Dívčí válka

Turnaj Sharjah Masters se chýlí ke konci. Jediný český zástupce si až do předposledního kola vedl velmi dobře, ale to nic neznamená, Kdo kdy hrál open turnaje, ví, že v posledních kolech se dá hodně získat, ale také hodně ztratit.

 

V případě Vana je to spíš ten druhý případ. Do osmého kola Van neprohrál jedinou partii, pětkrát remizoval, dvakrát vyhrál. V osmém kole však narazil na Saleha Salema a jako obvykle selhala při online přenosu Vanovy partie časomíra (a možná i přenos tahů).
Salem se ukázal být nad Vanovy síly  :smutek: , ale není všem dům konec  :usmev: .
Thai Dai Van Nguyen měl černé figury a na 1. d4 Saleha Salema si vybral Gruenfeldovu obranu. Van se dobře bránil, ale Salem si stále udržoval mírnou převahu.
Těžko soudit, kolik měli hráči na hodinách času (opět nefungoval při online přenosu), ale tah 36. … Va8 se Vanovi moc nepovedl. Zdá se být logický, bílý ovládá d-sloupec, tak černý by se měl pokusit ovládnou a-sloupec a všechno bude v pořádku  :usmev: .
Je dobré znát v šachu obecné zásady, ale nezapomínejme, že mnoho šachových pozic je hlavně o výjimkách. K Vanově smůle tohle byla zrovna taková výjimka, která byla na první pohled nepostřehnutelná.
Anebo možná ne, možná to nebyla ničím výjimečná pozice. Možná to chtělo podívat se na ni trochu jinak. Obsazení volného sloupce nemůže být špatné, nebo ano?
V tomto případě asi ano. Kromě „pravidla“, že věže patří na volné sloupce, platí také to, že věž by měla stát v koncovce za pěšci. Svými nebo soupeřovými. V tomto případě sice oba hráči obsadili volné sloupce věžemi, ale bílá věž za černými pěšci byla mnohem lepší figurou než černá věž na a-sloupci.
Po 36. … Va8 možná ještě není pozice bílého ztracena, ale když šel bílý věží na a8 podruhé (48. … Va8), byl to prakticky konec partie.

 

 

Van prohrál a propadl se tabulkou blíže k jejímu středu, ale mrzet jej to moc nemusí, hraje výborné šachy. Nakonec, Van nebyl jediným, kdo v osmém kole prohrál.
Hans Moke Niemann hrál do šestého kola skvělý turnaj. Pak však přišla krize, která jej vyřadila z boje o první místa v tabulce. V osmém kole prohrál s Vochidovem.

V turnaji Masters je po osmém kole ve vedení trojice hráčů se šesti body a asi není náhoda, že dva z nich , Daneshvar a Murzin, patři k nastupující generaci velmi mladých hráčů.

——————————

 

Není zrovna jednoduché sledovat šachový turnaj v době konání mistrovství světa v hokeji  :usmev: .  Tím chci říct jen tolik, že jsem sledoval duel našich hokejistů s Kanadou a mezitím jsem „přepínal“ na šachy.
Přesto mi i takové přepínání stačilo, abych zaregistroval výsledky v turnaji Challengers.

Do sedmého kola vedoucí hráčka turnaje Divya Desmukh „jen“ remizovala a výhrou s Indem Nitishem se na ni dotáhla Leya Garifullina. Do konce turnaje zbývá ještě jedno kolo, v němž se dvě vedoucí hráčky dnes střetnou mezi sebou.

Občas slýchávám hloupé řeči o „ženském šachu“ . Ženy to prý moc neumějí, nebo prý nemají dobré nervy  :smich: . Hloupost!
Stačí se podívat na výsledky Garifulliny nebo Desmukh.
Ano, možná se nemohou srovnávat s absolutní světovou mužskou špičkou, ale zcela jistě se mohou srovnávat s naprostou většinou mužských protivníků.
Tyhle dvě dámy šachy umí velmi dobře. Pokud jste jiného názoru, zkuste jim to někdy dokázat OTB (=On The Board), tedy přímo za šachovnicí.

Dnes nás v turnaji Challengers čeká „dívčí válka“ o první místo, protože se hráčky (Gariffulina a Desmukh) střetnou v boji o vítězství. Netipuji, jak dopadne jejich vzájemný souboj, ale suše konstatuji, že ostatním účastníkům turnaje dávají tyto dámy „na frak“ .

 

A proč vlastně vznikla „dívčí válka“ zmiňovaná v Kosmově kronice?
Já mám jasno  :usmev: . Ale možná se pletu….

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org
Komentované přenosy (Irene Sukandar) na YT kanálu lichess

 

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Ten kreslený vtip je výborný!
Něco mi to připomnělo:
https://ratings.fide.com/calculations.phtml?id_number=351830&period=2010-05-01&rating=0

Ondrej Havelka

Van dneska předvedl výborný výkon, gratulace k 18. místu! V konkurenci mnoha dravých Indů je to výborný výkon.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x