii Ivančuk . V rovné pozici (nebo spíš mírně lepší) prohrál na čas. Připomenu, že se hraje tempem 90 minut na celou partii + 30 sekund jako bonus od prvního tahu. Smutné…

 

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org
Komentované přenosy (Irene Sukandar) na YT kanálu lichess


 

V Casablance včera skončil turnaj čtyř velmistrů. Hrála se poslední tři kola a nakonec nepřekvapivě zvítězil Carlsen  :usmev: .

Ve čtvrtém kole byla vybrána třetí partie ze zápasu o titul mistra světa mezi Alechinem a Euwem v roce 1935. O Alechinovi se traduje, že zápas tehdy prohrál, protože holdoval alkoholu.
Budiž, je to možné, ale když se podíváte na partii, pak vás možná napadne: A čemu holdoval černý?  :usmev:
Alechin, ať už alkoholu holdoval, nebo ne, Euweho v této partii přehrál.
Z pozice, která začínala po tahu 9. … c5 se to nepodařilo bílému v partii Anand-Carlsen (1/2). V partii Amin-Nakamura zvítězil černý po chybách soupeře.
Ve všech třech partiích šli černí věží na g6. Není to překvapivé, protože je to logický plán  :usmev: , ale jak Carlsen, tak Nakamura vyvinuli dámu na a5. Euwemu se ji na pole a5 dostat nepodařilo, protože ztratil tempa „poskoky“ jezdce. Alechin získal výhodu, kterou pak vystupňoval až k výhře.

 

 

V pátém kole zasedli hráči k pozici po 8. … Jbd7 ze zápasu o titul mistra světa (1987, 24. partie) mezi Kasparovem a Karpovem, ve které Kasparov nakonec svého soupeře „přetlačil“ .  Na obou hráčích se tehdy již projevovala únava z dlouhého zápasu a partie není bez chyb, ale Kasparovova vůle po vítězství je obdivuhodná.

Nakamura s Anandem i Carlsen s Aminem zvolili podobnou výstavbu, která se mírně lišila od Kasparovovy volby. Ale zatímco Kasparov a Naka hráli o volné sloupce na dámském křídle, Carlsen se zaměřil na centrum a královské křídlo.
Naka s Anandem remizoval, Carlsen s Aminem vyhrál, ale nedá se říct, že by to bylo kvůli jinému plánu  :usmev: . Rozhodla špatná hra černého, který se o otevření sloupců na dámském křídle ani nepokusil.

 

 

V posledním kole se hrály opět „ženské šachy“ , konkrétně pozice po 14. … f5 z Rauzerova útoku Sicilské obrany z partie Xie-Galljamova (2. partie zápasu o titul z roku 1999).
Ve zmiňované pozici se černá špatně bránila, podobně špatně se bránil i Amin proti Anandovi a v obou partiích slavil útok bílých figur úspěch. Carlsen s Nakamurou neuspěl. Naka místo velké rošády ponechal svého krále drze v centru a i když byla pozice bílého lepší, černý se nakonec ubránil.
Je otázkou, jak velký vliv na výsledek této partie mělo tempo hry a do jaké míry jej ovlivnil stav turnaje. Carlsenovi remíza stačila ke konečnému vítězství. Za jiných okolností a s jiným tempem hry by byl výsledek zřejmě stejný jako v předcházejících dvou partiích, tedy 1-0  :usmev: .

 

 

Konečná tabulka (screenshot z TWIC):

 

Odkazy:

Partie online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x