V rychlosti

Dohrálo se v Saint Louis, hraje se v Dallasu a v Teplicích právě teď probíhá dopolední poslední kolo turnaje Teplice Open.

 

Má přirozená lenost mě obvykle nutí nepsat o předposledních kolech openů, protože hned druhý den se hraje hned ráno a všichni už vědí, jak se věci mají  :usmev: . Přece jen jsem se však „dokopal“ k alespoň krátkému článku o probíhajících a skončených turnajích.

Skončil turnaj Cairns Cup v Saint Louis. Nepřekvapivě je na prvním místě tabulky Číňanka Zhongyi Tan. Už včera jsem podobný rezultát předpokládal. Stejně tak jsem už několikrát psal, kdo skončí na posledním místě  :usmev: , ano, byla to Anna Zatonskih.

 

Vítězka turnaje Zhongyi Tan. Zdroj: screenshot z online přenosu pořadatele

 

 

Poslední etapa se v cyklistických závodech obvykle jede už jen z povinnosti, málokdo chce ještě závodit. Podobně tomu bývá i v šachových turnajích-kdo si nenahrabal v průběhu turnaje, na konci už moc nenahrabe.

V posledním kole turnaje Cairns Cup skončily čtyři partie remízou, jen Anna Muzyčuk, která nakonec skončila v turnaji na samostatném druhém místě, vyzkoušela mladou Alici Lee ze znalosti věžovek. Mladá adeptka šachového umění zkoušku nesložila  :usmev: . Místo aby spěchala králem pod pěšce na královském křídle, zaměřila se na „žraní“ pěšců. Anna jí pak názorně ukázala, jak se taková koncovka hraje.

 

 

 

Výsledky posledního kola:

 

Konečná tabulka turnaje Cairns Cup:

 

Rozdělení cenového fondu (screenshot z online přenosu pořadatele) :

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Tabulka a výsledky
Online na chess.com
Komentované přenosy na YT St.Louis


 

V Dallasu hraje Vojta Plát turnaj Championship, který je součástí festivalu $150,000 Universal Open, a ještě jednou se na tomto místě opravím  :usmev: : nehraje se ani na čtyři, ani na tři, ale na šest kol.
Zmátlo mě, že se hraje jen čtyři dny a pak tabulka na webu swisssys.com . Moje hloupost, mám číst propozice pořádně  :usmev: , sypu si popel na hlavu.

Vojta ve třetím kole opravdu prohrál (takže aspoň něco jsem pochopil správně  :usmev: ) ve čtvrtém kole však zvítězil, což mu dává ještě malou (?) šanci vlézt se do cen.

 

Tabulka po 4. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje a propozice
Výsledková listina


 

V době psaní tohoto „pamfletu“  :usmev: se na turnaji Teplice Open hraje poslední kolo.
Omezím se tedy jen na suché konstatování, že v předposledním kole mezi sebou remizovala vedoucí čtveřice hráčů, což umožnilo „doskočit“ dalším dvěma hráčům na dělenou první příčku.
Nás může těšit, že kromě Motyleva byl mezi „doskokany“ i velmistr Vlasta Babula starší.

V posledním kole má Babula bílé figury s Tinem a po 24. tahu stojí hůře, když chyboval 24. Va5. Tah je v podstatě správný, ale bílý měl vložit nejdříve výměnu na d5.

Pozice, která by vznikla po správné výměně na d5:

 

Po okamžitém 24. Va5 má černý zajímavou možnost 24. … Jxe3!, po které odevzdá černý dámu za věž a lehkou figuru (25. fxe3 Dxe3+ 26. Sf2 Sxd4! 27. Sxe3 Sxe3+ 28. Kh2 Vxc1), ale dvojice černých střelců ve spolupráci s dámou věží je dost nepříjemná a k tomu má černý navíc dva pěšce.

 

Pozice po 24. Va5:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

U Babuly se jedna o souhru dvojice strelcu a veze(vezi) 🙂
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x