Turnaje, kam se podíváš

Už v pátek se dohrálo v uzbeckém Taškentu. V pátek, ale u nás až v sobotu 🙂 , se dohrálo i v nevadském Las Vegas. Zatímco některé turnaje skončily, jiné pokračují nebo se začaly hrát.
Pokračuje uzavřený turnaj v arménském Jermuku, v americkém St.Louis začal už čtvrtý ročník uzavřeného turnaje žen Cairns Cup a včera se začalo hrát i u nás v Teplicích, kde hraje řada vynikajících hráčů.

 

Budu upřímný. Festival turnajů UzChess 2024 mě moc nebavil  :usmev: .
Tedy ne, že by se nebylo na co dívat, hrály se celkem kvalitní partie (až na malé výjimky), ale pokud jste si všimli (a věřím, že ano  :usmev: ) , nezabývám se nějakým hlubokým rozborem dění na šachovnicích po celém světě. Spíše jen popisuji, co se v partii dělo, protože vím, že naši čtenáři jsou šachově dostatečně kvalifikovaní na to, aby se buď sami, nebo i s pomocí šachového motoru, orientovali v dění na šachovnici.
Já funguji vlastně jen jako jakýsi „regulovčík“ , který vás nasměruje ke kritickým místům  :usmev: .
Když však máte popsat turnaj, v němž naprostá většina partií v jednotlivých kolech končí korektní remízou, zmůžete se pak jen na :
Bílý stál dobře, ale černý stál také dobře. Oba stáli dobře, takže remíza.  :smich:

Jednoduše, nebylo moc o čem psát.
V turnaji Masters stáli po celý turnaj skoro všichni dobře  :usmev: , jen Parham Maghsoodloo si v dobrých pozicích až příliš často dovolil chybovat a zaslouženě skončil na posledním místě. No, možná ne až tak zaslouženě, protože Griščukova hra se mi vůbec nelíbila, ale to je jen subjektivní názor  :usmev: .
Nejlépe stáli v průběhu turnaje dva Nodirbekové. Nodirbek Yakubboev uhrál stejný počet bodů jako Nodirbek Abdusattorov, ale měl lepší vedlejší hodnocení a stal se tak vítězem turnaje Masters (tedy, pokud nebyl ještě nějaký rozstřel, jak bývá občas zvykem).
Na třetím místě skončil Yangyi Yu z Číny.
Jen pro zajímavost: v turnaji skončilo remízou 71 % partií  :usmev: .

Masters:

 

Turnaj Challengers mi připadal mnohem zajímavější než „áčko“ . Spolu s obchodním řetězcem Globus si můžeme říct: „Tady je svět ještě normální.“  :usmev: . I v turnaji Challengers se vyskytla vysloveně remízová kola, ale přece jen se bojovalo o dost tvrději než v turnaji Masters.
Samostatným vítězem, a pravděpodobně i postupujícím do turnaje Masters pro příští ročník, se stal Shamsiddin Vokhidov (Šamsidin Vochidov). Na druhém místě skončil Alexandr Predke, reprezentující Srbsko, a o třetí a čtvrté místo se podělili Evgeny Romanov (Norsko  :usmev: ) a Srb Aleksandar Indjić, který velkou část turnaje vedl, ale pak na něj přišla krize. Nakonec se však dokázal zmáořit a vybojoval si čtvrté místo.

Challengers:

 

V turnaji „nadějí“ (Futures) nakonec zvítězil „švédský“ už nikoli nejmladší GM Vitaly Sivuk na lepší vedlejší hodnocení před Bardiyou Daneshvarem z Íránu. V posledním kole mě zaujal přímý souboj o třetí místo mezi dvěma mladými uzbeckými hráči. Hlavně mě zaujala hra černého  :usmev: .
Sayadliev měl před posledním kolem bod ztrátu na vedoucího mladého Suyarova. V partii posledního kola měl Suyarov černé figury a zvolil zajímavý, ale zřejmě ne moc dobrý plán, když si nechal udělat dvojpěšce na f5.
Více mě však zaujaly jeho další tahy  :usmev: . V sedmnáctém tahu si udělal velkou rošádu (17. … 0-0-0), aby pak v dalších třech tazích zahrál 18. … Kd7, 19. … Ke8 a 20. … Vc8  :smich: . Ztratil tak tři tempa, ale nebyl za to potrestán.
Proč nehrál ihned 17. … Vc8, ví asi jen on sám.
V časové tísni pak Suyarov chyboval, partii prohrál a skončil „až“ na čtvrtém místě.

 

 

 

Futures:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Už včera jsem psal, že v Las Vegas jsou „skorovítězové“  :usmev: . Dnes mohu napsat, že v jednom z turnajů festivalu 1000GM Las Vegas Norm zvítězil Vojta Plát a velmi dobře zahrál i Martin Červený, který skončil na třetím místě.
Velmi pravděpodobně si tak připíší na svá konta pár „tolarů“ .
Ne, není to chyba, dolar totiž vlastně pochází z Evropy a dokonce přímo z Čech, které tehdy Čechami tak docela nebyly  :smich: .

