Teplice-Dallas

Dohrálo se v Teplicích a dohrálo se i v Dallasu, ale tam je momentálně o sedm hodin méně než u nás a výsledky turnaje Championship ještě nejsou (v 10:15 našeho času) zadány.

 

Devítikolový turnaj Teplice Open patří díky vysoké účasti mezi jedny z největších turnajů v ČR. Letos se na jeho startu sešlo 240 hráčů a hráček, mezi nimi řada titulovaných hráčů.

Před posledním kolem mělo šanci na vítězství více hráčů, jedním z nich byl i český velmistr Vlastimil Babula. Los posledního kola byl nemilosrdný a spároval šestiapůlbodové hráče dohromady. Kupodivu ani jedna ze tří vedoucích dvojic v posledním kole neremizovala  :usmev: .

Max Warmerdam porazil bílými Alexandra Motyleva. stejný výsledek (1-0) byl k vidění v partii Donchenko – Frederik Svane. České fanoušky jistě zajímal souboj Vlastimila Babuly staršího se Singapurcem Tinem.
Jejich partii jsem zmínil už včera a i když se nehrálo přesně to, co jsem uváděl (mimochodem, tah 24. … Jxe3 jsem viděl i bez pomoci motoru, ale jako obvykle jsem to špatně spočítal, takže jsem byl silně překvapen tahy, které „vyplivl“ Stockfish  :smich: ) , ukázalo se, že je to za bílého opravdu špatné. Jingyao Tin prokázal své kvality a dokázal uplatnit kvalitu navíc.

Po devíti kolech měli tři hráči 7.5 bodů a o vítězi rozhodlo vedlejší hodnocení. To měl nejlepší Max Warmerdam, druhý skončil Jingyao Tin a třetí příčku obsadil Alexander Donchenko.

Za touto „vítěznou“ trojicí skončila „nevítězná“ trojice hráčů se sedmi body. Ze sedmibodových měl nejlepší vedlejší hodnocení Jiří Štoček, pátý byl Umut Ata Akbas z Turecka a šestý další český hráč, Václav Finěk.
Smolař Vlastimil Babula, který odehrál osm kol velmi dobře, nakonec skončil na desátém místě.

Z první desítky zmíním ještě Juliana Martina z Německa, který skončil na osmém místě. Byl jsem překvapen jeho hrou v posledním kole, s indickým velmistrem Pranavem stál lépe, a možná i na výhru, ale spokojil se s remízou. Pohled na jeho výsledky mi umožnil jeho počínání pochopit  :usmev: . Pokud se nepletu, tak tento německý mladík uhrál velmistrovskou normu.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Dohráno už by mělo být v texaském Dallasu. Píši „mělo být“ , protože s americkými propozicemi mám problém  :smich: .

V propozicích vidím časy začátků pátého a šestého kola turnaje Championship: 6/23: 10:00am, 3:00pm, tedy v „překladu“ v deset dopoledne a ve tři odpoledne.
V Dallasu jsou za námi pozadu o sedm hodin, takže deset dopoledne odpovídá 17:00 u nás a tři odpoledne znamená 22:00 našeho času. Teoreticky by tedy mělo být dohráno, ale výsledky posledního kola nevidím  :usmev: . Snad se časem objeví …

Součástí festivalu $150,000 Universal Open bylo i utkání „supervelmistrů“ (?), tedy zápas mezi Hansem Niemannem a Viditem.

I tady mají Američané svá pravidla  :usmev: (samozřejmě, proč něco dělat jednoduše, když se to dá udělat složitě) . Zápas se skládal ze tří částí.
V prvním kole se hrály bleskové partie (neomezené množství) tempem 4+2 a vítězem se stal hráč, který jako první dosáhne čtyř bodů. Počítám-li dobře (celkové výsledky nikde nevidím), tak první kolo vyhrál Niemann poměrem 4-3.

Ve druhém kole se také blicalo, ale tempem 3+2 a vítězem se stává hráč, který jako první dosáhne šesti bodů (  :usmev: ).  Opět jsem si „započítal“ a Vidit zvítězil 6-3.

Třetí kolo se hrálo časovou kontrolou 2+2 a vítězí ten, kdo uhraje šest bodů. Vítězí Niemann, stav 6-3.

Není to sice nikde napsáno, ale předpokládám, že celkovým vítězem zápasu se stal „supervelmistr“  :usmev: Hans Niemann.

 

Odkazy:

Web turnaje a propozice
Výsledková listina
Partie zápasu Niemann-Vidit na lichess.org

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jentak

Při pohledu na výsledky, nechápu proč FIDE nepřidá Indům 200-300 bodů do 2200Elo. Data k tomu musí mít,že Indové mají podhodnocené ELO. I jiné federace mají,ale u Indů je to více vidět, když k nám jezdí takové početné výpravy.😃

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x