Léto 2024

Začaly letní prázdniny a roztrhl se pytel se šachovými turnaji 🙂 . V neděli se dohrál exhibiční zápas ČEZ Chess Trophy 2024, už v sobotu se začalo hrát na několika místech v ČR.

 

Po prvním dnu exhibičního zápasu ČR vs. Izrael na akci ČEZ Chess Trophy 2024 vedl Izrael 5-3. V neděli se hrály šachy podle „Bronštejna“ .
Není to nic světoborného, ale „Bronštejnovy šachy“  zaslouží malé vysvětlení. Rozdíl mezi Chess960 (nebo také Fischerovými šachy) a Bronštejnovými šachy by měl být (raději užívám podmiňovací způsob  :usmev: ) minimální. Zatímco u varianty Chess960 je vylosováno stejné postavení jednotlivých figur obou stran, u Bronštejnových šachů mají oba hráči jiné postavení figur na poslední řadě. Dalším rozdílem je provedení rošády, ale nehodlám tu zabíhat do podrobností.
Podstatné je, že ve druhém hracím dnu naši opět prohráli, když v posledním kole David Navara prohrál s Maximem Rodshteinem a Thai Dai Van Nguyen „jen“ remizoval s Gelfandem.
Nakonec tedy ČR – Izrael  6.5 – 9.5.

 

 

 

 

 

Partie z Bronštejnových šachů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbývá ještě doplnit výsledek sobotní „simulantky“ , jak nazývají simultánku někteří dysgrafici a dyslektici.
Boris Gelfand zvítězil 17-1.

 

 

 

 

Odkazy:

FB stránka festivalu
Fotogalerie na webu Zonerama
iVysílání
Výsledky na chess-results


 

Léto tu už nějakou chvíli máme  :usmev: , začaly prázdniny a se začátkem prázdnin startuje v ČR i řada větších, či menších turnajů.

V Říčanech se hrají dva ratingové openy („A“ a „B“) pod názvem Pohár města Říčany. V „A“ skupině hraje 67 hráčů, v čele je po čtyřech kolech dvojice Burdalev, Hlavina. V béčku hraje 71 hráčů.

Výsledky na chess-results

 

Dva hlavní turnaje se hrají také v Bohumíně. Open Bohumín má turnaje rozděleny podle zajímavého klíče. V áčku hrají hráči s ratingem větším nebo rovným 1900, v béčku jsou účastníci omezeni ratingem maximálně 2000. Logicky si tak poměrně početná skupina hráčů s ratingem v rozmezí 1900-2000 mohla vybrat, kterého turnaje se zúčastní.
V áčku je po čtvrtém kole v čele trojice hráčů. Tři a půl bodu mají Fargač, Tomaszewski a Prokofiev. „B“ turnaj čítá 104 hráčů a po čtvrtém kole má poměrně velká skupina šachistů 3.5 bodu.
Součástí festivalu Open Bohumín je i řada turnajů mládeže a několik doprovodných turnajů.

Výsledky na chess-results

 

V Klatovech se na festivalu O pohár města Klatov hrají tři „hlavní“ turnaje, řada rapidů a bleskový turnaj.
Ve skupinách „A“ a „C“ hraje 40 hráčů, v béčku 92.
V áčku (Rodenstock Open) je po třech odehraných kolech ve vedení jen jeden hráč. IM Vojtěch Straka je zatím bez bodové ztráty.

Výsledky na chess-results

 

Dva uzavřené velmistrovské turnaje, jeden mistrovský turnaj a dva open turnaje, to je Šachový festival České Budějovice.
V „A“ turnaji o deseti účastnících hrají Češi: Tomáš Polák, Tomáš Kraus, Ondřej Švanda a Jakub Stinka. Po třech kolech je v čele FM Collin Colbow z Německa, nedaří se Tomáši Krausovi.

I béčko se hraje v deseti lidech a hrají tři Češi. Josef Obšívač má dva body, Petr Hába a Petr Neuman mají jeden bod. Vede Islanďan Stefansson.

Tři Češi hrají IM turnaj.
Petr Šimek má po třech kolech dva body, David Hák a Ladislav Nagy mají jeden bod.

Výsledky na chess-results

 

Kdysi celkem velké, dnes spíše regionální turnaje se hrají ve Vsetíně a v Českém Švýcarsku.

Na Přeboru města Vsetína hraje 28 hráčů a po čtvrtém kole vede se třemi a půl body dvojice Vojtěch Dudek-Jiří Břoušek.

Výsledky na chess-results

 

Turnaj Open České Švýcarsko má v názvu ještě i Regionální přebor jednotlivců LK Západ. Pořadatelům z Krásné Lípy se podařilo přilákat na start 31 šachistů a šachistek.
Po třetím kole je v čele se stoprocentním bodovým ziskem dvojice Zdeňků  :usmev: : Zdeněk Cakl a Zdeněk Janda.

Výsledky na chess-results

 

 

 

 

 

 

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Matocha

Zde záznam online přenosu včetně videa hráčů (GM Gelfand, GM Navara, GM Van Nguyen a GM Rodshtein) a videa a audia komentátorů (GM Movsesian a IM Vlasak), ať je zřejmé, co jsou Bronštejnovy šachy… https://www.ceskatelevize.cz/porady/10213078745-sachy/224473290212102/
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x