Bukurešť, den první

Na turnaji Superbet Chess Classic Romania 2024 , který je součástí Grand Chess Tour 2024, je odehráno první kolo.

 

Už jsem tady psal, že kromě Bogdana Deaca jsou všichni účastníci turnaje Superbet Chess Classic Romania 2024 zároveň i účastníky série Grand Chess Tour. V turnaji se tak dá očekávat tvrdý boj o body, už třeba jen proto, že jsou zakázány remízové nabídky.
Přesto však v prvním kole skončily tři partie z pěti remízou.

Asi nejméně se dělo v partii Giri – So. Giri měl ze zahájení minimální výhodu, která spočívala ve větší prostorové převaze v centru. Být to v počátcích šachové hry, možná by se dalo napsat, že bílý měl „solidní výhodu“  :usmev: . Možná, ale možná také ne.
V každém případě v dnešní době, a nejen dnešní, je pěšcový střed jen minimální „výhodou“ a to raději i slovo „výhoda“ dávám do uvozovek  :usmev: .
Partie skončila remízou opakováním pozice.

 

 

Partie Vachier-Lagrave – Nepomňašči přinesla o dost více vzruchu. Hrála se sice Ruská hra, která bývala považována za remízové zahájení, ale v dnešní době to už tak remízové zahájení není. Bílý má mnohdy dostatek možností, jak přiostřit hru. Pokusil se o to i Maxime Vachier-Lagrave, když si drze vzal pěšce na h7 (20. Sxh7+). Muselo mu být jasné, že střelce z pole h7 „nevyseká“ bez újmy na zdraví  :usmev: . Maxime je však výborný taktik a jeho propočet je pověstný.
Ovšem ani Nepo nemá problém s počítáním variant a navíc oba hráči počítají velmi rychle a většinou i dobře.
Ukázali to i při partii, na jejímž konci oběma na hodinách uplynula zhruba půlhodina (samozřejmě, přiskakoval jim bonusový čas  :usmev: ). Za figuru měl bílý tři pěšce a černý král byl „nahý“.  Čtvrtého pěšce si už černý nemohl dovolit odevzdat a bílý zase nemohl kvůli vazbě dobrat figuru zpět. Taková situace měla jen jedno řešení: opakování pozice šachováním černého krále.

 

 

Třetí remízový pár vytvořili Abdusattorov s Praggnanandhou. Hrála se Španělská hra, ve které by měl černý trpět  :usmev: , ale netrpěl. Praggnanandhaa poměrně snadno vyrovnal hru a pak dokonce získal pěšce. Nevím, zda to byla ztráta nebo součást strategie bílého, protože za pěšce měl Abdusattorov aktivní těžké figury a dvojici střelců, takže dynamická rovnováha  :usmev: .
Černému se podařilo vynutit výměnu lehkých figur a hra přešla do čtyřvěžové koncovky. Všechny věžovky jsou remis, známé heslo platilo i v tomto případě. Abdusattorov věžovku s pěšcem méně v pohodě udržel.

 

 

Zvítězil Gukesh s Deacem. Gukesh hraje občas hodně „zajímavé“ šachy  :usmev: a řekl bych, že se na něj Deac v zahájení dobře připravil. Oba hráči sehráli zahájení celkem neortodoxně a kdyby černý v zahájení našel odvahu (nebo možná kdyby viděl) k oběti pěšce (7. … Jbd7), mohli jsme vidět ještě zajímavější partii.
Tah 7. … Jbd7 se nehrál, ale i tak se podařilo černému získat určitou převahu. Měl dobrou pozici na dámském křídle a podkopal pěšcové centrum bílého. Obětoval kvalitu (23. … Vxe4) a k tomu měl ještě dva pěšce navíc. Oběť byla korektní, ale asi to nebylo za černého nejlepší možné řešení. Místo toho mohl kvalitu získat, ale nestalo se.
Pozice byla dost komplikovaná a chybovali oba hráči. Bílý, protože hrál celkem rychle, černý, protože mu ve složité pozici moc času nezbývalo. Koncovka s kvalitou méně byla za černého dobře hratelná, ale po chybě 40. … Kh7 už se hrálo jen na „branku“ černého.

 

 

Partie Firouzja – Caruana skončila výhrou černého, ale mám-li být upřímný, moc tomu nerozumím  :smich: . Ani ne tak proto, že bych nerozuměl tomu, co se hrálo, spíše mě „překvapuje“ hodnocení šachového motoru v průběhu partie.
Černému se moc nepovedlo zahájení. Tah 11. … c5 je dost závazný a zatímco černý nemá pořádně kam postavit své figury, bílý může rozvíjet hru na královském křídle. Podle podobného scénáře se vlastně hrálo, jen se mi tak docela nezdá hodnocení Stockfishe. Ano, bílý má výhodu, ale není moc vidět, jak by jí měl uplatnit. Snad bych mohl souhlasit s tím, že místo tahu 20. Sd1 bylo lepší vyhnout se pozdější výměně střelců a místo toho vyměnit jezdce za střelce, ale ani to se mi nezdá nějak „průkazné“ . Snaha bílého o hru na královském křídle vedla ke ztrátě pěšce, ale vzhledem k tomu, že měl černý dvojpěšce, nebylo to pro bílého tragické a pozice se dala držet.
Rozhodující chybou byla asi až výměna dam (34. Df3 ; 35. Dxg4) a  přechod do koncovky lehkých figur.

 

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x