V hlavní roli taktika…a los

V Saint Louis i v Teplicích se turnaje posunuly o dvě kola dál. V turnaji Cairns Cup se sice na první příčce tabulky nic nezměnilo, ale sedmé kolo zamíchalo pořadím na dalších příčkách, v Teplicích zbývají odehrát poslední tři kola, hráči mohou hodně získat, ale také hodně ztratit.

 

Šesté kolo v turnaji Cairns Cup bylo silně remízové, jen Alexandra Kosteniuk dokázala bílými porazit Marii Muzyčuk, a protože všechny ostatní partie skončily remízou, Kosteniuk se dotáhla na dělené druhé místo. V koncovce lehkých figur švýcarská hráčka lehce zvítězila, když jí soupeřka výrazně pomohla.

 

 

Kosteniuk dokázala zvítězit i v sedmém kole černými s Annou Zatonskih, která si stále „drží“ poslední místo. V partii s Kosteniuk se mohla proslavit hezkou kombinací, ale zřejmě si něco špatně spočítala a partii nakonec prohrála. Po chybě černé (27. … e3) mohla „uplést“ krásnou matovou síť kolem černého krále překvapivým tahem 28. f5!!

 

 

Irina Krush podcenila (28. Sg3?) aktivitu Nany Dzagnidze na královském křídle. Dzagnidze skvěle využila rentgenových vazeb a když se po prudké přestřelce vyjasnilo, měla černá dostatečně velkou materiální převahu, aby se bílá mohla bez výčitek svědomí vzdát  :usmev: .

 

 

 

Výsledky sedmého kola:

 

Tabulka turnaje po sedmém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Tabulka a výsledky
Online na chess.com
Komentované přenosy na YT St.Louis


 

V Teplicích se finišuje. Do konce turnaje Teplice Open zbývají odehrát poslední tři kola a kdo kdy hrál open turnaj, tak ví, jak jsou poslední kola důležitá. Dá se v nich hodně získat, ale také hodně ztratit. Každá bodová ztráta najednou nabývá na významu.
Při množství hráčů, kteří se sešli v Teplicích, bude hrát velkou roli i los posledních kol, protože na čelo tabulky „doskakují“  hráči zespodu, z nichž ne všichni nutně musí být pro vedoucí hráče nebezpeční.

 

 

 

 

V čele turnaje je i u nás již dobře známý Singapurec Jingyao Tin. Tin má tři kola před koncem celkem výrazný jednobodový náskok, což pro něj znamená solidní šanci na výborné umístění, ale neznamená to automaticky zisk prvního místa. Tím chci říct jen tolik, že při určité nevyrovnanosti špice tabulky nestačí Tinovi turnaj doremizovat.

Z českých hráčů se dotáhl na špici Vlastimil Babula senior. Vlasta hrál po celý turnaj dobře a i když do šestého kola nebyl přímo ve vedení, první místo si stále drží na dohled. Na vedoucího hráče ztrácí bod, ale bude záležet na rozlosování posledních kol.

Z vedoucí skupiny odpadl Tomáš Kraus. V pátém kole remizoval s Warmerdamem, což jistě není špatný výsledek, ale v šestém kole si jej vychutnal Frederik Svane, který se po porážce od Jáchyma Němce „otřepal“ a dotáhl bodovou ztrátu.
V partii Svane – Kraus se černému moc nepovedlo zahájení, ale pozice se dala hrát. Místo toho si zvolil černý rychlý konec. Celkem by mě zajímalo, zda něco přehlídl při propočtu tahů 17. … Db6+ a 18. … Sc5?? nebo byl znechucen svou pozicí a „prostě to tam plácnul“  :usmev: . Braní dámou na g7 s následujícím náskokem jezdce do černého tábora je vidět už zdaleka, pak už stačí jen si spočítat materiál.

 

 

Tomáš si tím zkomplikoval situaci, ale stále ještě není nic ztraceno. Společně s dalšími českými hráči, Jiřím Štočkem, Jakubem Kůsou a Václavem Fiňkem, je ve skupině čtyřapůlbodových hráčů a i tady rozhodne o umístění rozlosování posledních kol.

Když už jsem tady zmínil české hráče, zaujal mě závěr partie Štoček-Kůsa.
Bílý stál lépe, ale nijak výrazně. Pokusil se využít „slabosti“ černých polí kolem černého krále (28. Dg5?), ale černý měl dostatek obranných možností.  Partie skončila remízou po 31. … Jxf6, ale bílý se mohl dostat do seriózních problémů, kdyby černý místo remízového braní jezdcem vzal chladnokrevně věží na e4 (31. … Vxe4!). Černý by měl minimálně o pěšce víc a najednou by se ukázalo, že bílá dáma (i ostatní figury) nestojí zrovna ideálně  :usmev: . Kvůli hrozbě Vxg4 s dalším Jxf6 by musel bílý ustoupit a černý by se osvobodil tahem f7-f5.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x