Skoro polovina ve Stavangeru

Ve Stavangeru je Norway Chess ve své „skoropolovině“ 🙂 . Uzavřené turnaje mají kromě zajímavého herního systému (tři body za výhru, v případě remízy armageddon) i zajímavě rozložené volné dny. Vlastně to není až tak zajímavé, ale pokud je někdo příznivcem číselných řad nebo posloupností, pak je systém „čtyři-čtyři-dva“ trochu podivný.

 

Po čtyřech kolech je v turnaji mužů v čele Hikaru Nakamura, který zatím nasbíral sedm bodů.
Nakamura vyhrál v prvním kole v rozstřelu s Caruanou, v dalším kole prohrál v armageddonu s Carlsenem. Ve třetím kole se dostal opět do prodloužení a v něm porazil Firouzju. Ve čtvrtém kole zdolal Praggnanandhu v normální hrací době.
S Caruanou i s Carlsenem měl Naka černé figury a v obou „zápasech“ čelil tahu 1. e4. S Caruanou remizoval v klidné Italské hře, aby si pak v rozstřelu vybral Sicilskou obranu, v níž se mu podařilo zvítězit.
S Carlsenem hrál dvakrát odloženou klasickou obranu Španělské hry a byl to Carlsen, kdo v armageddonové partii, kterou vyhrál, „odbočil“ .
Ve třetím kole udolal až v rozstřelu Firouzju. Naka obě partie zahájil tahem 1. d4 a byl to Firouzja, kdo si vybral rozdílné varianty. V klasické partii remizoval v Tarraschově obraně, v armageddonu prohrál ve Slovanské obraně.
Ve čtvrtém kole porazil Naka Praggnanadhu v Nimcovičově indické.
Sedm bodů znamená vedení v průběžném pořadí, ale vzhledem k tomu, že se za vítězství v klasice udělují tři body, tak Nakamurův náskok nic neznamená.

Na druhém místě průběžného pořadí je Alireza Firouzja se šesti body. V prvním kole prohrál černými v prodloužení s Praggnanandhou, když „klasiku“ remizoval v Tarraschově variantě a armageddon prohrál ve Slovanské. Ve druhém kole bílými remizoval v klasickém tempu s Caruanou v Londýnském systému, v armageddonu vyhrál když si zvolil Rétiho hru (nebo Larsenovo zahájení). Třetí kolo Firouzja prohrál s Nakamurou v rosztřelu, kde si opět zvolil Slovanskou obranu.
Stačí letmý pohled a je jasné, že Slovanská za černé asi nebude pro Firouzju moc dobrou volbou. To je však zkreslující pohled, protože za Firouzjovy prohry nemůže přímo zahájení, ale i tak je otázkou, do jaké míry mu „sedí“ pozice, které z tohoto zahájení dostává.
Ve čtvrtém kole Firouzja porazil Tinga Li-žena ve stejné variantě, jakou zvolil proti Caruanovi.

Třetí místo průběžného pořadí patří Magnusi Carlsenovi. Magnus se v prvním kole utkal s úřadujícím mistrem světa a ani po tomto utkání není zcela jasné, kdo z nich byl za šachovnicí lepší  :usmev: . V klasickém tempu hráči rychle remizovali, v armageddonu stačila Carlsenovi, hrajícímu černými, remíza, které docílil přechodem do dámské koncovky ze zablokované pozice. Ve druhém kole porazil Carlsen Nakamuru, jak bylo psáno už výše, v kole třetím dostal Carlsen „pecku“ od Praggnanandhy v Sicilské obraně.
Také ve čtvrtém kole čelil Magnus černými tahu 1. e4 . V partii proti Caruanovi si vybral místo Sicilské tah 1. … e5 a v Italské hře se hrálo dlouho vyrovnaně. V koncovce dam a pěšců Carlsen získal pěšce, kterého nakonec uplatnil i přesto, že šlo o teoreticky remízovou koncovku.

Na čtvrtém místě je Praggnanandhaa Rameshbabu. O výhře v prvním kole s Firouzjou už jsem psal, ve druhém kole prohrál Praggnanandhaa černými barvami s Tingem Li-ženem. V klasice i v armageddonu se hrála Anglická hra a v obou partiích se Praggnanandhovi nepodařilo v zahájení plně vyrovnat hru, čímž chci říct jen tolik, že to nebylo až tak špatné, ale jako černý byl stále pod tlakem  :usmev: . Ve třetím kole porazil ve velmi dobře vedené partii Carlsena (poprvé ve vážné partii!) a na chvíli se vyhoupl na první místa tabulky. Ve čtvrtém kole však prohrál černými s Nakamurou a v tabulce klesl níž.
Výhra s Carlsenem je cenná, ale černými figurami to mladému Indovi zatím moc nejde. Ze tří partií černými má jen půlbod za remízu s Caruanou. Do konce zbývá ještě šest kole a Praggnanandhaa bude mít černé ještě třikrát.

Páté místo patří Fabianu Caruanovi, který nehraje tak špatně, ale v časových tísních dělá hrubé chyby (pochopitelně, kdo by je nedělal  :usmev: ) . Asi nejvíce jej bude bolet hrubka z armageddonové partie s Firouzjou ze druhého kola, kdy přehlédl dvojí úder, po němž přišel o materiál. Těšit jej naopak může výhra ze třetího kola s Tingem Li-ženem.
Prohrát s Carlsenem není žádná ostuda a taková prohra, jakou jsme viděli ve čtvrtém kole v partii Caruana – Carlsen, kdy oba hráči v těžké dámské koncovce a s minimem času nacházeli často jediné tahy, už člověka vůbec nemusí mrzet. Dovolím si tvrdit, že Caruna se v závěru turnaje dostane na přední příčky tabulky.

Na posledním místě je zatím Ting Li-žen. V poslední době jsme si zvykli vídat současného mistra světa většinou ve spodní části tabulky, takže jeho umístění není nijak překvapivé. Li-žen sehrál dobře první dvě kola. S Carlsenem podal velmi dobrý výkon, s Praggnanandhou výborně využil výhody bílých figur. Ve třetím kole se k ničemu nedostal s Caruanou a partii po zásluze prohrál, v kole čtvrtém dostal „na budku“ od Firouzji.
Bílými je schopen čelit i nejsilnějším protivníkům, ale černými se mu v klasickém tempu nepodařilo ani remizovat  :smutek: .

Úřadující mistr světa tak trochu rozděluje šachovou veřejnost. Jedni tvrdí, že jeho špatné výkony jsou jen přechodné a Ting se zvedne, druzí, že je ostudné, když takto hraje mistr světa.

 

 

 

 

Turnaj žen je pro mě trochu nejasný  :usmev:
Na posledním místě je nejstarší hráčka turnaje Pia Cramling. Hraje dobře, ale po několika hodinách hry se už na ní začíná projevovat únava. Naopak, na čele tabulky je nejmladší účastnice turnaje Vaishali Rameshbabu.
Ta mě překvapuje nikoli svým umístěním, ale tím, že se hodně zlepšila v zahájení. Pamatuji turnaje, kdy už brzy po zahájení (nebo ještě v zahájení) stála hodně podivně. Tentokrát hraje Vaishali v zahájení velmi dobře a když k tomu ještě připočteme její touhu po vítězství, tak, i když v tříbodovém systému hodnocení partií její náskok dvou bodů moc neznamená, má Vaishali našlápnuto na velmi dobré umístění v horní polovině tabulky.

 

 

Los dnešního 5. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x