A přece se remizuje!

Seriál turnajů Grand Chess Tour má jednu „zvláštnost“ . Je zakázáno nabízet i přijímat (logicky, kde není nabídka, není co přijímat 🙂 ) remízy. Ani toto pravidlo však remízám nebrání.

 

Druhé kolo turnaje Superbet Chess Classic Romania 2024 bylo vysloveně remízové, ale nemuselo být.

Bogdan Daniel Deac zahájil tahem 1. Jf3, ale po odpovědi Anishe Giriho 1. … d5 přešla hra do Slovanské obrany dámského gambitu. Hrála se Česká varianta a je zajímavé, že na západ od našich hranic často užívají pro různá zahájení jiné názvy než my, ale právě v tomto případě by se člověk neznalý zřejmě spletl. U nás se varianta nazývá Klasická (alespoň já ji pod tímto názvem znám), na Západě nese název Česká  :usmev: .
Názvy variant a zahájení jsou však tím posledním, co by mělo hráče zajímat. Podstatné je, že v této variantě černý nemá větší problém s vyrovnáním hry a neměl ho ani Giri. Černý má sice dvojpěšce na g-sloupci, ale ten mu nijak nepřekáží. Deac navíc zahrál ve 14. tahu „krotký“ tah 14. h3, což umožnilo černému rychle se svého dvojpěšce zbavit. Za malé, ale bezvýznamné  :usmev: , plus by se v partii dala považovat snad jen iniciativa bílých figur. Přece jen bílý jistou iniciativu měl, ale nebylo to nic, z čeho by se měl černý „poskládat“ .

 

 

Jan Nepomňašči v zahájení přehrál Gukeshe ve Španělské hře. Získal určitou výhodu a černý si moc nepomohl ani výměnou dam. Problém černého spočíval především v tom, že pro své figury (jezdec, střelec) neměl dostatek dobrých polí. Je otázkou, zda je taková minivýhoda realizovatelná, ale zkoušet se to za bílého jistě dalo. Avšak po trochu ukvapené oběti pěšce (24. d6) se černého problém rozplynul  :usmev: . Bílý měl sice za pěšce iniciativu a bylo jasné, že se malou materiální výhodu černému nepodaří udržet, ale to bylo asi tak vše.
Černý vrátil pěšce, vyměnil se pár lehkých figur a koncovka už se hrála spíše ze setrvačnosti anebo jen kvůli tomu, že nebyla dost „vhodná“ příležitost opakovat tahy  :usmev: .

 

 

 

Gukesh Dommaraju. Zdroj: online vysílání na Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

 

Praggnanandhaa na chvíli trápil Maxima Vachier-Lagraveho. V Rossolimově variantě Sicilské hry (někdy také v Moskevské, prostě s tahem 3.Sb5  :usmev: ) se černému podařilo skoro vyrovnat hru. Skoro, protože, řečeno fotbalovou hantýrkou  :usmev: , míč měl na kopačkách bílý. Vachier_Lagrave se však velmi dobře bránil a neváhal ani odevzdat bílému pěšce na a7. Bylo jasné, že i kdyby se bílému jezdci podařilo z „ásedmičkové“ pasti vyskákat, pěšce navíc nepůjde jen tak lehce uplatnit, protože na šachovnici zůstali pěšci už jen na královském křídle a k tomu byli černí střelci dostatečně silní.
Po výměně těžkých figur byla remíza prakticky nevyhnutelná.

 

 

Americké derby mezi Caruanou a Soem skončilo remízou, ale s největší pravděpodobností remízou skončit nemělo. Fabiano Caruana promarnil velkou šanci. Až do 16. tahu černého měla partie relativně normální průběh. Tah 16. … b6 možná není přímo chybou, ale je příčinou dalších problémů černého, protože tím oslabuje diagonálu a8-h1. Na šestnáctý tah černého navazuje i jeho další tah. Vývin jezdce na a6 (17. … Ja6) už však chybný je. Nepochybuji o tom, že oba hráči viděli správný tah 17. … c5, ale mám pochybnosti, zda jej oba dokázali dobře spočítat  :usmev: .
Bílý by totiž ve variantě 17. … c5 „drze“ obětoval figuru na e5 a i když varianta podle Stockfishe končí ve vyrovnané pozici, dostat se do ní by nebylo vůbec jednoduché, natožpak vše spočítat v hlavě. Navíc ve variantě s 17. … c5 není tah 18. Jxe5 vůbec samozřejmý.
Caruana správně tušil, že je jeho pozice lepší a hledal cestu k výhře. Ztrácel však při tom dost času a když si uvědomíme, že se hraje tempem 120 minut na celou partii s přidáváním 30 sekund za provedený tah, asi nikoho pak nepřekvapí, že s minutou na hodinách Caruana nenacházel nejlepší tahy a partie skončila remízou.

 

 

 

Caruana na „procházce“ . Zdroj: online vysílání na Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

 

Nodirbek Abdusattorov byl jediným hráčem druhého kola, který utrpěl porážku. V partii s Alirezou Firouzjou nestál černými po zahájení špatně, ale přecenil své síly na dámském křídle.
Nebo možná nepřecenil  :usmev: , ale jen něco přehlédl.
Nástup černých pěšců (b5, a5) sice vypadá na první pohled nebezpečně, ale bílému se nic neděje. Naopak, byl to bílý, kdo měl všechny trumfy v rukou. V klidu sebral pěšce, pak ještě jednoho a i když nehrál nejpřesněji, stačilo to na zisk celého bodu.

 

 

Výsledky druhé kola a los kola dalšího:

 

 

 

Úvodní foto: Konec partie Nepomňašči-Gukesh. Zdroj: online vysílání na Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org
Komentované přenosy na YT kanálu Saint Louis Chess Club

 

 

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x