GCT 2024, Bukurešť

Dnes oficiálně začíná další turnaj ze série Grand Chess Tour 2024. Po prvním rapidovém a bleskovém turnaji ve Varšavě se tentokrát bude hrát v Bukurešti.

 

Superbet Chess Classic Romania 2024, tak zní celý název uzavřeného turnaje deseti špičkových hráčů a jak už samotný název napovídá, oproti varšavskému turnaji se bude hrát jiným formátem.

Hraje se jednokolový turnaj deseti hráčů, kteří budou mít 120 minut na celou partii a za každý tah jim přiskočí bonusových třicet sekund.

Těžko najít ve startovním poli favorita turnaje  :usmev: .
Fabiano Caruana, Jan Nepomňašči, Nodirbek Abdusattorov, Gukesh Dommaraju, Wesley So, Rameshbabu Praggnanandhaa, Anish Giri, Alireza Firouzja (Firúzdža), Maxime Vachier-Lagrave a Bodgan Daniel Deac, to je desítka hráčů, které uvidíme bojovat o cenový fond ve výši 350 000 dolarů.

Nebude se však hrát jen o peníze, protože kromě Bogdana Deaca hraje zbývajících devět hráčů i o body do celkového pořadí GCT. Body se mezi účastníky GCT dělí následujícím způsobem:

1.místo: 12 nebo 13 bodů, 13 bodů získá hráč, pokud se o vítězství nerozhodne v playoff
2.místo  10
3.místo   8
4.místo   7
5.místo   6
6.místo   5
7.místo   4
8.místo   3
9.místo   2
10.místo 1

 

Předem daná je v pravidlech i výše cenových fondů turnaje a rozdělení cen. Zatímco v rapid & bleskových turnajích (celkem tři v rámci GCT) se hraje o cenový fond ve výši 175 000 dolarů, v turnajích hraných klasickým tempem (dva turnaje v GCT) si hráči rozdělí 350 000 dolarů podle následujícího „klíče“ (screenshot z webu GCT):

 

Dnes je oficiální zahájení turnaje (příjezd účastníků, los atd.), hrát se v Rumunsku začíná až zítra.
Všechna kola turnaje začínají vždy ve 14:00 a všechna budou přenášená online s obvyklým zpožděním  :usmev: .

 

 

 

Připomenu, že zatím se hrál jen Superbet Rapid&Blitz ve Varšavě, v němž hráli jen čtyři účastníci série GCT. Nejvíce bodů si z Varšavy odnesl Praggnanandhaa Rameshbabu, který získal sedm bodů za celkové 4. místo a je v čele série GCT.
Ve Varšavě bodovali i Abdusattorov (5 bodů), Anish Giri (3 body) a Gukesh Dommaraju (1 bod).

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x