V době, kdy byl nedostatek zlata, začaly se v Německu razit ze stříbra první tolary, tehdy ještě pod názvem „Thaler“ . Mince se samozřejmě razily už dříve, ale tolar se celkem významně zapsal do historie, protože šlo o minci o hmotnosti zhruba 30 gramů, což je, jak jistě vědí všichni zlatníci i zubaři  :usmev: , přibližná hodnota dnešní jednotky drahých kovů-troyské unce.
Původní název tolaru byl Guldiner a „germaníci“ v tomto slově zřejmě správně tuší staroněmecký název zlata (Guld). Zlaťák se pak přejmenoval na Thaler podle místa, kde se mince razily.
A razily se… Hádejte kde?  :usmev:
V Jáchymově.  Německý název Jáchymova byl Joachimsthal, tedy Jáchymovo údolí (důl), no a z toho už byl jen krůček k názvu Joachimsthaler, pak zkráceně k Thaleru, tolaru a nakonec i dolaru.

Ale zpět k turnaji.
Vojta sice v turnaji zvítězil (společně s Pancevskim), ale nemuselo tomu tak být. V osmém kole totiž podcenil (záleží na úhlu pohledu  :usmev: , dalo by se také říct, že správně odhadl) svého soupeře a stál na prohru.
Šachanisté při přehrávání partie zaplesají, protože to bylo oboustranně špatné  :smich: , ale v USA ještě zřejmě neznají „Chessana“ (žádný Chess Devil, ale po vzoru Šachan „Chessan“), a tak se k poťouchlému Šachanovi modlil asi jen vůdce černých figur.

 

Štěstí se musí jít naproti. Někdy pomáhá malá modlitbička před partií  :smich: .

 

 

Ani dáma navíc (pravda, za věž a nebyla to úplně primitivní pozice) nestačila bílému v předposledním kole k výhře. Partie skončila remízou a kdyby Vojta neremizoval i v posledním kole ve „španělské odrhovačce s poskakováním dam“ , mohl obsadit samostatné první místo. Takto se o ně dělil s Pancevskim, který v posledním kole vyhrál.

 

 

Gratulace našim hráčům!!!

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Uzavřený turnaj deseti hráčů Stepan Avagyan Memorial 2024 má odehráno šest kol. Nebýt turnajové hvězdy Arjuna Erigaisiho, byla by to podobná „nuda“ jako v Taškentu.

Z třiceti partií skončilo 21 remízou (70 %) a v devíti zbývajících má na výhrách bílých, nebo černých největší podíl Erigaisi, který vyhrál třikrát.
Tři kola před koncem má Erigaisi jednobodový náskok a při remízovém rozpoložení zbytku startovního pole bych se klidně vsadil, že o vítězi už je rozhodnuto.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V Saint Louis se teď v noci hraje třetí kolo turnaje Cairns Cup.
Uzavřený turnaj deseti žen se letos koná už počtvrté a stejně jako v minulých letech je i letos o co hrát.
O cenový fond bojují špičkové hráčky.
Z našeho kontinentu dorazily sestry Anna a Maria Muzyčukovy společně s Elisabeth Paehtz a Alexandrou Kosteniuk. Z Asie přiletěly Zhongyi Tan, Harika Dronavalli a Nana Dzagnidze. Samozřejmě nechybí ani domácí hvězdy, Irinu Krush a Annu Zatonskih není třeba blíže představovat a Alice Lee, vítězka Amerického poháru 2024, je ve svých čtrnácti letech už také dostatečně známa.

Po dvou odehraných kolech je předčasné spekulovat, která hráčka zvítězí, ale „favoritku“ na poslední místo už mám  :usmev: . Anna Zatonskih v posledním roce nehraje moc dobře a zatím se mi nezdá, že by se něco změnilo.

Tabulka po 2. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Tabulka a výsledky
Online na chess.com
Komentované přenosy na YT St.Louis


 

Dvě stě čtyřicet hráčů z třiatřiceti federací bylo v sobotu zapsáno na startu mezinárodního turnaje Teplice Open 2024.
Osmnáct velmistrů, dvě velmistryně, třicet mezinárodních mistrů a čtyři mezinárodní mistryně, to je malá statistika na začátku turnaje.

V sobotu byl turnaj zahájen prvním kolem a zatím se žádné větší překvapení nekonalo. Turnajovou jedničkou je Armén Gabriel Sargissian, ale v silné konkurenci nebude mít jednoduchou úlohu.
Z českých hráčů je nejvýše nasazen Peter Michalík na jedenáctém místě startovní listiny.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x