Nudné úterý

Ženy v St.Louis měly na programu volný den, dohrálo se v Jermuku a v Teplicích pokračoval open čtvrtým kolem.

 

Úterý bylo šachově celkem nudným dnem  :usmev: . Na turnaji Cairns Cup se nehrálo, ale můžeme se alespoň podívat, jaké ceny čekají na účastnice turnaje.

Cenový fond činí 200 000 dolarů, což by byla velmi hezká částka i v leckterém turnaji mužů. Vítězka turnaje si na své konto připíše 50 000 dolarů a poslední hráčka vezme ještě solidních 7 000 dolarů, což je skoro jednou tolik, jako je v USA průměrný měsíční plat.
Roční průměrný plat v USA byl necelých 60 000 dolarů, takže vítězka má na rok „vystaráno“  :smich: .

Cenový fond turnaje Cairns Cup. Screenshot z webu pořadatele.

Jen pro pořádek uvádím znovu tabulku po pátém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Tabulka a výsledky
Online na chess.com
Komentované přenosy na YT St.Louis


 

Memoriál Stepana Avagyana skončil a já bych dodal: konečně  :usmev: .

Po posledním kole se v tabulce změnily jen konečné součty bodů u jednotlivých hráčů, protože všech pět partií devátého kola skončilo remízou. Sedmdesát osm procent remíz, taková je závěrečná bilance turnaje  :usmev: .
Velký podíl na remízovém turnaji měli především domácí hráči, už jen proto, že v turnaji hráli čtyři Arméni. Vlastně pět, protože Sam Sevian se sice narodil v New Yorku, ale arménským rodičům. Nemohu říct, že by v turnaji bylo hodně krátkých remíz, to ne, ale přece jen… Kdysi si v nějakém rozhovoru postěžoval Aronjan, že arménští hráči nejsou moc zváni na turnaje. Pokud se díval na partie Arménů v tomto turnaji, možná pochopil, proč tomu tak je.
Snad jen Haik Martirosyan se snažil hrát bojovné šachy. Jeho kolegové hráli stylem „hlavně neprohrát“. Stačí se podívat na partii posledního kola mezi Petrosyanem a Erigaisim. Snaha bílého „zplacatit“ hru se táhne napříč celou partií.
Prostě: měnit, měnit, měnit… a remizovat. A přitom Erigaisi poskytl soupeři několik šancí pokusit se z pozice něco vydolovat, ale snažil se zbytečně  :usmev: .

 

 

Vítěz byl známý už před posledním kolem. Nepřekvapivě zvítězil Arjun Erigasi, druhý skončil Samuel Sevian, třetí byl Amin Tabatabaei.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V Teplicích se hrálo čtvrté kolo turnaje Teplice Open 2024.
I po čtvrtém kole jsou v turnaji hráči, kteří ještě neztratili ani půlku. České fanoušky může těšit, že je mezi nimi i Tomáš Kraus, který po úspěšném vystoupení v polské Legnici hraje další výborný turnaj.
Doufám, že nejsem sám, kdo si myslí, že si Tomáš svými výkony říká o „reprezentační tričko“  :usmev: .

Z výsledků čtvrtého kola, v němž by se jistě dalo najít nejedno menší, či větší překvapení, bych vypíchl především prohru známého italského velmistra Daniela Vocatura se sedmnáctiletou indickou hráčkou, u které si netroufám ani tipnout, co je jméno nebo příjmení  :usmev: .
Sahiti Varshini Moogi je poměrně čerstvě sedmnáctiletá (narozena 27.4.2007) talentovaná indická mezinárodní mistryně, která hraje tak trochu ve stínu dalších indických talentů. Na svém kontě však má několik zlatých medailí z dětských kategorií mistrovství Asie.

 

Sahithi Varshini Moogi
Sahiti Varshini Moogi. Zdroj: Wikipedie, autor: HydeeJack

 

 

Hráčka možná není známa širší šachové veřejnosti, ale někteří naši hráči si na ni určitě vzpomenou  :usmev: . V maďarských turnajích v roce 2022 se třeba dvakrát potkala s Vojtou Plátem, s nímž jednu partii prohrála a jednou zvítězila.
Tentokrát si to „odskákal“ Vocaturo  :usmev: .

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

Úvodní foto: Teplice z leteckého pohledu.

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Ta Indka me sice porazila, ale byla po zahajeni hned prohrana. Ze mam techniku jak mistni Sasa Krusty Repak, to je vec druha…

Robo

Ty musíš být slušný Narcis Vojtíšku …

Vojta Plát

A ty pro zmenu velky ko*ot. Ale co, kazdy jsme nejaky 🙂

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x