St.Louis, Teplice a gambling v Dallasu

Jedno kolo zbývá odehrát v turnaji Cairns Cup, ke konci se chýlí i turnaj Teplice Open a v Dallasu, nebo spíš v jeho „blízkém“ okolí, se hraje turnaj, jehož podmínky jsou pro našince dost zvláštní 🙂 .

 

V uzavřeném turnaji deseti žen Cairns Cup zbývá sehrát už jen jedno kolo a zdá se, že o vítězce je rozhodnuto.
Alexandra Kosteniuk sice v šestém a sedmém kole zvítězila, čímž zahájila „stíhací jízdu“ vedoucí hráčky Zhongyi Tan, ale po osmém kole se vše změnilo.
Kosteniuk totiž prohrála bílými figurami partii s Annou Muzyčuk, která ji poměrně lehce přehrála v Italské hře.

 

 

Zvítězila i Alice Lee s mou „favoritkou“ na poslední místo Annou Zatonskih, ostatní partie skončily remízou.
Tabulka je vzácně vyrovnaná  :usmev: , samozřejmě kromě prvního a posledního místa. Na prvním místě je s jednobodovým náskokem Zhongyi Tan a za ní je hned pět hráček se 4.5 body.

 

Tabulka po osmém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Tabulka a výsledky
Online na chess.com
Komentované přenosy na YT St.Louis


 

Finišuje turnaj Teplice Open 2024.
Vedoucí hráč Jingyao Tin neudržel své postavení v tabulce a prohrál černými s Maxem Warmerdamem. Po hrubce 23. … Dd8?? a 24. Vxf6 s dalším Jg4 je prakticky konec partie.

 

 

Vyhrál i Donchenko s IM Ibrahimem Sultanem ze Spojených arabských emirátů. To je přesně ten případ, o kterém jsem psal minule-záleží na losu. Ne, nedívám se na Sultanův rating (2121), protože v turnaji už několikrát ukázal, že šachy hraje mnohem lépe, než ukazuje jeho „číslo“ .
Ale přece jen by Donchenko asi neměl nijak snadnou práci, kdyby mu los přisoudil třeba Motyleva nebo Frederika Svana.

Situace na špici se začíná vyrovnávat. Ve vedení je čtveřice hráčů se šesti body (Tin, Warmerdam, Svane a Donchenko) a logicky se dnes utkají mezi sebou. Svane se utká s Warmerdamem a Tin bude mít bílé s Donchenkem.

Za vedoucí čtveřicí je početná skupina pronásledovatelů s 5.5 body. Nás může těšit, že se v ní nacházejí i čeští hráči Vlastimil Babula senior a Jakub Kůsa. Babula v sedmém kole remizoval s Victorem Mikhalevskim z Izraele, Jakub Kůsa porazil ve velmi dobře vedené partii IM Agmanova z Kazachstánu.

 

 

Infarktovou koncovku hrál Jiří Štoček v partii s Jari Reukerem. Štoček měl černé figury a pokoušel se uplatnit pěšce víc v koncovce nestejných střelců. Koncovka byla remízová, ale nezapomínejme, že se hraje i na čas  :usmev: . S necelou minutou na hodinách udělal Reuker hrubku (62. Kd3??), za kterou však nebyl potrestán. Černý, který měl lehce přes tři minuty, odpověděl bleskově 62. … Kb4?? a partie je opět v rovnováze. Po správném 62. … a4!! najednou chybějí bílému střelci pole (hlavně pole b3) a černý by vyhrál.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Vojta Plát se přesunul z Nevady do Texasu, kde se hraje zajímavý turnaj (tedy více turnajů  :usmev: ). Hraje se v Dallasu, nebo spíš v nějaké jeho „části“ (Fort Worth) a kdyby mi Vojta nenapsal, ani bych nevěděl, že se něco takového hraje.

V USA mají poněkud jiné zvyky než my v Evropě. Hodně napovídá už název turnaje: $150,000 Universal Open.
Ano, cenový fond je 150 000 dolarů, hraje se sedm turnajů podle ratingu (amerického národního ratingu) a k tomu ještě nějaké doprovodné akce.
Vojta hraje turnaj Championship, v němž je první cena 10 000 dolarů a poslední šestá cena činí 800 dolarů. Napsal jsem „hraje“, ale správně by tam měl být minulý čas  :usmev: , protože už je dohráno. Ve výsledkové listině však ještě chybí data, takže proto „hraje se“…

Omlouvám se za špatné pochopení propozic. Vlastně propozice jsem pochopil celkem dobře, zmátl mě pohled na výsledkovou listinu  :usmev: .
V tříkolovém šestikolovém turnaji(!) hraje 34 hráčů a Vojta zatím není v tomto „gamblingu“ úspěšný.
Jednu partii vyhrál, ve druhé remizoval a pokud jsem správně pochopil jeho zprávu, tak v posledním třetím kole partii prohrál, což ovšem ještě není uvedeno ve výsledkové listině.

K partii Vojta kromě jiného píše:
„Nechtěl jsem remis a pak jsem udělal hrubku. V následující pozici je po Kxh3 remis.“

 

 

„… po f5 jsem zahrál Dh3 a po Vf6 se můžu vzdát.“

 

 

S prázdnou však Vojta neodjede, protože vyhrál bleskový turnaj, takže si na své konto připisuje 1000 dolarů  :usmev: .

 

VP: „Na prvním stole vyhrál Escalante jen 1.5-0.5, já 2-0.“

 

 

Odkazy:

Web turnaje a propozice
Výsledková listina

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Tvl, jak trikolovy gembl? 😀 Ach jo…Koutnovatis, Lubosi…Priste mi napis o propozice 🙂
 
https://www.universalchesstour.com/universalopenregistration
 
A ja jdu pomalu na 4.kolo. Dnes jen 1 partie. Odpoledne tam je zapas celebrit a rapid zapas Hanse s Viditem, kde vitez bere 30000$ a porazeny 20000$. Not bad 🙂

Luboš Zimniok

No tak původně jsem měl napsáno čtyřkolový turnaj 🙂 . Změnil jsem to poté, co jsem se podíval na Sections, kde vidím Championship – Round 3 – Players 34, což bylo napsáno po 2. kole, takže i když jsem původně uvažoval, že by to mohl být počet odehraných kol, usoudil jsem, že je to celkový počet kol 🙂 . (Píši z cizího PC)

Vojta Plát

Se naucis chapat rychle, neboj 😀

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x