V Jermuku rozhodnuto

Jen jedno kolo do konce chybí na Memoriálu Stepana Avagyana v arménkém Jermuku. V americkém St.Louis se hraje silný turnaj deseti žen a už jedna třetina partií je odehrána na početném a silném openu v Teplicích.

 

Turnaj v Jermuku silně připomíná velmistrovské turnaje ze „osmdesátek“ . Tehdy nebylo výjimkou, že v podobných uzavřených partiích končilo remízou přes sedmdesát procent partií a občas procento remíz vyskočilo i na osmdesát.

V Jermuku na Memoriálu Stepana Avagyana mají hráči odehráno osm kol, to je čtyřicet partií. Ze čtyřiceti partií skončilo 30 smírem (75 %)  :usmev: a jen deset vyhrál bílý, nebo černý. Z deseti výher má čtyři na svém kontě Arjun Erigaisi, na zbytek startovního pole pak připadá zbývajících šest neremízových partií.

Už minule jsem psal, že pokud se nic zvláštního nestane, tak při remízové náladě účastníků turnaje je o vítězi prakticky rozhodnuto. Nemýlil jsem se, po osmém kole je Arjun Erigaisi v čele tabulky s jedenapůlbodovým náskokem.
Hráči na druhém až čtvrtém místě (Sevian, Tabatabaei a Deac) by museli z jedné partie udělat dva body  :smich: a to jsem zatím viděl jen v jednom bleskovém turnaji, když jeden z hráčů, který zapisoval výsledky do tabulky, využil „společenské znavenosti“ svých soupeřů a, ačkoli před posledním kolem ztrácel na první místo bod a půl, v závěrečné tabulce skončil s půlbodovým náskokem na prvním místě  :usmev: . Samozřejmě se na to přišlo, ale až v následujících dnech a to už stihl onen výtečník prolít malou finanční cenu hrdlem  :smich: .
To se však na solidním turnaji stát nemůže, a tak, pokud sivedete nějaké statistiky  :usmev: , si klidně můžete zapsat, že Arjun Erigaisi v turnaji zvítězil.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Skoro to vypadá, že si z arménského turnaje vzaly příklad i hráčky v St.Louis, kde se hraje uzavřený ženský turnaj Cairns Cup  :usmev: .
I v Saint Louis je k vidění hodně remíz, ale díky Anně Zatonskih, kterou jsem tipoval na „jasný poslední flek“ , to není tak hrozné. Anna Zatonskih rozhodně není špatná hráčka, ale co sleduji její výkony v poslední době, tak šla výkonnostně hodně dolů. Nebo možná také ne, možná jen zůstala „stát“ a ostatní hráčky kolem ní se podstatně zlepšily  :usmev: .

 

Anna Zatonskih. Zdroj: screenshot z komentovaného přenosu na YT St.Louis )

 

 

Jak to dopadne, když se potká hráčka, jíž se nedaří, s hráčkou, která bezpochyby patří k nejužší ženské špičce?
Špatně.
Zhongyi Tan se s Annou Zatonskih potkala za šachovnicí ve čtvrtém kole (je odehráno pět kol) a byla z toho minuaturka.

 

 

Po pěti odehraných kolech je Zhongyi Tan v čele turnaje s půlbodovým náskokem před Marií Muzyčuk a Harikou Dronavalli.

Tabulka po pátém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Tabulka a výsledky
Online na chess.com
Komentované přenosy na YT St.Louis


 

Turnaj Teplice Open 2024 patří k nejlépe obsazeným openům v České republice. V Teplicích jsou odehrána tři kola, po nichž je ošidné usuzovat na formu jednotlivých hráčů, ale jedno je jasné už nyní:
Naši hráči jsou v turnaji vidět.
Tvrdil-li někdo, že letošní MČR bylo „slabým“ turnajem, pak bych mu doporučil, aby se podíval, jak hrají jeho účastníci v Teplicích. Jiří Štoček zatím neměl ratingově silného soupeře a ztratil půlbod remízou s Indem Karthikem ve třetím kole.
Stejně dobře si vede i Václav Finěk, který má na svém kontě také 2.5 bodu. Zajímavé je, že Vašek dvakrát vyhrál černými, remizoval bílými  :usmev: .
Další dva účastníci posledního MČR si vedou ještě lépe.
Tomáš Kraus i Jáchym Němec mají tři body a jsou ve vedoucí skupině hráčů. Evidentně bylo správné dát mladým možnost zahrát si MČR, kde si vyzkoušeli, že mohou čelit i hráčům širší světové špičky (David Navara).

Jáchym Němec porazil ve třetím kole známého německého velmistra Frederika Svana. Nebyla to sice bůhví jak vynikající partie  :usmev: , Jáchym soupeře „dostal“ v divoké blicce, ale přece jen se i takové vítězství počítá.
V partii se blicalo hned dvakrát. Před první časovou kontrolou Jáchym dobře vedenou partii pokazil (40. Jxh6??), ale Caissa stála při něm, když ve druhé časovce, kdy už se hrálo „do spadnutí“ , dal Frederik se sedmatřiceti sekundami na hodinách zbytečný šach věží  (53. … Ve6+ ??) a náš hráč upletl kolem černého krále matovou síť.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

Úvodní foto: hrací sál v St. Louis. Zdroj: screenshot z komentovaného přenosu na YT St.Louis

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

A dneska další pěkný skalp přidal Péťa Gnojek, jeho soupeř, Venezuelan, nyní Španěl, měl nejvyšší ELO, koukám, v roce 2017 parádních 2673.

David Navara

Bylo vysoce pravděpodobné, že partie J. Němec – F. Svane skončí vítězstvím Němce.  :usmev: 

Vojta Plát

Bylo jiste, ze Nemec ziska bod 🙂 Skoda, ze se na to nedalo vsadit 🙂

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x