Ve stínu jiných

Tak trochu nepozorovaně se hraje silný uzavřený rapid turnaj v hlavním městě Uzbekistánu. Hraje se také ve Walesu, kde má Česká republika „svého“ emisara.

 

Taškent je nejlidnatějším a také hlavním městem Uzbekistánu. Právě tam včera začal a dnes končí už druhý ročník Poháru Rustama Kasimdžanova (2nd International Rustam Kasimdzhanov Cup 2024).

V uzavřeném turnaji deseti hráčů se hraje tempem 15 minut na partii s desetivteřinovým přídavkem od prvního tahu.
Mezi hlavní favority jistě patří Nodirbek Abdusattorov, ale rozhodně to nemá jednoduché, protože ani konkurenti nejsou nějaká „ořezávátka“. Rapport, Mameďarov Kasimdžanov, Griščuk, Sindarov, Maghsoodloo, Yakubboev, Vokhidov a Vakhidov, to jsou jméně, která zná prakticky každý šachista, která sleduje světový šach.

Po pěti odehraných kolech je v samostatném vedení Javokhir Sindarov, který zatím soupeřům dovolil jen dvě remízy (Abdusattorov a Maghsoodloo). V těsném závěsu za Sindarovem se drží „iniciátor“ turnaje Kasimdžanov a Abdusattorov. Nedaří se Rapportovi, který z pěti kol dokázal uhrát jen tři remízy.

Mám-li být upřímný, musím přiznat, že tento turnaj unikl mé pozornosti a vlastně jsem z něj viděl jen včerejší páté kolo. V turnajích hraných zrychleným tempem není nouze o chyby  :usmev: a ani páté kolo nebylo výjimkou.

V partii Vokhidov – Vakhidov měli oba hráči něco málo přes šest minut, když si černý „naskočil“ jezdcem do centra (23. … Jd4). Na první pohled to vypadalo dobře a zdálo se, že černý jezdec ve spolupráci s dámou a věží bude hodně nepříjemnou figurou, protože bílý král nestál na otevřeném f-sloupci zrovna ideálně. Jenže bílý si správně spočítal, že nerozhodne „slabost“ f-sloupce, ale slabost d-sloupce, na němž se nacházela černá věž a svázaný jezdec.

 

 

V partiích hraných zrychleným tempem mívají hráči ke konci obvykle už málo času, což samozřejmě vede k různým chybám. Parham Maghsoodloo však měl v partii se Sindarovem na hodinách přes třináct minut, jeho soupeř lehce přes dvě minuty. Možná právě nedostatek času na straně Sindarova přivedl Parhama k hrubce v nepříliš složité koncovce. Po tahu 45. g6 asi neviděl soupeřovu odpověď (45. … e5+), po níž černý lehce zabrání bílému v postupu pěšce k poli proměny a navíc stíhá i pokrýt ohroženého pěšce na poli b6. K dosažení remízy potom byly dvě minuty na hodinách černého více než dostačující.

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Sejde z očí, sejde z mysli. Známé přísloví je často pravdivé, neplatí však vždy  :usmev: .

Možná si pamatujete mladého českého hráče Daniela Kožúška, který si vedl velmi dobře už v mládežnických kategoriích. Je to už nějaký ten pátek, co Daniel změnil federaci z české na velšskou  :usmev: .
Nevím, zda jsem to někde četl nebo slyšel, a možná je to jen nějaká má dedukce  :usmev: , ale Dan údajně ve Walesu žije a studuje/pracuje. Vypadá to, že mu tamní podnební šachově svědčí  :usmev: , protože po šesti kolech turnaje South Wales International Open 2024 se dělí o druhé až třetí místo. Na vedoucího Alexe Goldinga z Anglie ztrácí jen půlbod.
Na Goldinga se může dotáhnout už dnes, protože v dnešním dopoledním kole (dnes se hraje dvojkolo) se s Angličanem utká a bude mít bílé figury.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online přenos na lichess.org

 

 

 

Nejdelší název města (místa) na světě patří relativně malé obci na velšském ostrově:
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch = Kostel Panny Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela svatého Tysilia u červené jeskyně 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x